Bra vandringskängor hör till den viktigaste friluftsutrustningen vandringar. Lär dig köpa rätt vandringskängor för att undvika skavsår och vara varm och torr.
Uppdaterad 26 juni 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Min Fot, Outnorth.
Innehåll
Torra fötter med rätt vandringskängor
Vandringskängornas stabilitet och höjd
Gummi och förstärkning på vandringskängorna
Nubuck
Skavsår
Prova vandringskängor
Vandringskängor för olika årstider
Test av vandringskängor
Översikt över tester av vandringskängor
Alternativ till vandringskängor
Frågor du borde ställa när du köper vandringskängor
Checklista inför köpet av vandringskängor
Vandringskängor jag använder
Utan rätt vandringskängor kommer dina fötter bli blöta och kalla. Obekvämt för fötterna kan det dessutom bli. I värsta fall får du skavsår. Speciellt om du går med tung packning, i svår terräng eller långt är bra skor viktiga.
Jag har genomfört vandringar på flera månader i sträck, ofta i svår terräng och tung fotoutrustning i ryggsäcken. Här delar jag med mig vad jag lärt mig under all tid jag lagt ned med vandringskängor på fötterna.
Vill du ha fler tips för att marschen på nästa vandring ska bli bekvämare? Det hittar du bland annat i mina artiklar Skavsår – Förebygg och behandla och Ryggsäck till tälttur.
Torra fötter med rätt vandringskängor
Mitt bästa tips på vandringskängor till dig som ska bo i tält är att de ska vara ofodrade (skalkängor), till exempel Lundhags Forest. Det förutsätter att du klarar det. Mer om det längre ned. På en lång tur kommer skorna förr eller senare bli blöta. Om vandringskängorna har foder kommer de inte torka under turen.
Om du däremot har ofodrade vandringskängor kan du sätta på dig torra sockor och stoppa ned fötterna i skorna som bara blir lite fuktiga. Sockor kan torkas på ryggsäcken när du vandrar, vid en lägereld och under natten i sovsäcken, skor är svårare att torka på tältturer.
Speciellt när man vadar kommer ofodrade vandringskängor till sin rätt. Barfota får du sämre fäste på blöta stenar än med skosulor. Du blir dessutom mer stressad när du blir kall. Med ofodrade skor är det bara att vända dem upp och ned så rinner det mesta vattnet ut.
Fodrade skor isolerar bättre, men på sommaren är sällan kyla ett problem. Även på vintern brukar skalkängor fungera bra, förutsatt att man rör sig större delen av tiden när man är ute.
Det mest populära valet av vandringskängor idag är låga skor med foder, som regel med ett andande membran. Gore-texskor kan hålla dig torr under förutsättning att vatten inte rinner över kanten eller du är ute länge, då kan fukt byggas upp över tid. Du kan snabbt se om skorna har Gore-tex genom att det ofta står det på dem eller ”GTX” är en del av namnet.
Exempel på vandringskängor med membran
Skor utan Gore-tex läcker mer om de inte är välimpregnerade. När jag testat att fylla ett par vandringskängor utan foder och ett par med Gore-tex har jag sett att det sipprat ut vatten ur de ofodrade, men inte från de med Gore-tex. En del påstår att Gore-tex slits ut snabbt. Min erfarenhet är att det varierar från sko till sko. Köper du vandringskängor av hög kvalitet kan de hålla i många år utan att läcka.
På kortare turer på leder Gore-texskor de bästa för dem som prioriterar att hålla sig torr. Är man ute längre samlas fukt i dem utan att man har möjlighet att torka dem. Går man i blöta områden utanför leder måste man förr eller senare över en myr eller bäck där det rinner över skoskaftet. Svett samlas i vandringskängorna som inte torkar ut. Därefter är skorna blöta till du kommer hem. Även om du sover inne i en stuga någon natt är det inte säkert att de blir torra till nästa dag.
Vandringskängornas stabilitet och höjd
Så till den stora nackdelen med ofodrade vandringskängor som gör att de inte är de bästa för alla: De är inte lika stabila som fodrade skor.
Hur stabila vandringskängorna ska vara är beroende av användaren och användningsområde. Vandrar du med tung packning i svår terräng måste fötterna hela tiden arbeta för att inte trampa snett. Det sliter på lederna och ökar risken för att du vrickar foten. Har du problem med till exempel knäna eller lätt vrickar fötterna kan du behöva stabila vandringskängor.
Samtidigt är det viktigt att komma i håg att stabila vandringskängor inte alltid är det bästa för alla som har problem med fötterna. Det är många muskler, leder och senor i en fot. En del anser att om fötterna inte får arbeta på ett naturligt sätt kan det ge problem.
Hur höga skaften på vandringskängor ska vara är en smaksak. Jag anser att de ska gå en bit upp på vaden. Det ger bättre stöd och man kommer över betydligt fler bäckar utan att det rinner vatten över kanten. Nackdelen med höga skaft är att de blir tyngre och varmare. Går du mest på leder under sommaren kan nackdelarna vara större än fördelarna. Utanför leder på våren när snön smälter kan det bli många bäckar du sliter med att komma över med låga skaft.
Det är inte bara risk för att bli blöt när det rinner vatten över kanten om man har låga skor. Regnet riskerar att rinna nedför byxorna och in i skorna. Du bör därför ha med dig damasker om det inte är ordentligt överlapp mellan byxor och skor.
Exempel på höga vandringskängor med skafthöjd på minst 27 cm
Gummi och förstärkningar på vandringskängor
Läderskor är oftast inte helt täta och måste impregneras efter en tid för att hålla tätt. Därför kan det vara praktiskt med gummi längst ned runt foten. Där behöver man inte vädra ut lika mycket fukt och nedre delen av foten kommer oftare ner i lera och våta myrar. Man får då skor som blandar stövlarnas positiva egenskaper där de behövs mest med vandringskängornas positiva egenskaper där det behövs mest. Det är i stort sett bara Lundhags som använder detta.
Då och då sparkar man in i stenar och annat hårt med tårna, det gör att de slits mer framtill på kängan. Det kan därför vara bra med en förstärkning över tårna. Blir det djupa sprickor kan man ha på lim för att täta.
Nubuck
Allt fler vandringskängor säljs med nubuckskinn. Det är skinn som ser ut som mocka, men tål vatten. Det känns därför mer exklusivt och affären kan ta mer betalt. Om vandringskängor av nubuckmed vanligt vax kommer de bli släta. Nubuck kräver speciellt vax och borstas efteråt för att behålla sin strukter.
Med andra ord kan du köpa nubuck om du tycker att de ser snyggare ut, är beredd att betala mer och vill använda specialimpregnering. Annars kan du lika gärna köpa andra vandringskängor av vanligt läder.
Sulor
Om du ska vandra mycket på fjället, i blockmark och annat hårt underlag är det viktigt med vandringskängor som har bra sulor, gärna med lite dämpning. Sulorna bör också vara vridstyva. Försök att vrida sulan i sidled med hjälp av händerna. Om du kan vrida dem mycket kommer ojämnheter på marken slita på fötterna. Fötterna kommer också bli slitna om sulorna är mjuka, då riskerar du at känna varje sten genom sulorna. Dyra vandringskängor har oftare styva sulor än billigare alternativ.
Har du problem med att hitta bekväma vandringskängor ska du inte bara se på skorna, det kan vara bättre att förbättra dem med en annan innersula. Du hittar sulor med bättre dämpning, är varmare och som kan formas efter foten, läs mer om detta i min artikel om sulor.
Det är viktigt att inte halka när man vandrar. Det kan vara is på stigen eller vid bäckar du ska över kalla dagar. Vandringskängor med naturgummi i sulan ger bättre fäste än de mer plastliknande materialen.
Det är inte bara på hårt underlag du kan halka. Även på mjukt underlag är det halkrisk. Kängor med djupa mönster ger bra fäste i lera och mossa.
Formen på sulan är viktig för hur bekvämt det ska vara att vandra. Sulan ska ha bra ”rull” så det känns naturligt att ta nästa steg, inta vara platt set från sidan.
Efter några år kommer sulan att slitas ut. Kontrollera därför innan du köper ett par dyra vandringskängor om det är möjlighet att byta ut sulan. Det är väl värt kostnaden för reparation om resten av skon är välhållen.
Skavsår
I en del skor glider hälen upp och ned för varje steg. Andra vandringskängor smalnar av över hälen för att hälla den på plats. Billiga skor har sällan bra hälgrepp. Tänk på att du kan förbättra vandringskängorna genom att köpa ett hälgrepp som klistras fast i skorna. Det kostar bara några tiotals kronor och kan därför vara värt att testa om du ofta får skavsår på hälen.
Det är vanligast att man får skavsår på hälen, men det är individuelt var de uppstår. Får du skavsår utanpå eller mellan tårna tyder det på att du behöver skor som är breda längst fram. Skavsår över tårna tyder på att de böjer sig fel i förhållande till din fot. Får du skavsår vid fotknölen har du antagligen fel form på skorna.
Om du köper dyra vandringskängor är ofta passformen bättre, därmed mindre risk för skavsår, än om du köper billiga. Ofodrade vandringskängor är svåra att ge bra passform, även om jag aldrig haft stora problem med skavsår under mina turer.
Exempel på vandringskängor med hälgrepp
Hur man provar vandringskängor
Vandringskängor är ofta dyra. Det är dessutom viktigt att de sitter bra, men hur vet man att de sitter bra? Många väljer fel skor och blir tvungna att sälja dem efter någon tur
Ska man gå långt ställs helt andra krav på skornas passform än när du bara ska till bussen på väg till jobbet. Vandringskängorna ska därför sitta bra på foten, men vad är bra? Hur vet man att man valt rätt storlek?
En vandringskänga ska kännas bekväm när du har den på dig. Det är det viktigaste kriteriet. Mindre problem kan gå sig till, men helst ska vandringskängorna vara bekväma när du får på dig dem för första gången. Är de inte det bör du prova en annan storlek eller modell.
Nästa sak du bör känna efter är hur de sitter i hälen. Känner du att hälen glider upp och ned i skon? Då har den fel storlek eller passform. Helst ska vandringskängan smalna av över hälen för att hålla den på plats. Har den inte det bör den snöras så hårt att det inte är tillräckligt med utrymme för att det ska ske.
Nästa sak du ska se efter är om tårna når framsidan av skorna. Gör de det kommer tårna tryckas i hop när du går i nedförsbacke, vilket kan bli smärtsamt.
Ibland står det i beskrivningen av vandringskängorna om de är är för breda eller smala fötter. Bredden på skorna kallas ofta för läst. Vet du vilken läst du har kan du ofta utesluta många av överflödet av skor i stora friluftsaffärerna. De flesta skor tillverkas bara med en läst, men med en del modeller kan man välja smal eller bred.
Kom i håg att fötterna blir större när de blir varma, det kan därför vara bra att prova skorna mot slutet av en lång shoppingrunda så du vet att passformen är rätt när du vandrat en bit.
Oavsett om du beställer skor eller köper i en affär, ta god tid på dig för att känna efter. Gå runt med skorna hemma i lugn och ro innan du bestämmer dig helt. Det är lättare att känna efter när du inte har med barn som hellre vill till leksaksaffären och en stressad försäljare hjälper dig att plocka fram skor från lagret. Fel storlek kan förstöra många turer, se till så du verkligen har de rätta vandringskängorna.
Jag hoppas detta hjälper för att du ska kunna välja rätt storlek. Om du valt fel kan det vara bättre att sälja skorna eller bara använda dem på kortare turer. Plåga sig genom vandringar i skor med fel storlek skapar ingen turglädje. Om du tittar på sidor där man hittar begagnad friluftsutrustning kan du hitta många annonser för vandringskängor som säljs för att de valt fel storlek. Du är inte ensam, men det är surt när man lagt mycket pengar på ett par vandringskängor man hoppas på att använda i lång tid.
Hur man mäter fötterna
En del skotillverkare har storlekstabeller så du kan mäta fötterna och se vilken storlek som passar dig. De kan ge en bild av vad som är bäst. Ofta är det bara vandringskängans längd som anges, inte bredden. Hur mycket plats man bör ha i tårna varierar mellan olika skor. Mätningen är därför bara en extra hjälp när du ska beställa rätt storlek, men långt i från ett facit.
Mätning av fötterna gör du lättast så här:
- Sätt hälarna mot en vägg.
- Placera en bok framför stortårna. De är kanske olika långt fram, det är den främsta stortån du ska mäta.
- Mät avståndet från vägg till bok.
- Lägg till lite för att få lite extra plats. Hur mycket du ska lägga till varierar från sko till sko, men 5-20 mm är vanligt.
Hur ska vandringskängorna kännas?
Många tänker att vandringskängorna går sig till. Det stämmer till viss del, men många har för stor tilltro till det och köper för små eller fel skor.
Fötterna ska sitta stabilt i skon. Om de rör sig får du lätt skavsår. Känn speciellt efter om hälen rör sig. Måste du knyta hårt för att kängorna ska sitta ordentligt? Då kanske du borde köpa en mindre modell eller en helt annan sko. Knyter du vandringskängorna för hårt riskerar du att få ont i fötterna efter några timmars vandring.
Blev det fel storlek trots alla tipsen över?
Det kan vara lockande att pina sig genom flera turer till dess de dyra vandringskängorna är utslitna, man har trots allt lagt mycket pengar på dem. Det kan förstöra många turer, det kan vara bättre att bita i det sura äpplet och köpa nya. Du kan trösta dig med att du är långt i från den första som måste sälja vandringskängor efter några få turer. Kom i håg att de bästa vandringskängorna är de som passar dig.
Vandringskängor för damer
Många modeller finns i en damutgåva i tillägg till en för män. Andra har egna namn på dammodellerna, till exempel Lundhags.
De flesta producenter av vandringskängor utgår från herrmodellen när de ska göra damkängor och ändrar formen på skon. Detta fungera i stor utsträckning, men blir inte helt anpassat för damer. Kvinnor har andra höfter, därmed sätter de ned fötterna på ett annat sätt än män. En del tillverkare går ett steg längre och anpassar sulan efter detta i sina dammodeller.
Exempel på vandringskängor med dam-modell som är anpassad för kvinnors höfter
Olika märken och komfort
Här är mina uppfattningar av hur de olika märkena är i förhållande till läst och komfort (jag har bara tagit med märken som har höga vandringskängor):
- Alfa: Breda vandringskängor anpassade nordiska fötter. Många som är ute efter komfortabla vandringskängor som ger lite skavsår använder Alfa.
- Crispi: Ganska breda vandringskängor, men varierar mellan olika modeller. Detta är i utgångspunkten ett italienskt märke, men har anpassat sig till den nordiska marknaden. Bekväma skor med en del dämpning.
- Lundhags: De olika modellerna har varierande läst. Detta är skor för den som önskar slitstyrka och funktionalitet. Om du inte är kräsen på komfort kan de fungera utmärkt. De har hård sula och formar sig inte lika bra efter foten som vandringskängor med foder. Några modeller har extra bra hälgrepp (HFC-Heel Fit Control). Lundhags trelagers kängor (till exempel Lundhags Syncro) är ett mellanting mellan fodrade och ofodrade vandringskängor.
- LaSportiva: Italienskt märke som gör smala vandringskängor med bra komfort.
- Varg: Norskt märke för ganska breda fötter. Utan foder.
En avslutande kommentar om passformen på vandringskängor: De bästa vandringskängorna är inte nödvändigtvis de som sitter bekvämast. Du måste upp på en viss nivå i komfort, men så länge du kommer upp dit vännjer dig vid vandringskängorna. Självklart förutsatt att du inte får skavsår. Se därför efter andra egenskaper i tillägg, även om du har haft dålig erfarenhet av skavsår.
Vandringskängor för olika årstider
Olika årstider ställer olika krav på vandringskängorna. Här ser du vad du bör tänka på när du köper skor med en bestämt säsong i tankarna.
Sommar
Ska du mest använda vandringskängorna på sommaren klarar du dig med något som är enklare än de andra säsongerna. Det är oftare bra väder och torrt, du kan därför använda något som inte är lika tätt. Höga temperaturer under sommaren gör dessutom att det är en fördel om vandringskängorna inte är alltför varma. Låga, svala vandringsskor kan oftare vara det bästa att vandra i än under andra delar av året.
Höst
Under hösten är det kallare, men de flesta klarar sig fortfarande med ganska svala vandringskängor så länge de inte står stilla längre tider. En stor skillnad mot sommaren är att vandring under hösten ställer större krav på att man kan hålla vattnet ute under regniga dagar och när man går över vått underlag. Man bör därför köpa högre och tätare vandringskängor som torkar snabbt till vandringar under hösten, till exempel Lundhags Syncro eller Vandra.
Vår
Våren ställer ungefär de samma kraven som hösten. Det är mindre regn men snösmältning kan göra marken våt och bäckarna har högt vattenflöde. Det är därför en fördel om man har högre vandringskängor som gör att man kan gå torrskodd över fler bäckar.
Vinter
Vintern ställer andra krav på vandringskängorna än sommaren. Det är kallt och mindre risk för regn. Man svettas mindre, men räkna ändå med att det samlas fukt i dem inom någa dagar. En löstagbar innersko som man kan torka i sovsäcken är det bästa. Det är ovanligt, men Lundhags har bland annat Skare. Är du bara ute en dag är det inget problem med foder som sitter fast.
Räkna med att fodrade skor är svåra att få på fötterna om de inte förvarats varmt under natten, till exempel i sovsäcken. Skalkängor kan fungera på vintern, men riskerar att bli för kalla vid pauser. Är du i rörelse större delen av tiden är det sällan ett problem, du blir varmare när du går.
Kalla vandringskängor kan förbättras genom att lägga i varma sulor som isolerar mot den kalla marken. Extra långkalsonger och att klä sig varmt i övrigt kan också göra att fötterna hålls varma på kyliga vinterturer.
En annan skillnad mellan att vandra på sommaren och vintern är underlaget. På vintern kan marken vara frusen. Det ställer större krav på dämpningen i skorna. Köp vandringskängor med bra dämpning om du har möjlighet eller köp en innersula som ger extra dämpning, men de är ofta kallare än ullsulor som kan behövas för att hålla värmen.
Om det är snö på marken måste du hålla snön ute ur vandringskängorna. Har du höga kängor, till exempel Lundhags Syncro High, är det ofta tillräckligt att dra byxorna över kängskaftet. Annars behöver du snölås som kan dras över, men även då finns det risk att de lägsta skorna får in snö.
Tester av vandringskängor
Eftersom alla fötter är olika är det viktigt att prova många olika märken och modeller och inte se sig blind på de som fått omdömet ”bäst i test”. Jag har bland annat sett tester av smala vandringskängor där personer skriver att de har breda fötter. De borde inte ge dåliga betyg i testet på grund av att de är obekväma.
Trots olika form på fötter kan ett test med konklusionen att vandringskängan är skön säger ändå något. En del skor har bättre hälgrepp och man har lagt ned lite extra på att göra en sko som formar sig efter foten eller redan är formad efter de vanligaste fottyperna.
Slitstyrkan är ytterligare en sak man kan få en bild av genom att läsa tester av privatpersoner. I artiklar med överskriften ”Test av 20 vandringskängor” kan du räkna med att den som blivit korad till bästa vandringskängan i testet inte nödvändigtvis har bäst hållbarhet. Vilken som har bäst slitstyrka ser man först efter flera månaders användning. Letar du på internet hittar du många sidor där vem som helst kan skriva om sina erfarenheter. Som jag nämnt över kan kvaliteten på omdömena variera, men det är enda sättet att få en bild av slitstyrkan över lång tid innan man köper skorna och testar själv.
Tester av privatpersoner avslöjar inte bara hållbarhet, men också vilka tillverkare som ofta godkänner reklamationer när vandringskängorna går sönder. Om du läser på forum kommer du kunna få en bild av vilka som inte bara godkänner det de måste, men även ibland reparerar slitage gratis. De vet att tidigare berättade man om bra handlingsupplevelser för grannen. Nu berättar man om det för alla på internet.
Översikt över tester av vandringskängor
Utsidan.se
Utsidan.se är Sveriges största sida för friluftsliv. Medlemmarna kan skriva tester av vandringskängor och annan utrustning.
Outnorth.se
Outnorth är en av Skandinaviens största friluftsaffär på nätet. Det finns möjlighet att läsa tester som andra kunder har skrivit.
Outdoorexperten
Outdoorexperten har ett brett utbud av vandringskängor och möjlighet för kunder att skriva recensioner.
Skogmarks
Skogmarks är mest kända för att sälja okända, billiga märken, men för skor är det ett undantag. Du hittar de vanliga märkena med möjlighet att skriva tester av dem.
StaffanSandberg.se
Jag använder Lundhags Syncro High när jag är på vandring. Jag har även skrivit tester Lundhags Ranger och Alfa Berg Advance. Testerna uppdateras fortlöpande om det dyker upp nya saker med skorna.
In i vildmarken
Peter Persson har testat Lundhags Skare, vandringskängor med ullinnersko, för vinteranvändning.
StaffanSandberg.se
Under flera år använde jag Lundhags Ranger High som är gjord med Lundhags traditionella design: Ett lager läder och gummi längst ned runt foten.
Råd och rön
Råd och rön har testat elva skor som är anpassade för lättare packning. Testet kostar 35 kronor att läsa.
In i vildmarken
Peter Persson testade Bora 2 Mid som är en lätt sko med en lös innersko.
Outside
Outside har skrivit tester av Haglöfs L.I.M. Strive GT, en lätt vandringskänga med en sula av riskorn.
Vandringsbloggen
Vandringsbloggen testade Meindl X-SO Lady Mid GTX som är för vandring med lätt packning.
Expressen
Expressen testade sex kängor. Testvinnare blev Lundhags Mira Ws High och Salomon Quest 4D GTX.
Känner du till något test som borde vara med i översikten över tester av vandringskängor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se. Jag tar bara med tester där skorna har använts i minst en vecka och översikter av många olika modeller.
Alternativ till vandringskängor
Det finns fler typer av skor man kan vandra i, jag har mest skrivit om vandringskängor på grund av att det är vad jag använder. Om du går mer på leder, har lättare packning eller prioriterar att gå snabbt finns det fler alternativ som kan vara bästa skorna för dig till vandringar.
Trailskor
Joggingskor med grov sula, så kallade trailskor, kan också fungera att använda till vandring. Räkna med att bli blöt, tyget står inte mot vatten när man trampar i en bäck eller myr. Jag har mött vandrare med trailskor som sagt att man blir vilket fall som helst blöt när man vandrar, även med vandringskängor (jag är inte helt enig i det). Då kan man lika gärna använda trailskor och bli blöt direkt så behöver man inte tänka på var man sätter fötterna resten av dagen.
Räkna med att lätt bli kall på de blöta fötterna om du vandrar med trailskor. Det är därför inget att använda på vintern, men på sommaren kan de fungera bra.
Trailskor har inget stöd runt vristen. Risken för skador är därför större än med vandringskängor med höga skaft. De slits också snabbt. En jag mötte som gick från Smygehuk till Treriksröset köpte nya trailskor två gånger under turen.
Det var nackdelarna, nu till fördelarna. Trailskor är lätta, du slipper lyfta på onödig vikt vid varje steg. De är dessutom billiga, i alla fall när man ser bort från den begränsade livslängden.
Exempel på populära trailskor
Låga vandringsskor
Om du inte vill vara så extrem så du vandrar i trailskor kan de bästa skorna för dig vara en medelväg mellan vandringskängor och trailskor. Namnet på den kategorin varierar mellan olika affärer. En del benämner det som vandringsskor, andra kallar det för fritidsskor.
Vill du ha lätta skor och har lätt packning samt mest går på leder där det finns broar över bäckarna kan detta vara ett bra alternativ för dig. De har ofta Gore-Tex eller något annat vattentätt tyg som andas, de blir därför torrare än trailskor. Det kan vara ett bra val på torrt underlag om du vill slippa tunga vandringskängor.
Exempel på populära vandringsskor
Stövlar
De flesta stövlar är inte gjorda för att användas till vandring med packning, men det finns undantag. Vandringsstövlar, till exempel Tretorn Sarek, har ofta en grövre sula och bättre stöd för foten än vanliga stövlar. På grund av att de inte har snörning är det begränsat hur bra stöd det kan bli, räkna därför inte med att få lika bra stöd som med vandringskängor.
Med stövlar kan man utan problem gå i regn och bäckar, men det blir fuktigt från insidan. Du kan därför räkna med att dina sockor är blötare när du vandrat en varm dag med stövlar än om du haft vandringskängor.
Priset för ett par bra vandringsstövlar är upp mot 1 5000 kronor, men det behöver inte bli billigare än dyrare vandringskängor i längden. Vandringskängor håller ofta längre.
Om du ska ut på din första vandring och inte vet hur mycket du kommer vilja vara ute senare bör du inte köpa mer friluftsutrustning än nödvändigt. Du har kanske stövlar sedan tidigare. Då kan du nöja dig med att använda dem och eventuellt ta med ett par joggingskor för dagar med bra väder. Har du inte stövlar sedan tidigare och behöver köpa skor till vandringen är det antagligen bättre att satsa på några billiga vandringskängor än stövlar. Har du inte haft användning för stövlar tidigare får du det antagligen inte senare heller. Enkla, billiga vandringskängor har man även nytta av en vinterdag i stadsmiljö.
Stövlar som är anpassade till vandring
Frågor du bör ställa när du bestämmer dig för vilken typ av skor som är bäst för dig
Innan du bestämmer dig för vilken typ av skor du ska köpa är det en del frågor du bör tänka igenom:
Checklista när du köper vandringskängor
Efter alla råd om vad man bör tänka på är det nu dags sammanfatta. Råden över kan sammanfattas i följande frågor du borde ställa när du står i affären och ska köpa vandringskängor.
- Är vandringskängorna för dyra?
- Är de för tunga?
- Är skaftet lagom högt?
- Har jag någon skada som kräver extra omtanke när jag köper vandringskängor?
- Är Gore-tex eller annat membran nödvändigt för min användning?
- Behöver du gummi längst ned på foten?
- Hur mycket foder ska jag ha i skorna?
- Blir vandringskängorna för kalla när det är kallt?
- Blir de för varma när det är varmt?
- Är vandringskängorna tillräckligt stabila?
- Är det tyg på delar av vandringskängorna som är svårare att få tätt än läder?
- Ger sulorna bra grepp på lera, snö och annat mjukt underlag underlag?
- Ger sulorna bra grepp på is?
- Är det tillräcklig dämpning i sulorna?
- Är sulorna behagliga att gå i med rullning framåt när du tar ett steg?
- Är det möjligt att byta slitna sulor och reparera andra delar av skorna.
- Har tillverkaren garanti?
- Har tillverkaren bra rykte om att godkänna reklamationer?
- Är tårna förstärkta mot saker du riskerar att sparka på?
- Sitter hälen fast eller åker den upp och ned?
- Är det lagom mycket plats för tårna?
- Känns kängorna bekväma?
- Måste du knyta så hårt att du får ”tryckskador” för att fötterna ska sitta bra?
- Du kanske trodde att jag glömt det: Trycker vandringskängorna någonstans?
Vandringskängorna jag använder
Jag skrev tidigare att de bästa vandringskängorna är de som är ofodrade. På grund av att jag ofta går i svår terräng med tung packning har jag varit tvungen att göra en kompromiss. Jag använder därför Lundhags Syncro som är en stabil, men samtidigt relativt snabbtorkande vandringskänga för krävande förhållanden.
Fler artiklar för dig som ska köpa eller vårda vandringskängor
Sulor till pjäxor och vandringskängor
Impregnera skor med fett, vax och spray
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.