Vandringskängor – Köp rätt, få torrare fötter och mindre skavsår


Bra vandringskängor hör till den viktigaste friluftsutrustningen på en lång vandring. Med rätt vandringskängor håller sig fötterna torrare och varmare, du minskar också risken för skavsår.

Uppdaterad 25 augusti 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Min Fot, Outnorth och Outdoorexperten.

Viktigaste tipsen när du ska köpa vandringskängor

 • Stövlar och joggingskor duger på första turen, men det krävs bara någon enstaka tur per år för att det ska löna sig att köpa vandringskängor.
 • Köp ofodrade vandringskängor om du vill ha skor som torkar under turen.
 • Köp fodrade skor om du vill ha bekväma skor och minska problem med skavsår, knän och och rygg.
 • Känn efter noggrant om vandringskängorna känns bra, utgå INTE ifrån att de kommer gå sig till.
 • Se dig inte blind på vilka skor som blivit bäst i test.
Vandringskängan La Sportiva Elk

La Sportiva Elk

Innehåll

Torra fötter med rätt vandringskängor
Vandringskängornas stabilitet och höjd
Gummi och förstärkning på vandringskängorna
Nubuck
Sulor
Skavsår
Prova vandringskängor
Vandringskängor för olika årstider
Test av vandringskängor
Översikt över tester av vandringskängor
Alternativ till vandringskängor
Frågor du borde ställa när du köper vandringskängor
Checklista inför köpet av vandringskängor
Vandringskängor jag använder

Torra fötter med rätt vandringskängor

Mitt bästa tips på vandringskängor till dig som ska bo i tält är att de ska vara ofodrade, till exempel Lundhags Forest eller Vandra, men det förutsätter att du klarar det. Mer om det längre ned. På en lång tur kommer skorna förr eller senare att bli blöta. Om vandringskängorna har foder kommer de aldrig torka under turen.

Om du däremot har ofodrade vandringskängor kan du sätta på dig torra sockor och sätta ned fötterna i skorna som bara blir lite fuktiga. Sockor kan torkas på ryggsäcken när du vandrar, vid en lägereld och under natten i sovsäcken, skor är svårare att torka på tältturer.

Speciellt när man vadar kommer ofodrade vandringskängor till sin rätt. Barfota får du sämre fäste på blöta stenar än med skosulor. Du blir dessutom mer stressad när du blir kall. Med ofodrade skor är det bara att vända dem upp och ned så rinner det mesta vattnet ut.

Det mest populära valet av vandringskängor idag är låga skor med foder, som regel med ett andande membran. Gore-texskor kan hålla dig torr under förutsättning att vatten inte rinner över kanten eller du är ute länge, då kan fukt byggas upp över tid. Du kan snabbt se om skorna har Gore-tex genom att det ofta står det på dem eller ”GTX” är en del av namnet.


Exempel på vandringskängor med Gore-tex: Salomon Quest Prime GTX, Hanwag Tatra Bunion GTX  och TrekSta Oslo 6 GTX.


Skor utan Gore-tex läcker mer om de inte är välimpregnerade. När jag testat att fylla ett par vandringskängor utan foder och ett par med Gore-tex har jag sett att det sipprat ut vatten ur de ofodrade, men inte från de med Gore-tex. En del påstår att Gore-tex slits ut snabbt. Min erfarenhet är att det varierar från sko till sko. Köper du vandringskängor av hög kvalitet kan de hålla i många år utan att läcka.

På kortare turer på leder är man oftast torrast med Gore-texskor på fötterna. Är man ute längre samlas fukt i dem utan att man har möjlighet att torka dem. Går man i blöta områden utanför leder måste man förr eller senare över en myr eller bäck där det rinner över skoskaftet. Svett samlas i vandringskängorna som inte torkar ut. Därefter är skorna blöta till du kommer hem. Även om du sover inne i en stuga någon natt är det inte säkert att de blir torra över natten.

Vandringskängornas stabilitet och höjd

Så till den stora nackdelen med ofodrade vandringskängor som gör att de inte är för alla: De är inte lika stabila som fodrade skor.

Hur stabila vandringskängorna ska vara är beroende av användaren och användningsområde. Vandrar du med tung packning i svår terräng kommer fötterna hela tiden riskera att trampa snett. Det sliter på lederna och ökar risken för att du vrickar foten. Har du problem med till exempel knäna eller lätt vrickar fötterna kan du behöva stabila vandringskängor.

En grupp går över en bäck med vandringskängor.

Med höga vandringskängor kommer du över fler bäckar utan att det rinner över skaftet. Undvik att vara den med lägst skor i en grupp, det kan resultera i extra omvägar.

Samtidigt är det viktigt att komma i håg att stabila vandringskängor inte alltid är det bästa för alla som har problem med fötterna. Det är många muskler, leder och senor i en fot. En del anser att om fötterna inte får arbeta på ett naturligt sätt kan det ge problem.

Hur höga vandringskängor ska vara är en smaksak. Jag anser att de ska gå en bit upp på vaden. Det ger bättre stöd och man kommer över betydligt fler bäckar utan att det rinner vatten över kanten. Nackdelen med höga skaft är att de blir tyngre och varmare. Går du mest på leder kan nackdelarna vara större än fördelarna.

Det är inte bara risk för att bli blöt när det rinner vatten över kanten om man har låga skor. Regnet riskerar att rinna nedför byxorna och in i skorna. Du bör därför ha med dig damasker om det inte är ordentligt överlapp mellan byxor och skor.


Exempel på höga vandringskängor: Lundhags Forest, Viking Hunter Gore-tex och Lundhags Nature II


Gummi och förstärkningar på vandringskängor

Läderskor är oftast inte helt täta och måste impregneras efter en tid för att hålla tätt. Därför kan det vara praktiskt med gummi längst ned runt foten. Där behöver man inte vädra ut lika mycket fukt och nedre delen av foten kommer oftare ner i lera och våta myrar. Man får då skor som blandar stövlarnas positiva egenskaper där de behövs mest med vandringskängornas positiva egenskaper där det behövs mest. Det är i stort sett bara Lundhags som använder detta.

Grupp på vandring med vandringskängor.

Då och då sparkar man in i stenar och annat hårt med tårna, det gör att de slits mer framtill på kängan. Det kan därför vara bra med en förstärkning över tårna. Blir det djupa sprickor kan man ha på lim för att täta.

Nubuck

Allt fler vandringskängor säljs med nubuckskinn. Det är skinn som ser ut som mocka, men tål vatten. När jag köpte ett par vandringskängor som hade nubuck frågade jag försäljaren vad som var fördelarna med nubuck framför slätt läder. Svaret blev då att en del tycker att det ser snyggare ut, men att egenskaperna är de samma.

En annan försäljare sade att nubuck gör skorna mer exklusiva eftersom det ser ut som mocka så de kan ta mer betalt. Hittar du skor du vill ha, men vill ha slätt läder istället för nubuck kan du vaxa dem med vanligt lädervax. Då kommer de att förlora nubuckstrukturen.

Med andra ord kan du välja nubuck om du tycker att de ser snyggare ut, är beredd att betala mer och vill använda specialimpregnering. Annars kan du lika gärna välja andra vandringskängor av vanligt läder.

Sulor

Om du ska gå mycket på fjället, i blockmark och annat hårt underlag är det viktigt med vandringskängor som har bra sulor, gärna med lite dämpning. Sulorna bör också vara vridstyva. Försök att vrida sulan i sidled med hjälp av händerna. Om du kan vrida dem mycket kommer ojämnheter på marken slita på fötterna. Fötterna kommer också bli slitna om sulorna är mjuka, då riskerar du at känna varje sten genom sulorna. Dyra vandringskängor har oftare styva sulor än billigare alternativ.

Sulor

Grova sulor ger bättre fäste i lera och andra mjuka underlag.

Har du problem med att hitta bekväma vandringskängor ska du inte bara se på skorna, det kan också vara värt att förbättra dem med en annan innersula. Du hittar sulor med bättre dämpning, är varmare och som kan formas efter foten, läs mer om detta i min artikel om sulor.

Det är viktigt att inte halka när man vandrar. En kall dag, eller efter en kall natt, kan det vara is på stigen eller vid bäckar du ska ta dig över. Vandringskängor med naturgummi i sulan ger bättre fäste än de mer plastliknande materialen.

Det är inte bara på hårt underlag du kan halka. Även på mjukt underlag är det halkrisk. Kängor med djupa mönster ger bra fäste i lera och mossa.

Formen på sulan är viktig för hur bekvämt det ska vara att vandra. Sulan ska ha bra ”rull” så det känns naturligt att ta nästa steg, inta vara platt set från sidan.

Efter några år kommer sulan att slitas ut. Kontrollera därför innan du köper ett par dyra vandringskängor om det är möjlighet att byta ut sulan. Det är väl värt kostnaden för reparation om resten av skon är välhållen.


Exempel på vandringskängor med stabila sulor: Lundhags Jaure och Meindl Dovre Extreme GTX


Skavsår

I en del skor glider hälen upp och ned för varje steg. Andra vandringskängor, till exempel Viking Hunter Deluxe GTX och Lundhags Mira, smalnar av över hälen för att hälla den på plats. Billiga skor har sällan bra hälgrepp. Tänk på att du kan förbättra vandringskängorna genom att köpa ett hälgrepp som klistras fast i skorna. Det kostar bara några tiotals kronor och kan därför vara värt att testa om du ofta får skavsår på hälen.

Det är vanligast att man får skavsår på hälen, men det är individuelt var de uppstår. Får du skavsår utanpå eller mellan tårna tyder det på att du behöver skor som är breda längst fram. Skavsår över tårna tyder på att de böjer sig fel i förhållande till din fot. Får du skavsår vid fotknölen har du antagligen fel form på skorna. Regnkläder

Om du köper dyra vandringskängor är ofta passformen bättre, därmed mindre risk för skavsår, än om du köper billiga. Ofodrade vandringskängor är svåra att ge bra passform, även om jag aldrig haft stora problem med skavsår under mina turer.


Exempel på vandringskangor med hälgrepp: Lundhags Mira II, Lundhags Tjakke och Viking Hunger de Luxe.


Prova vandringskängor

Det är viktigt att vandringskängorna är bekväma. Se till att gå runt ordentligt i affären i lugn och ro. Har du inte en välsorterad friluftsaffär i närheten eller vill spara pengar kan du beställa flera par från affärer som har gratis, eller billig, frakt och retur, till exempel Outnorth. Då kan du behålla de med bäst passform och skicka tillbaka de som inte passar utan höga kostnader. Formen kan skilja mellan olika modeller, att veta vilken storlek du brukar använda är därför inte tillräckligt för att vara säker på att du får rätt storlek.

Ibland står det i beskrivningen av vandringskängorna om de är är för breda eller smala fötter. Bredden på skorna kallas ofta för läst. Vet du vilken läst du har kan du ofta utesluta många av överflödet av skor i stora friluftsaffärerna. De flesta skor tillverkas bara med en läst, men med en del modeller kan man välja smal eller bred.

Kom i håg att fötterna blir större när de blir varma, det kan därför vara bra att prova skorna mot slutet av en lång shoppingrunda så du vet att passformen är rätt när du vandrat en bit.

Oavsett om du beställer skor eller köper i en affär, ta god tid på dig för att känna efter. Gå runt med skorna hemma i lugn och ro innan du bestämmer dig helt. Det är lättare att känna efter när du inte har med barn som hellre vill till leksaksaffären och en stressad försäljare hjälper dig att plocka fram skor från lagret. Fel storlek kan förstöra många turer, se till så du verkligen har de rätta vandringskängorna.

Mäta fötterna

En del skotillverkare har storlekstabeller så du kan mäta fötterna och se vilken storlek som passar dig. De kan ge en bild av vad som är bäst. Ofta är det bara vandringskängans längd som anges, inte bredden. Hur mycket plats man bör ha i tårna varierar mellan olika skor.  Mätningen är därför bara en extra hjälp när du ska beställa rätt storlek, men långt i från ett facit.

Mätning av fötterna gör du lättast så här:

 • Sätt hälarna mot en vägg.
 • Placera en bok framför stortårna. De är kanske olika långt fram, det är den främsta stortån du ska mäta.
 • Mät avståndet från vägg till bok.
 • Lägg till lite för att få lite extra plats. Hur mycket du ska lägga till varierar från sko till sko, men 5-20 mm är vanligt.

Hur ska vandringskängorna kännas?

Många tänker att vandringskängorna går sig till. Det stämmer till viss del, men många har för stor tilltro till det och köper för små eller fel skor.

Alfa Walk king

Fötterna ska sitta stabilt i skon. Om de rör sig får du lätt skavsår. Känn speciellt efter om hälen rör sig. Måste du knyta hårt för att kängorna ska sitta ordentligt? Då kanske du borde köpa en mindre modell eller en helt annan sko. Knyter du vandringskängorna för hårt riskerar du att få ont i fötterna efter några timmars vandring.

Blev det fel storlek trots alla tipsen över?

Det kan vara lockande att pina sig genom flera turer till dess de dyra vandringskängorna är utslitna, man har trots allt lagt mycket pengar på dem. Det kan förstöra många turer, det kan vara bättre att bita i det sura äpplet och köpa nya. Du kan trösta dig med att du är långt i från den första som måste sälja vandringskängor efter några få turer.

Vandringskängor för damer

Många modeller finns i en damutgåva i tillägg till en för män. Andra har egna namn på dammodellerna, till exempel Lundhags.

De flesta producenter av vandringskängor utgår från herrmodellen när de ska göra damkängor och ändrar formen på skon. Detta fungera i stor utsträckning, men blir inte helt anpassat för damer.  Kvinnor har andra höfter, därmed sätter de ned fötterna på ett annat sätt än män. En del tillverkare går ett steg längre och anpassar sulan efter detta i sina dammodeller.


Exempel på vandringskängor med dam-modell som är anpassad för kvinnors höfter: Women’s Vego Mid Leather, Merrell Woman’s Moab 2 Gore-Tex och Merrel Chamelon 7 Mid.


Olika märken och komfort

Här är mina uppfattningar av hur de olika märkena är i förhållande till läst och komfort (jag har bara tagit med märken som har höga vandringskängor):

 • Alfa: Breda vandringskängor anpassade nordiska fötter. Många som är ute efter komfortabla vandringskängor som ger lite skavsår använder Alfa.
 • Crispi: Ganska breda vandringskängor, men varierar mellan olika modeller. Detta är i utgångspunkten ett italienskt märke, men har anpassat sig till den nordiska marknaden. Bekväma skor med en del dämpning.
 • Lundhags: De olika modellerna har varierande läst. Detta är skor för den som önskar slitstyrka och funktionalitet. Om du inte är kräsen på komfort kan de fungera utmärkt. De har hård sula och formar sig inte lika bra efter foten som vandringskängor med foder. Några modeller har extra bra hälgrepp (HFC-Heel Fit Control). Lundhags trelagers kängor (till exempel Lundhags Syncro) är ett mellanting mellan fodrade och ofodrade vandringskängor.
 • LaSportiva: Italienskt märke som gör smala vandringskängor med bra komfort.
 • Varg: Norskt märke för ganska breda fötter. Utan foder.

Vandringskängor för olika årstider

Olika årstider ställer olika krav på vandringskängorna. Här ser du vad du bör tänka  på när du köper skor med en bestämt säsong i tankarna.

Sommar

Ska du mest använda vandringskängorna på sommaren klarar du dig med något som är enklare än de andra säsongerna. Det är oftare bra väder och torrt, du kan därför använda något som inte är lika tätt. Höga temperaturer under sommaren gör dessutom att det är en fördel om vandringskängorna inte är alltför varma. Låga, svala vandringsskor är oftare mer lämpliga än under de andra delarna av året.

Höst

Under hösten är det kallare, men de flesta klarar sig fortfarande med ganska svala vandringskängor så länge de inte står stilla längre tider. En stor skillnad mot sommaren är att vandring under hösten ställer större krav på att man kan hålla vattnet ute under regniga dagar och när man går över vått underlag. Man bör därför välja högre och tätare vandringskängor som torkar snabbt till hösten, till exempel Lundhags Syncro eller Vandra.

Vår

Våren ställer ungefär de samma kraven som hösten. Det är mindre regn men snösmältning kan göra marken våt och bäckarna har högt vattenflöde. Det är därför en fördel om man har högre vandringskängor som gör att man kan gå torrskodd över fler bäckar.

Vinter

Vintern ställer andra krav på vandringskängorna än sommaren. Det är kallt och mindre risk för regn. Man svettas mindre, men räkna ändå med att det samlas fukt i dem inom någa dagar. En löstagbar innersko som man kan torka i sovsäcken är det bästa. Det är ovanligt, men Lundhags har både Skare och Polar Quest. Är du bara ute en dag är det inget problem med foder.

Räkna med att fodrade skor är svåra att få på fötterna om de inte förvarats varmt under natten, till exempel i sovsäcken. Skalkängor kan fungera på vintern, men riskerar att bli för kalla vid pauser. Är du i rörelse större delen av tiden är det sällan ett problem, du blir varmare när du går.

VanringsskorKalla vandringskängor kan förbättras genom att lägga i varma sulor som isolerar mot den kalla marken. Extra långkalsonger och att klä sig varmt i övrigt kan också göra att fötterna hålls varma på kyliga vinterturer.

En annan skillnad mellan att vandra på sommaren och vintern är underlaget. På vintern kan marken vara frusen. Det ställer större krav på dämpningen i skorna. Välj vandringskängor med bra dämpning om du har möjlighet eller köp en innersula som ger extra dämpning, men de är ofta kallare än ullsulor som kan behövas för att hålla värmen.

Om det är snö på marken måste du hålla snön ute ur vandringskängorna. Har du höga kängor, till exempel Lundhags Syncro High, är det ofta tillräckligt att dra byxorna över kängskaftet. Annars behöver du snölås som kan dras över, men även då finns det risk att de lägsta skorna får in snö.

Tester av vandringskängor

Eftersom alla fötter är olika är det viktigt att prova många olika märken och modeller och inte se sig blind på de som fått omdömet ”bäst i test”. Jag har bland annat sett tester av smala vandringskängor där personer skriver att de har breda fötter. Då borde de inte ge dåliga betyg i testet på grund av att de är obekväma.

Trots olika form på fötter säger ett test med konklusionen att vandringskängan är skön säger ändå något. En del skor har bättre hälgrepp och man har lagt ned lite extra på att göra en sko som formar sig efter foten eller redan är formad efter de vanligaste fottyperna.

Slitstyrkan är ytterligare en sak man kan få en bild av genom att läsa tester av privatpersoner. I artiklar med överskriften ”Test av 20 vandringskängor” kan du räkna med att de inte kan säga så mycket om slitstyrka. Vilken som har bäst slitstyrka ser man först efter flera månaders användning. Letar du på internet hittar du många sidor där vem som helst kan skriva om sina erfarenheter. Som jag nämnt över kan kvaliteten på omdömena variera, men det är enda sättet att få en bild av slitstyrkan över lång tid innan man köper skorna och testar själv.

Tester av privatpersoner avslöjar inte bara hållbarhet, men också vilka tillverkare som ofta godkänner reklamationer när vandringskängorna går sönder. Om du läser på forum kommer du kunna få en bild av vilka som inte bara godkänner det de måste, men även ibland reparerar slitage gratis. De vet att tidigare berättade man om bra handlingsupplevelser för grannen. Nu berättar man om det för alla på internet.

Översikt över tester av vandringskängor

Sidor där det läggs ut tester fortlöpande

Utsidan.se

Utsidan.se är Sveriges största sida för friluftsliv. Medlemmarna kan skriva tester av vandringskängor och annan utrustning.

Outnorth.se

Outnorth är en av Skandinaviens största friluftsaffär på nätet. Det finns möjlighet att läsa tester som andra kunder har skrivit.

Outdoorexperten

Outdoorexperten har ett brett utbud av vandringskängor och möjlighet för kunder att skriva recensioner.

Addnature
Lundhags Syncro

Lundhags Syncro

Addnature har ett stort utbud av friluftsutrustning, inte minst skor. Kunderna kan skriva kommentarer om deras produkter.

ITAB

ITAB är mest kända för att sälja okända, billiga märken, men för skor är det ett undantag. Du hittar de vanliga märkena med möjlighet att skriva tester av dem.

Sidor med genomförda tester av vandringskängor

Tester av vandringskängor skrivna 2017

StaffanSandberg.se

Jag använder Lundhags Syncro High när jag är på vandring. Testet uppdateras fortlöpande om det dyker upp nya saker med skorna.

 In i vildmarken

Peter Persson har testat Lundhags Skare, vandringskängor med ullinnersko, för vinteranvändning.

Tester av vandringskängor skrivna 2016

StaffanSandberg.se

Under flera år använde jag Lundhags Ranger High  som är gjord med Lundhags traditionella design: Ett lager läder och gummi längst ned runt foten.

Vandringsbloggen

Vandringsbloggen testade Alfa Walk Queen under sommaren 2016. Walk Queen är en dammodell, herrmodellen heter Walk King.

Råd och rön

Råd och rön har testat elva skor som är anpassade för lättare packning. Testet kostar 35 kronor att läsa.

In i vildmarken

Peter Persson testade Bora 2 Mid som är en lätt sko med en lös innersko.

Outside

Outside har skrivit tester av Haglöfs L.I.M. Strive GT, en lätt vandringskänga med en sula av riskorn.

Tester av vandringskängor skrivna 2015

Banum

Banum är en frilufts- och fotoblogg som bland annat testat Lundhags Syncro Light och Hanwag Tatra GTX.

Vandringsbloggen

Vandringsbloggen testade Meindl X-SO Lady Mid GTX som är för vandring med lätt packning.

Tester av vandringskängor skrivna 2014

Expressen

Expressen testade sex kängor. Testvinnare blev Lundhags Mira Ws High och Salomon Quest 4D GTX.

Känner du till något test som borde vara med i översikten över tester av vandringskängor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se. Jag tar bara med tester där skorna har använts i minst en vecka och översikter av många olika modeller.

 Alternativ till vandringskängor

Det finns fler typer av skor man kan vandra i, jag har mest skrivit om vandringskängor på grund av att det är vad jag använder. Om du går mer på leder, har lättare packning eller prioriterar att gå snabbt finns det fler alternativ som du bör tänka på att köpa istället:

Sko

Kvarglömd trailsko på fjället.

Trailskor

Joggingskor med grov sula, så kallade trailskor, kan också fungera att använda på fjället. Räkna med att bli blöt, tyget står inte mot vatten när man trampar i en bäck eller myr. Jag har mött vandrare med trailskor som sagt att man blir vilket fall som helst blöt när man vandrar, även med vandringskängor (jag är inte helt enig i det). Då kan man lika gärna använda trailskor och bli blöt direkt så behöver man inte tänka på var man sätter fötterna resten av dagen.

Räkna med att lätt bli kall på de blöta fötterna om du vandrar med trailskor. I tillägg till att trailskor kan resultera i blöta fötter ger de dåligt stöd och slits snabbt. En jag mötte som gick från Smygehuk till Treriksröset köpte nya trailskor två gånger under turen.

Det var nackdelarna, nu till fördelarna. Trailskor är lätta, du slipper lyfta på onödig vikt vid varje steg. De är dessutom billiga.


Exempel på populära trailskor


Låga vandringsskor

Det finns en medelväg mellan vandringskängor och trailskor. Namnet på den kategorin varierar mellan olika affärer. Outnorth benämner det som vandringsskor, andra kallar det för fritidsskor.

Vill du ha lätta skor och har lätt packning samt mest går på leder där det finns broar över bäckarna kan detta vara ett bra alternativ för dig. De har ofta Gore-Tex eller något annat vattentätt tyg som andas, de blir därför torrare än trailskor. Det kan vara ett bra val på torrt underlag om du vill slippa tunga vandringskängor.


Exempel på populära vandringsskor


Stövlar

De flesta stövlar är inte gjorda för att användas till vandring med packning, men det finns undantag. Vandringsstövlar, till exempel Tretorn Tornevik Neo, har ofta en grövre sula och bättre stöd för foten än vanliga stövlar. På grund av att de inte har snörning är det begränsat hur bra stöd det kan bli, räkna därför inte med att få lika bra stöd som med vandringskängor.

Med stövlar kan man utan problem gå i regn och bäckar, men det blir fuktigt från insidan. Du kan därför räkna med att dina sockor är blötare när du vandrat en varm dag med stövlar än om du haft vandringskängor.

Priset för ett par bra vandringsstövlar är upp mot 1 5000 kronor, men det behöver inte bli billigare än dyrare skor i längden. Vandringskängor håller ofta längre.

Om du ska ut på din första vandring och inte vet hur mycket du kommer vilja vara ute senare bör du inte köpa mer friluftsutrustning än nödvändigt. Du har kanske stövlar sedan tidigare. Då kan du nöja dig med att använda dem och eventuellt ta med ett par joggingskor för dagar med bra väder. Har du inte stövlar sedan tidigare och behöver köpa skor till vandringen är det antagligen bättre att satsa på några billiga vandringskängor än stövlar. Har du inte haft användning för stövlar tidigare får du det antagligen inte senare heller. Enkla, billiga vandringskängor har man även nytta av en vinterdag i stadsmiljö.

Frågor du bör ställa när du köper vandringskängor

Har du orkat läsa hela artikeln? Vet du mer om vilka skor du ska köpa?

Om inte så kanske frågorna under kan hjälpa dig att sätta ihop det jag skrivit över med vilka skor du ska välja.

Har du möjlighet att torka skorna? Nej: Välj ofodrade vandringskängor.
Blir skorna ofta blöta? Ja: Välj ofodrade vandringskängor eller ett par som håller fukten ute.
Går du ofta över bäckar och myrar? Ja: Välj höga, ofodrade vandringskängor som håller fukten ute.
Går du i oländig terräng? Ja: Välj stabila vandringskängor.
Går du med tung packning? Ja: Välj stabila vandringskängor.
Har du skador? Ja: Ta hänsyn till detta.
Blir du sliten? Ja: Köp lätta skor.
Hur ofta använder du skorna? Ofta: Satsa på hög kvalitet.Vandringskängan Alfa Walk King
Vilken del av året vandrar du? Sommaren: Mindre behov för varma vandringskängor som håller fukten ute.
Blir du sliten i fötterna av att gå på ojämnt underlag? Ja: Satsa på bra sulor till vandringskängorna.
Behöver du bekväma skor? Ja: Prioritera komfort högt.
Har du problem  med skavsår? Ja: Köp skor som ger mindre problem med skavsår där du är utsatt för problem. Köp skor som håller fötterna torra.
Hur långt vandrar du? Långt: Satsa på bekväma skor av hög kvalitet.
Ska vandringskängorna mest användas på sommaren? Ja: Köp svala skor.
Ska vandringskängorna mest användas vår och höst? Ja: Köp skor som är täta och höga.
Ska vandringskängorna mest användas på vintern? Ja: Köp skor som är varma, gärna med lös innersko om du sover i tält.

Checklista när du köper vandringskängor

Efter alla råd om vad man bör tänka på är det nu dags sammanfatta. Råden över  kan sammanfattas i följande frågor du borde ställa när du står i affären och ska köpa vandringskängor.

 • Är vandringskängorna för dyra?
 • Är de för tunga?
 • Är skaftet lagom högt?
 • Har jag någon skada som kräver extra omtanke när jag köper vandringskängor?
 • Är Gore-tex eller annat membran nödvändigt för min användning?
 • Behöver du gummi längst ned på foten?
 • Hur mycket foder ska jag ha i skorna?
 • Blir vandringskängorna för kalla när det är kallt?Alfa Walk King
 • Blir de för varma när det är varmt?
 • Är vandringskängorna tillräckligt stabila?
 • Är det tyg på delar av vandringskängorna som är svårare att få tätt än läder?
 • Ger sulorna bra grepp på lera, snö och annat mjukt underlag underlag?
 • Ger sulorna bra grepp på is?
 • Är det tillräcklig dämpning i sulorna?
 • Är sulorna behagliga att gå i med rullning framåt när du tar ett steg?
 • Är det möjligt att byta slitna sulor och reparera andra delar av skorna.
 • Har tillverkaren garanti?
 • Har tillverkaren bra rykte om att godkänna reklamationer?
 • Är tårna förstärkta mot saker du riskerar att sparka på?
 • Sitter hälen fast eller åker den upp och ned?
 • Är det lagom mycket plats för tårna?
 • Känns kängorna bekväma?
 • Måste du knyta så hårt att du får ”tryckskador” för att fötterna ska sitta bra?
 • Du kanske trodde att jag glömt det: Trycker vandringskängorna någonstans?

Vandringskängorna jag använder

Jag skrev tidigare att de bästa vandringskängorna är de som är ofodrade. På grund av att jag ofta går i svår terräng med tung packning har jag varit tvungen att göra en kompromiss. Jag använder därför Lundhags Syncro som är en stabil, men samtidigt relativt snabbtorkande vandringskänga för krävande förhållanden.

Fler artiklar för dig som ska köpa eller vårda vandringskängor

Test av Lundhags Syncro

Test av Lundhags Ranger

Sulor till pjäxor och vandringskängor

Impregnera skor med fett, vax och spray

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *