Hur hög vattenpelare behöver ett tält?

Att vatten tränger in genom tältduken när det regnat skapar dålig stämning. Hur hög vattenpelaren behöver tältet ha för att du ska undvika detta?

Hur vattentätt tyg är mäts i vattenpelare. Det anger hur hög cylinder med vatten man kan sätta på tältduken utan att vattnet tränger genom.

När det är kraftig vind har vattnet högt tryck mot tältduken. Trycket blir också stort mot underlaget när du eller packningen ligger på tältgolvet.

Multibränslekök

Du bör därför se efter ett tält som har vattenpelare på minst 1 500 mm, minst 5 000 mm i golvet.

Dessvärre försämras vattenpelaren när tältet slits. Ska du ha ett tält som håller många turer bör tältet ha minst tre gånger högre vattenpelare, gärna mer.

Vattenpelaren blir inte lika viktig om du mest vandrar på låglandsleder, där har man oftast lä så regndropparna inte kommer med lika stor kraft.

Om du ser vattendroppar på insidan av tältet en regnig natt behöver det inte vara tältdukens vattentäthet som är problemet. Sannolikheten är större att det är kondens på insidan av tältduken. Då är det bättre ventilation, inte ett nytt tält med högre vattenpelare du behöver.

Läs mer om vattenpelare i min artikel om att köpa tält.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Kategori: Läsarfråga.