Impregnera skor med vax, fett eller spray

Impregnering är viktig för att skor ska hålla fukten ute, men vad ska man använda. Vax, fett eller spray, det är en fråga som kan diskuteras länge. Här får du mitt inlägg i debatten.

Senast uppdaterad 7 juli 2022
Sidan innehåller annonslänkar för Outnorth

Viktigaste tipsen om att impregnera vandringskängor

  • Man måste använda fett eller vax i bland för att undvika torröta.
  • Kemikalieimpregnering fungerar sällan lika bra som fett och vax.
  • Spray går snabbt att ha på, men det är svårt att få tillräckligt över hela skon.

När du köpt dyra vandringskängor eller pjäxor måste du ta hand om dem på rätt sätt för att de ska hålla vatten ute och lädret inte ska förstöras. Det finns många olika produkter att välja mellan när man ska impregnera skor och många åsikter om vad som är bäst. Du hittar en  en sammanfattning av vad som skrivs på andra sidor om vad man ska använda till att impregnera skor längre ned på den här sidan.

Använd fett och vax för att undvika torröta

De två vanligaste impregneringsmedlen är vax och fett. Både vax och fett ger tätare skor, men har vissa skillnader i hur lädret reagerar. Både vax och fett ger näring till lädret och hindrar uttorkning. Fett tränger i större grad in i lädret och ger därmed mer näring till lädret. Vax lägger sig mer på utsidan och skapar ett skyddande lager utanför lädret. Om lädret får för mycket näring blir skorna mjuka och ger dåligare stabilitet.

Det är ännu värre om skorna får för lite näring, då kan du i värsta fall få torröta. Torröta kallas det för när lädret har fått så lite näring att fibrerna har börjat gå av. Det gör att lädret bli hårt och får sprickor. Har du fått torröta kan du smörja skorna så mycket du vill med fett utan att det blir bättre. Det finns ingen bot mot torröta, du måste därför köpa nya skor om du drabbats av detta.

Skor i vattenHur man impregnerar skor med vax och fett

När jag ska impregnera skor med fett eller vax smörjer jag in med hjälp av handen. Man kan ta en tygbit istället, men handen är lättare och värmer vaxet så det lättare tränger in. Smörj in ordentligt så det tränger in i lädret.

Vaxet bör vara på gränsen mellan flytande och fast när man har på det för att det ska tränga in bättre och lägga sig jämnt. Lägg vaxburken på ett element, vid en brasa eller liknande en stund innan det är dags att vaxa skorna. Värmen från fingrarna hjälper till att hålla vaxet varmt när du smörjer skorna. Om skorna tar in vatten i sömmarna kan du ha på flytande vax som dessvärre har blivit alltför svårt att få tag på. Vaxet är inte flytande på grund av att det är varmt, men är utblandad med vätska. Stryk ett lager på sömmarna och låt det torka. Upprepa fyra gånger första gången du gör denna behandling. Senare behöver du bara ha på flytande vax någon gång i bland och bara ett lager.

Kemikalieimpregnering, fungerar dåligt

Alternativet till att impregnera skorna med fett och vax är att använda kemikaliebaserad vätska. Det ger ingen näring till skorna och lägger sig som ett lager över lädret. Det gör att skorna inte blir för mjuka, men kan drabbas av torröta om du till stor del använder spray. Min erfarenhet är att hur ofta du kan använda spray och hur ofta du kan smörja in skorna med fett och vax är beroende av lädret. En del lädertyper blir snabbt för mjuka om du ger det en del näring och du bör därför använda mest spray. Andra lädertyper måste du tillföra mycket näring för att de inte ska drabbas av torröta.

Om man ska se bort ifrån att man ska ge lädret näring, ska man använda kemikalieimpregnering eller fett/vax? Min erfarenhet är att man ska hålla sig undan den kemikaliebaserade impregneringen om man ska ha vattentäta kängor. Jag har ännu inte testat någon kemikalibaserad impregnering som ger godtagbart skydd mot fukt. Jeg använder ofta Lundhags Leather-Wax och Meindl Sport Wax. Jag använder dem inte bara på grund av att jag har bra erfarenhet av dem, men också på grund av att det är två av de som man hittar lättast.

Sprayimpregnering går snabbare att ha på, men är svårare att täcka helt. Skaka på flaskan och spruta mot lädret från alla vinklar. Låt stå en stund så är det klart. Enligt beskrivningen på flaskan. Min erfarenhet är att inte ens fem lager räcker för att få skorna täta.


Exempel på impregnering till läderskor jag vet fungerar


Impregnering av skor med Gore-Tex och av Nubuk

En del skor behöver specialimpregnering. Detta gäller bland annat skor med andande membran till exempel Gore-tex. Om man impregnerar med vanligt vax kan det täppa till membranen, i alla fall enligt tillverkarna av specialvax. Har du skor med nubuck måste du använda speciell nubukimpregnering, till exempel Nikwax Nubuk and suede och borsta skorna om du vill att det ska fortsätta se ut som nubuck. Om du använder vanligt fett eller vax kommer du visserligen få skor som står mot vatten, men nubuckstrukturen förstörs och därmed ser ut som vanligt läder.Impregnering

Om man vill ha extra vattentäta skor kan man putsa dem så de glänser. Detta ska göra att vatten lättare rinner av dem, men det tar tid och försvinner snabbt. Glöm inte: ”Never trust a guy with shiny gear”.

 

Det var vad jag anser är det bästa för vandringskängor av läder. Här kommer en sammanfattning av vad andra anser.

 

Företag

Lundhags

Lundhags borde kanske vara en av de tyngsta experterna på ämnet i Norden, det är ett familjeföretag som har tillverkat vandringskängor sedan 30-talet. De tillverkar både vax och fett. De skriver att skillnaden är att fett tränger in mer i lädret så det blir mjukare. När det gäller skydd mot vatten och repor är bägge produkterna lika bra.

Outdoorexperten

Outdoorexperten varnar för torröta om lädret inte får tillräckligt med näring. Samtidigt varnar de för att ge för mycket näring då lädret blir för mjukt och vandringskängorna förlorar sin stabilitet. De råder dig att smörja in ett lagom tjockt lager med fingrarna för att vaxet ska vara mjukt. Var extrea noga med sömmar och metalldelar för att undvika rost.

Meindl

Smörj med Meindl Sportwax, var extra noga med sömmar och metalldelar. Även gummidelar bör vaxas för att undvika att de spricker.

Naturkompaniet

Naturkompaniet skriver att man ska impregnera med fett eller vax. Skillnaden är att vax lägger sig utanpå och skyddar mot vatten, men fett tränger in i lädret och både mättar och mjukgör skinnet. Du ska aldrig använda fett på skor med Goretex, då kommer fettet tränga genom lädret och täta igen membranet.

Råd och Rön

Råd och Rön skriver att man ska använda fett eller vax när lädret börjar bli torrt. Fett tränger in i lädret, men vax lägger sig som ett skyddande lager utanpå. De skriver också att man måste se upp med impregneringen så den inte innehåller giftiga ämnen. Alla råd på sidan är inte för de som ägnar sig åt friluftsliv, ett av de viktigare tipsen är att skorna inte ska utsättas för vatten. Tänk på det nästa gång du går över en myr.Fettning av Lundhagskängor

Forum

Vill man bli förvirrad bör man gå i djupet på olika diskussionsforum som man hittar på internet. Där går meningarna isär och många som anser olika saker. Denna artikel handlar först och främst om vilken impregnering man ska köpa, inte hur man ska använda den. Jag har noterat att det är en del som säger att man ska värma upp skorna så att impregneringen flyter ut bättre, någon rekomenderar till och med att man ska använda varmluftspistol. Detta går mot de sidor jag skrivit om över där man istället lägger vikt på att använda handen när man stryker på vax för att på det sättet göra vaxet varmare. Man ska undvika att utsätta läder för stark värme.

Tråd på Utsidan.se om Lundhagskängor

Här kan man få en hel del synpunkter om vad man ska använda till Lundhagskängor:

  • En person skriver att han använder Lundhags lädersmorning, men skorna läckte som ett såll, oavsett hur mycket han smorde.
  • En person använder Nikwax (skriver inte vilken typ av impregnering från Nikwax), skorna ser ut som nya, trots flitig användning. Har inte haft några problem med att kängorna läcker, trots att han använde fiskarsmorning som gör lädret mjukt.
  • Använd flytande vax.
  • För mycket fett mjukar upp lädret.

Tråd på Utsidan om att ta hand om Meindel

Sno seal

Är Sno seal bästa impregneringen till läderskor när man ska hålla sig torr på fötterna? En del anser det.

Här skiljer det sig lite från diskussionen över, bland annat på att skorna som diskuteras har Gore-Tex.

  • Använd Lundhags lädersmorning, vax fungerar också.
  • Använd skovax, ofta i början, mindre ofta senare. Vax gör inte lädret mjukt.
  • Meindls vax borde användas, Lundhags vax är vattenbaserat och gör därmed skorna mjukare.
  • Man ska undvika minkolja eftersom det luckrar upp lädret. Skilj på vård av skor som har Gore-Tex eller inte.
  • Ren vax eller vax med minkolja. Vax håller lädret styvt. Läderskötselutrustning till sadlar fungerar bra.
  • Vax då och då, fett en gång per år.

Jaktsidan.se

Sidan har tagits bort.

På denna sida, i alla fall denna tråd, använder nästan alla samma sak: Minkolja. Till skillnad från många andra är de inte så bastanta, flera skriver att ”det fungerar bra” inte ”det ska du använda”. I tillägg kommer några fler synpunkter fram:

  • Chevaliers ”smörja” och gammeldags lädersmorning.
  • En person skriver att man ska använda vax/olja till skor med Gore-Tex, andra ska ha fett.

Fjellforum

Fjellforum är Norges största forum för vandrare. Frågan i denna tråd är var man ska använda till Crispi Hunter. Här är det bivax de flesta rekommenderar:

  • Två personer skriver att man ska använda Kiwi Camp Dry Beeswax Waterproofer.
  • En annan lägger till att Kiwi Camp Dry Beeswax Waterproofer inte bara skyddar mot vatten, men lägger sig som ett skyddande lager på utsidan och gör att lädret inte nöts sönder. Det håller dessutom tätt längre än andra impregneringar.
  • En fjärde person skriver att en del påstår att bivax stoppar andningsförmågan, men han anser att alla skor vilket fall som helst är täta.
  • Sno-Seal är det bästa en person har testat.

Kammeret

På detta jaktforum är det många olika tips på vad man ska använda. Den som startar diskussionen skriver att han använt ”noe blank Kiwi-krem” på sina Viking Hunter, men det har gjort skorna sladdriga. Svaren blir många:

  • Läderfett eller läderolja.
  • Nikwax rekommenderas av flera.
  • Bivax fungerar toppen.
  • En person skriver att han fick råd av en försäljare att bara använda spray som är godkänd av Gore om det är Gore-Tex i skorna. Fett hindrar nämligen andningsförmågan i Gore-Tex. Det har fungerat bra för denna personen.
  • För mycket fett och vax gör skorna mjuka. Kiwi Aquastop håller skorna stabila längre.
  • En som erkänner att han inte vet vad som är riktig behandling skriver att det som fungerat bra för honom är Renapur som innehåller bivax. Han har också en spray med Nikvax som han använder ibland.
  • Sno-Seal är bäst på skor utan membran. Använd Sno-Seal varannan gång och läderfett varannan. Bivax håller tätt i en halv dag, Sno Seal håller i en vecka.
  • Använd inte impregnering med silikon, det tätar membranet.
  • Har du Gore-Tex och det fortfarande är helt behöver man bara putsa skorna. Tjärabaserade impregneringar ska bara användas på Lundhags skor, då bara varannan gång man impregnerar skorna.
  • Fett någon gång per år, Sno-Seal när kängorna behöver göras mer vattentäta.
  • Har använt minkolja på Gore-Tex skor utan problem.
  • Bivax någon gång i bland, annars Sno-Seal (Sno-Seal är bivax) eller Grangers G-Wax.Något fettbaserat någon gång i bland, annars spray.
  • flytande vax eller Kiwi Camp Dry Performance Spray (använd inte Kiwi Camp dry Heavy Duty) används för impregnering. Vax och fett någon gång i bland för att ge näring, för ofta stoppar andningsförmågan.
  • Det har inte så stor betydelse vad man använder med tanke på andningsförmåga, porerna täpps vilket fall som helst igen snabbt av svett, hudceller och smuts.

Andra artiklar om att ta hand om fötterna på tur

Vandringskängor

Test av Lunhags Syncro

Ta hand om vandringskängor

Skavsår – förebygga och behandla

Sockor

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.