Hålla värmen i sovsäcken

Rätt utrustning är inte allt när du ska undvika att frysa på natten. Med några (nästan) gratis tips har du bättre förutsättningar för en god natt.  

Viktigaste tipsen om att hålla värmen i sovsäcken

  • Koncentrera dig på tårna
  • Sov i tält
  • Dra åt sovsäckens krage och använd halsduk

Jag har tidigare skrivit om vad man ska tänka på när man köper sovsäck och liggunderlag, samt hur man ska klä sig för att hålla värmen när man ligger i sovsäcken. Med tipsen i den här artikeln har du några fler ess i ärmen nästa gång du ska sova ute en kall natt.

Fötterna är mest utsattaSovsäck

En sovsäck är långsmal, mest värme produceras i magen och bröstkorgen. Värme leds ned i benen genom blodådrorna, men ibland är det för lite värme som transporteras ned. Fötterna är därför mest utsatt för att frysa och kräver extra omtanke.

Vaknar du av att du fryser på tårna är den mest effektiva åtgärden att lägga sig i fosterställning, ta av dig sockorna och värma med händerna. En trång sovsäck ger mindre luft som ska värmas upp, men för trång betyder att du inte kan dra upp knäna.

Sovsäckens fotända kan värmas upp med hjälp av en vattenflaska. Se till att köpa en flaska som klarar ordentligt varmt vatten, gärna kokande. En stor flaska håller på värmen länge, en liten kan du lägga i en socka för att torka den under natten.

Har du med en dunjacka eller tröja som du inte behöver när du sover? Du kan lägga den som extra isolering runt dina fötter.

Det kan vara lockande att lägga fötterna på något för att isolera bättre mot kylan underifrån. Det är en dålig idé om fötterna kommer högre upp än kroppen. Det gör att mängden varmt blod som pumpas ned till fötterna minskar.

Tips för hela kroppen

Nästan alla sovsäckar har blixtlås. Tillsammans med snörena som reglerar öppningen ger det minst två sätt att bestämma hur mycket luft som kommer ned i sovsäcken. Den bör i tillägg ha en krage som kan dras åt runt halsen. Då kan du ha en stor öppning framför ansiktet, men samtidigt stoppa den kalla luften. Åtdragen krage, halsduk och balaclava gör underverk för värmen i den övre delen av kroppen.

När stjärnorna lyser i kapp med norrskenet är det lockande att rulla ut liggunderlaget på marken och njuta av himlen till man somnar. Dessvärre är det de klara nätterna det är kallast. Tältduken är tunn, men skapar ett varmare mikroklimat.

Tält

När det är vindstilla och klart väder kan det vara lockande att sova under bar himmel, men det blir betydligt kallare.

Speciellt dunsovsäckar måste torkas när du får möjlighet och skakas för att dunet ska bli luftigare. Ta som vana att skaka lite varje gång du tar ut den. Dunsockorna får bäst upp sin volym genom att kasta dem hårt mot liggunderlaget.

Ät en ordentlig måltid som kräver mycket energi att bryta ned. Tillsätt fett, beachkroppen är vilket fall som helst inte det mest optimala på vinterfjället. Lagom mycket reservproviant runt magen är bra både för att hålla värmen och orka långa dagsetapper.

Många säger att man borde springa runt lite innan man kryper ned i sovsäcken för att ha bra startvärme. Jag tycker ofta att jag måste hålla på en lång stund för att märka någon större effekt. Jag föredrar att krypa ned i sovsäcken, även om jag är kall, och försöka få upp värmen i den. Bäst är att krypa ned när tältet är rest och hålla sig i sovsäcken så mycket som möjligt fram till det är dags att packa ned lägret. Att jag tillbringar betydligt mer än halva dygnet i sovsäcken när dagarna är korta är inte ovanligt.

Om du vill hålla värmen är du kanske också intresserad av tipsen i:

Sovsäck

Liggunderlag

Kläder på natten i sovsäcken

Hålla värmen

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.