Reparera uppblåsbart liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag får punktering förr eller sedan. Oftast är det inget problem att reparera, men det kan vara svårt att hitta hålet.

Senast uppdaterad 18 maj 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Du har gått långt och är sliten. Tältet är rest, liggunderlaget har blåsts upp. Du kryper in i tältet för att få skydd mot den kalla vinden och lägger dig i sovsäcken. När maten kokar börjar tvivlet komma. Är inte liggunderlaget mjukare än tidigare eller blåste du upp liggunderlaget mindre än vanligt? Efter en stund kan du inte förneka det längre, det är punktering.

Slappna av, det är oftast lätt att laga.

Uppblåsbara liggunderlag är betydligt bättre än liggunderlag av cellplast på många sätt, men de har en stor nackdel: De kan få punktering. Det är en nackdel, men den ska inte överdrivas. Gå igenom stegen under så kommer du förhoppningsvis få en god natts sömn ändå.

Är det verkligen en punktering på liggunderlaget?

Undersök om att det verkligen är en punktering i liggunderlaget innan du går igenom alla stegen under. Var du inte noggrann när du stängde ventilerna kan det vara de som läcker. Chansen för att det bara är det som är problemet är större när det är kallt och plasten är hård. Blås upp det hårt och se efter två gånger att ventilerna verkligen är stängda. Vänta och se om luften försvinner igen. Ibland måste man vänta någon timme, men det kan det vara värt om det är kallt eller fuktigt.

Hitta punkteringen

Några delar av liggunderlaget är mer utsatt än andra för punkteringar. Har du lagningar sedan innan kan du börja med att undersöka dem. Blås upp liggunderlager och häll vatten på den gamla punkteringen samtidigt som du trycker ned området runt så det bildas en grop. Kommer det ut bubblor kan du redan nu ha hittat punkteringen, men inte nödvändigtvis. Om du inte fått lagningen helt jämn kan luft ha fångats i vecken och långsamt sippra ut. Vänta därför en stund och se om det kommer ut fler bubblor.

Ett alternativ till att göra en vattenpöl runt misstänkta områden kan vara att ha på vatten blandat med tvål. Det ger tydliga bubblor med små vattenmängder.


Exempel på lagningssatser


Inga gamla lagningar eller ingen punktering vid lagningslappen? Testa i så fall ventilerna. Doppa dem i vatten och se efter bubblor.

Lagat liggunderlag

Det finns risk att lagningslappen viks och klistrar i hop. Det ger risk för att luft letar sig ut och att den lossnar lättare senare.

Har du fortfarande inte hittat punkteringen? Då bli du tvungen att undersöka hela liggunderlaget. Känner du inte för att lägga dig på ett vått liggunderlag? Börja med att titta noggrant och lyssna. En punktering kan ibland synas eller höras. Störst risk för punktering är naturligtvis på undersidan, leta där först.

Om du ännu inte hittar punkteringen måste du blöta ned hela liggunderlaget. Har du en sjö i närheten är det bästa att bara lägga ned det i den. Fungerar inte detta kan du blanda vatten med tvål, diskmedel eller något annat som ger såpbubblor. Sprid ut ett tunt lager av blandningen på liggunderlaget och se efter bubblor. De kan vara små och komma långsamt.

Hittar du fortfarande inget hål i liggunderlaget?

Låt det ligga ett tag med tvålblandningen. Förhoppningsvis blir det några små bubblor som kommer samlas och bli synliga efter någon minut.

Om inte heller detta fungerar kan du bli tvungen att blöta några kvadratdecimeter av liggunderlaget med tvålblandningen. Titta mycket noga en stund, det kan ta tid innan ögonen ser små detaljer. Se till så vätskans tjocklek inte är konstant. Ibland kan det krävas precis rätt mängd för att bubblor ska bildas.

Blöt ned en liten bit ytterligare och titta noga. Fortsätt tills du hittat hålet.

Reparera hålet

Nu hoppas jag att du vet var punkteringen är. Torka området runt punkteringen med toapapper eller, om du har tid och bra väder, låt det torka i solen.

Mindre hål lagas lättast genom att man har på lim över hålet. Dessvärre är min erfarenhet att limmet till reparationssatsen inte duger till att täcka till hål, bara hålla fast lagningslappar. Det är därför bättre att använda något superlim, men det tar längre tid att torka, vänta känner man inte alltid för sent på kvällen.

Större punkteringar måste lagas med en lagningslapp. Stryk lim över punkteringen och området runt. Ta en lapp i lagom storlek och rätt färg om du har. Dra av skyddsplasten och sätt på. Stryk försiktigt över lappen så det blir jämnt. Får du det inte jämnt är det risk för att det börjar läcka senare.

Vänta och se om lagningen fungerar

Nästa steg blir att sitta i det mörka tältet, vara trött och önska att man valt ett liggunderlag av cellplast. Fundera över om du inte kan blåsa upp liggunderlaget, trots att torktiden inte har passerat. Eller om det är vinter: Fundera över om det tar det längre tid för limmet att torka i kylan? Väntar du för länge har du väntat i onödan. Väntar du för kort måste du göra om lagningen.

Blås upp. Lägg ut sovsäcken på liggunderlaget och hoppas på att det bara var hål på ett ställe.

Sov gott!

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.