Test av Exped Synmat 7 UL M

Exped Synmat är ett lätt, men tjockt liggunderlag. Dessvärre är ventilerna utsatta för en del problem.

Senast uppdaterad 2 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Testad vintern 2015 till hösten 2016
Betyg 4/6

Exped Synmat 7 UL M är ett populärt liggunderlag, jag var nöjd med det till att det gick sönder. Jag har även skrivit ett test av det lättare Exped Synmat Hyperlite och en lång artikel om generellt vad man ska se efter när man köper liggunderlag.

Sammanfattning av testet av Synmat 7 UL M

  • Lätt att fylla och tömma.
  • Tillräckligt bra isolering större delen av året, men på vintern behövs ett extra liggunderlag.
  • Låg vikt i förhållande till komfort och slitstyrka.

Beskrivning av Synmat 7 UL M

Exped Synmat UL M är ett tresäsongs liggunderlag med syntetfyllning. Det har två ventiler (luft in och ut) och har inte integrerad pump. Liggunderlaget kan blåsas upp manuelt eller så kan man köpa en pump. Exped synmat är ett behagligt liggunderlag, men det tar tid att blåsa upp det.

Exped Synmat

Namnet Synmat 7 UL M betyder att liggunderlaget är 7 cm tjock, ultralätt och medium storlek. Det är gjort av ett tunnare och lättare tyg än vanliga Synmat, som betyder att det är dyrare och mindre slitstarkt. Medium storlek är vanlig längd på 183 cm och bredd 52 cm. Det finns både mindre och större utgåvor.

Fylla och släppa ut luft ur Synmat

Bägge ventilerna är stora så man lätt blåser in luft, men det tar en del tid att fylla ett liggunderlag som är 7 cm tjockt. Är man ovan är det lätt att man blåser för kraftigt och blir yr. Efter att ha blåst upp liggunderlaget några gånger lär man sig vilket tempo man kan hålla. Man kan också köpa Exped Pillow Pump som är en kudde och pump i ett. Detta göra att man slipper blåsa, men det tar en hel del tid att använda kudden som pump. Pumpar som ser ut som packpåsar fungerar bättre, även om det går snabbast att blåsa med munnen.

När man har blåst upp liggunderlaget är det enkelt att justera luftmängden genom att öppna inblåsningslocket och trycka lätt på ventilen för att släppa ut luft. Jag brukade fylla liggunderlaget så mycket som möjligt när jag ska sitta på det för att sedan släppa ut så det blir lite mjukare när jag ska ligga på det och vikten fördelas över en större yta.


Lätta uppblåsbara liggunderlag

Exempel på uppblåsbara, lätta liggunderlag (under 350 gram) som är full ligglängd:


Det går fort att släppa ut luft ur liggunderlag när man ska packa ned det. Det är bara att öppna locket på utventilen och pressa ut luften. Efter några övernattningar föll ventilen av. Det går at sätta den på igen, men jag har valt att inte göra det. Då är öppningen bara täckt av locket och luften släpps ut ännu snabbare. När jag vill kontrollera utblåsningen bättre och bara släppa ut lite luft använder jag istället inventilen.

Dessvärre riskerar också locket i inventilen att falla av, det blir betydligt värre eftersom det är mycket svårt att blåsa upp liggunderlaget utan den. Den faller oftast in i liggunderlaget och man blir tvungen att fiska ut det och sätta det på plats. Jag har också varit med om att en ventil börjat läcka, men jag fick några packningar från de som importerar Exped till Norge och så var det problemet löst.

Komfort och värme

Exped Synnat är en en division över vanliga skumcellunderlag och liknar mer på en madrass. För de som har problem med rygg och nacke gör det en stor skillnad, speciellt på hårt underlag. För de verkligt kräsna finns det ännu tjockare liggunderlag till exempel Downmat 9 cm, men då är priset och vikten betydligt högre. Personligen vill jag inte sjunka ned så mycket i liggunderlaget så jag har nytta av den extra tjockleken.

Exped Synmat är ment som tresäsongs liggunderlag med temperaturgräns på -4°C. Jag har också använt det på vintern med ett tunt skumcellunderlag under och tycker att det går bra.

Vikt och slitstyrka

Exped Synmat UL M är som sagt gjort av ett lättare tyg än vanliga Synmat och väger bara 466 g. Som med alla uppblåsbara liggunderlag måste man vara försiktig med hur man använder det. Ta med ett eget skumcellunderlag om du ska sitta framför elden eller ligga direkt på marken och det är vassa stenar eller grenar.

Liknande liggunderlag

Exped Synmat 7 M är en tyngre version som är betydligt varmare. Det har dessutom pump. Exped SynMat Hyperlite 7 M är ett ännu lättare alternativ som väger ett hekto mindre, men är smalare eftersom det är mumieformat. Risken för punkteringar är dessutom större. Ett betydligt billigare alternativ är Urberg Air Mat som bara kostar några hundra kronor.

NamnViktR-VärdeTjocklekStorlek (cm)
Exped Synmat 7 UL4663,17183*52
Therm-A-Rest Neoair Trekker R48026,3183*51
Therm-A-Rest Neoair Xlite Regular4603,26,3183*51
Klymit Static V24631,36,5183*59

 

ProducentViktCirkaprisAnvändningsområde
Exped466 g1000 kronorVår sommar och höst, eventuelt vinter med ett extra liggunderlag, när vikt och komfort är viktigt.

 

FördelarNackdelar
God komfortTar lång tid att blåsa upp
Låg viktSlitstyrka
Problem med ventilerna
Liten packpåse

 

Andra artiklar om liggunderlag och sömn

Liggunderlag

Test av Exped Synmat Hyperlite

Test av Therm-a-Rest Ridgerest

Test av Therm-a-Rest Neoair Venture mat

Sovsäck

Kläder på natten i sovsäcken

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.