Sockor blir lätt fuktiga, antingen från fukt utifrån eller innifrån. De ska hålla en utsatt del av kroppen varm och förebygga skavsår. Det är därför viktigt att köpa rätt sockor för att fötterna ska må bra under turen.
Senast uppdaterad 1 mars 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Viktigaste tipsen om sockor
- Ull värmer även om det är fuktigt, men slits snabbt.
- Syntet ökar slitstyrkan i ullsockor.
- Dubbla sockor minskar risken för skavsår.
Olika typer av sockor och material
Sockor som man använder till friluftsliv bör vara gjorda av ull och syntet. Ullen värmer även om den är fuktig och det krävs mer vatten för att ull ska kännas vått, men ull torkar långsammare och är inte särskilt slitstarkt. Syntetfibrerna gör att hållbarheten blir bättre och sänker torktiden. Bomull bör man inte använda när man ska hålla på med friluftsliv. Bomull torkar långsamt, känns vått och kyler när det blir vått. I friluftsbutiker kan man hitta sockor som ofta kan kosta runt 200 kronor. De är förstärkta där det slits mest, är ribbstickade så de inte ska falla ned och är tätstickade för att minska risken för skavsår.
Raggsockor, är oftast billiga. Dessvärre slits de snabbt, så i längden kan de bli dyrare än de mer avancerade sockorna. Ofta sitter inte raggsockor lika bra runt vristen, de kan därför lätt glida ned. Därför rekomenderar jag att köpa ordentliga sockor som kostar lite mer. Som jag har nämnt i artikeln Kläder på natten i sovsäcken så kan de hemmastickade sockorna vara bra under natten, gärna tillsammans med dunsockor.
Två lager sockor
Man bör ha flera lager med sockor när man går på tur, även på sommaren. Detta gör att det bildas glidlager mellan dem, istället för mellan sockan och foten, därmed minskar risken för skavsår. Detta gäller inte minst när man har ofodrade skor, som jag rekomenderar att man inte har på tältturer. Mer om vilka skor man bör köpa kan du läsa i artikeln om vandringskängor och pjäxor. Hur tjocka sockor man ska ha beror på hur skorna passar på foten. Se till att ha lika tjocka sockorna som du använder på tur när du testar skor i butiken.
Det kan vara lockande att ta på sig tre lager med sockor om man fryser om fötterna på vintern. Det blir varmare, men svårare att hitta skor som passar. Jag rekomenderar istället att du köper varmare skor, som du kan läsa om i artikeln om i min artikel om Pjäxor. Sockorna bör vara mörka. Nackdelen med mörka kläder brukar vara att de blir för varma när solen är framme, men sockorna ska vilket fall som helst inte vara ute i solen om de inte hänger på tork, då är det bara en fördel om de blir varma.
Sockor med värmare
Det jag har skrivit om hittills är sockor som inte kan värma dig. De kan bara hålla kvar värmen som är i dina fötter. När du blir kall kommer kroppen reducera blodtillförseln till fötter och händer, därmed minska mängden värme som kan behållas av varma sockor.
Om du är frusen kan sockor som producerar värme vara något för dig, till exempel Therm-ic Heat First+. Du placerar ett uppladdningsbart batteri högst upp på sockan som ger energi till inbyggda element. Det kostar från 2000 kronor och har då en batterikapacitet på upp till åtta timmar. För runt 600 kronor ytterligare får du dubbelt så lång batteritid.
Värmare kan även placeras i skorna och sulorna. Läs mer om detta i mina artiklar om vinterkängor och sulor.
Sockors hållbarhet
En del sockor visar tydliga tecken på slitage efter bara någon tur. Andra kan du använda i många år. Min erfarenhet är att en del märken är bättre än andra.
Jag har genom åren slitit ut många par sockor. Här sätter jag upp olika märken mot varandra. Jag har inte gått systematiskt fram. Detta är min erfarenheter av vanlig användning av sockorna. Jag har med andra ord inte räknat antal dagar eller mil jag har använt sockorna för att kunna jämföra dem statistiskt. Dessutom har jag bara erfarenhet av ett enda par från en del märken.
Bra sockor
Enligt min erfarenhet har Lundhags slitstarka sockor. Dessvärre tillverkar de inte sockor längre. Jag hade många par från dem och utan undantag har de hållit länge, en del har hållit i över sju år. De brukar ofta slitas lika mycket på både tår och hälar, till skillnad från en del andra märken som bara slits på hälen. Norrøna är lika bra, men jag har bara använt några få par från dem.
Dåliga sockor
På den andra sidan av skalan hittar vi Ulvang, Chevalier och Smartwool. Med Smartwool har jag enbart testat två par av en modell, men hållbarheten var mycket dålig och efter drygt ett år var de bara att kasta.
Även Chevalier har jag också bara testat två exemplar av en modell som säljs under namnet Hunter Sock. Efter bara en månads användning var det så stora hål på tårna att de bara var att kasta. De kanske bara är tänkta att användas när man sitter på post och väntar på att djur ska komma förbi, inte friluftsliv där man går långt.
Ulvang är ett mycket populärt märke i Norge som jag har lång och dålig erfarenhet med. Framför allt de tunna har blivit utslitna efter kort tids användning, om man använder dem en del är de utslitna på drygt ett år. Om du har möjligheten att välja mellan att köpa sockor från Ulvang och Lundhags måste Lundhagssockan vara många gånger dyrare för att det ska löna sig att köpa Ulvang. Jag hoppas att Ulvang tar ett större miljöansvar och anlitar ingenjörer som är bättre på hållfasthetslära än de som de har i dag.