Bildspel


Ett effektfullt och roligt sätt att visa fram sina bilder är att göra ett bildspel med musik. Det går att göra ett bildspel på några få minuter, men vill man ordna ett bra bildspel som imponerar tittaren bör man använda betydligt mer tid på att välja bilder och sätta i hop dem till musiken.

Senast uppdaterad 10 mars 2020

Bildspelets tema

Ett bildspel bör ha ett tema. Temat kan vara ”De bästa bilderna jag har tagit”, men jag anser att det bör vara mer specialiserat än det. För en naturfotograf kan det vara en tur, et naturområde eller en djurart. Om du bara sätter ihop några naturbilder till ett bildspel utan något tema krävs det betydligt bättre bilder för att det ska bli intressant. Dessutom bör du ha en röd tråd genom bildspelet och utan kraftiga vändningar. Denna röda tråd bör du ha några tankar om tidigt i planeringen.

Vad är målgruppen?

Vilken målgrupp du riktar dig mot bestämmer hur långt bildspelet ska vara. Du som har nära anknytning till dina bilder; gått upp tidigt på morgonen, väntat länge i ett gömsle och suttit i flera timmar för att redigera bildspelet kommer ha stort tålamod när du ser det.

Din närmsta familj har kanske lite kortare. Nära vänner ännu kortare och ska målgruppen vara personer som råkar komma över ditt bildspel på internett på ett eller annat sätt måste du hålla dig kort.

Därmed inte sagt att det långa bildspelet du gjort för att kunna drömma dig tillbaka till en fantastisk tur inte ska läggas ut på din blogg, men är målgruppen de som går in på din blogg utan att känna dig bör det vara kort. Samtidigt måste man naturligtvis ha tillräckligt långt för att fömedla det du vill.

Innan du tar fram kameran

foto-bildspel-forberedelser_for_att_gora_bildspel-tradNär du får inspiration till ett bildspel har du en del gånger alla bilder du behöver i arkivet. Andra gånger saknar du en del bilder. Ibland bestämmer du dig för att göra ett bildspel om något som sker, en tur till exempel.

Om du tror att du har tillräckligt många bilder kommer du antagligen inse att du har inte så många bra bilder som du först trodde. Även ett bildarkiv med tiotusentals bilder kan bli för litet när man gör bildspel. Ibland är det många kriterier som ska uppfyllas och man inser att man både borde fotografera mer och spara fler bilder även om de nästan ser ut som de man har sedan tidigare.

Om du ska ut och fotografera med målet om att att göra ett bildspel kan det löna sig att tänka efter vad du behöver bilder av och under vilka förhållanden. Detta gör att du slipper inse att du inte har de rätta bilderna när du kommit hem och sitter framför datorn, då kan det vara för sent. Om du behöver ett bildspel till hösten med stämningsbilder tagna på sommaren kan det vara smart att börja redan under våren med att sätta ihop bilderna i datorn så du ser vad du saknar och kan eventuelt ta de bilderna under sommaren.

I fält

Om du går ut i naturen med mål om att ta bilder till ett bildspel har du förhoppningsvis en lista med vad du behöver och rikta in dig på att fånga det på bild. Samtidigt måste du naturligtvis ta till vara de möjligheter som erbjuds.

Vadsom är viktigt att komma i håg är att bara för att du tagit EN bra bild av ett motiv är du inte färdig med det motivet. Det kan bli passande att ha flera bilder av samma motiv. Det kan behövas bilder från andra förhållanden än det du redan har bilder från.

Starta inte direkt

När du startar bildspelet, antingen det är på en hemsida i nätläsaren eller på hårddisken i ett program som visar filmer, så tar det några sekunder från att du startat till att du kommit till rätta. Du måste se till så bildspelet visas i full skärm, flytta musen så tidslinjen inte visas och luta dig tillbaka i stolen. Därför bör inte första bilden och musiken starta direkt. Ha en helt svart bild eller en text med namnet på bildspelet innan musik och bilder startar.

Inga snabba ändringar

foto-bildspel-tips_om_att_gora_bildspel-neka

Du bör ha en röd tråd genom bildspelet och inte växla mellan bilder med stora kontraster. Med kontraster menar jag bilder som skiljer sig i ljusförhållanden, årstider, väder eller liknande. Huvudsaken är att det uppfattas som en glidande övergång mellan årstiderna, även om en bild med mycket snö på fjället kan vara tagen senare på året än en bild med barmark i skogen. Om musiken gör en snabbt vändning: tempohöjning, andra intrument eller liknande; kan du göra en stor ändring i bilderna. Ibland kan du inte bara göra en stor ändring, men du måste ändra bildernas tema för att bildspelet ska bli bra om musiken ändras.

Panorering och zoom

De flesta program som man kan göra bildspel i ger dig möjlighet att zooma in eller ut och även panorera. Jag anser att man ska vara sparsam med detta om man inte går hela vägen och har det på alla bilder. Om man panorerar eller zoomar ska det i stort sett genomföras långsamt. Bilderna som du ska göra detta på måste vara i högre upplösning än de andra bilderna om de skal ha samma kvalitet.

Attzooma in används för att fånga tittarens uppmärksamet till någon detalj. Att zooma ut kan användas för att få tittaren att se en liten detalj för att senare se helheten. Panorering används till motiv som tar stor plats i en ledd eller få fart i bilderna. Dessa metoder kan också användas för att kunna visa en bild länge utan att tittaren tröttnar.

Bild i bild

Man kan visa flera bilder bredvid varandra eller i varandra. Detta kan göras både i ett bildredigeringsprogram och en del videoredigeringsprogram som du gör bildspelet i. Min erfarenhet är att de som ser bildspelet lätt blir förvirrade av detta, det tar en stund innan de förstår konceptet. Man bör därför undvika detta.

Format

Att blanda olika format blir sällan bra. Det blir en orolig stämning i bildspelet om stående och liggande bilder blandas med varandra. Håll dig därför till samma proportioner i alla bilder. Jag använder HD som är 1920 pixlar i bredden och 1080 i höjden.

Musik till bildspel

Innan du väljer musik och börjar redigera bilderna till et bildspel bör du tänka på vilken stämning du vill skapa. Musiken man väljer är minst lika viktig som bilderna för att förmedla den rätta stämningen. Att välja partylåten som spelas mest på radion just nu blir inte nödvendigtvis så lyckat till naturbilder, om det inte är en utomhusfest som är temat.

Manbör ha samma mål som komponister som gör filmmusik: Om tittaren inte tänker på musiken har man valt rätt. Musikens viktigaste uppgift är att förstärka stämningen i bildspelet.

Trots att man ska ha som mål att tittaren inte tänker på musiken bör man se till så man väljer musik som är så bra att man kan lyssna bara på den utan bilderna. För det första blir bildspelet mer intressant om både bilder och musik inte är beroende av varandra för att fånga tittarens intresse. För det andra kommer du lyssna på musiken om och om igen när du gör bildspelet, så om du tröttnar på musiken snabbt blir arbetet tråkigt.

foto-bildspel-musik_till_bildspel-gravmaskin

Se till att lyssna igenom musiken nogrant innan du börjar använda . Lägg märke till var det är stora ändringar. Är musiken verkligen bra genom hela stycket? Ändras den till att förmedla en helt annan stämning än vad du tänkt? Är musiken tillräckligt lång?

Ommusiken er för kort kan man bli tvungen att tona ut musiken som spelas först och tona in en ny melodi, eller den samma melodin, men lite tidigare på i stycket. Det kan vara en utmaning att få musiken att glida in i varandra på ett naturligt sätt.

Komihåg att se till att ha rättigheterna till musiken. Du kan använda det mesta om du bara visar bildspelet till nära vänner, men ska det läggas ut på internett blir det genast ett mindre urval. Sök på ”Royalty free musik” så hittar du en del.

Bildövergångar

I ett videoprogram är det oftast många olika övergångar som kan användas för att få nästa bild att visas. Jag anser att de enda som är användbara till vanliga bildspel är där den nya bilden tonas in, andra är bara störande. Övertoningen kan göras genom att de tonas in och föregående bild tonas ut. En annan möjlighet är att tona ut den första bilden till dess att det är helt svart eller vitt och därefter tonas in den nya bilden. Detta gör att man visar en större övergång till exempel att det är en ny dag, en ny tur eller liknande.

Snabbaste sättet att göra ett bildspel är att ställa in att varje bild ska visas lika länge och lika långa övergångar. En del videoprogram har också en egen funktion för bildspel som hittar övergångar i musiken och byter bild när det passar. Jag anser att detta inte ger tillräckligt bra resultat och använder mycket tid på att fintrimma övergångarna, både tiden mellan dem och hur länge de ska vara.

Nästa bild ska komma när det är toner i musiken som sticker ut i förhållande till den övriga musiken. Det kan iblant vara en kort ton, men kan också vara många. Hur lång tid det tar att få in den nya bilden bestäms av hur länge tonerna som sticker ut varar.
foto-bildspel-bildoverganger-renaa - Kopi
Dt passar aldrig attnta fram en ny jildmutan övergånf, oavsett hur skarp tonen du använder till övergången är. Att se till att bilderna ändras när det passar i musiken tar lång tid, men det är värt det om man ska göra ett bra bildspel.

Jag har ibland visat bildspel för personer som efteråt har frågat om alla bilder visas lika länge. Får man den frågan kanske första tanken är att man har lagt ned massor av tid på bildspelet i onödan, men man bör istället se det som något positivt. Om tittaren lever sig in i bildspelet så mycket att tittaren inte uppfattar att bilderna visas olika länge har man gjort ett bra bildspel där bilder och musik glider in i varandra.

Tid som bilden visas

foto-bildspel-bildoverganger-mistra - KopiI en gammal fotobok jag läste står det om hur man sätter upp diabildsprojektorer till bildspel. Rådet i den boken är att varje bild bör visas i tolv sekunder. Min erfarenhet är att det är alltför långt, de som tittar på bildspelet har antagligen hunnit gäspa tre gånger och gått till en annan hemsida innan du ens hunnit visa fyra bilder.

Duska antagligen visa bilderna lite längre än vad du tror är lagom. Detta beror på att du har sett bilden innan du ser dem i bildspelet och känner igen både helheten och alla detaljer. Andra som ser bildspelet har antagligen inte sett bilderna tidigare och behöver lite mer tid på att se bilden ordentligt.

Samtidigt måste man komma i håg att man ska inte få tid att sitta och analysera bilderna du visar. I stort sett bör du inte visa bilderna kortare än fem sekunder. Undantag kan du göra om du visar flera liknande bilder efter varandra eller du vill förmedla ett högt tempo, men också då bör bilderna vara ganska lika varandra.

DenDen exa tiden mellan bilderna kan du inte bestämma helt själv, det måste komma en passande ändring i musiken när det är dags att visa en annan bild. I en del tillfällen blir detta svårt, det kan ibland ta alltför lång tid till att det passar att byta. För att komma runt det problemet kan man panorera eller zooma bilden så det sker mer och man upptäcker nya detaljer. Ett annat sätt att komma runt detta problemet är att man tar de bästa bilderna med många detaljer när man är tvingad att visa bilden länge. Då tar det längre tid innan bilden blir ointressant.

Musikövergångar

Dessvärre hittar man inte alltid ett musikstycke som passar för hela bildspelet. Musiken man hittar kanske är för kort eller man vill förmedla en annan känsla i delar av bildspelet. Då måste man få musikstyckena att glida in i varandra eller upprepa det man redan har spelat. Tona ut det gamla spåret och tona in det nya. Ofta är det svårt att få en bra övergång, så man bör försöka att inte göra det mer än nödvändigt, men hellre hitta musik som är tillräckligt lång.

Program för att göra bildspel

Windows movie maker är ett enkelt och gratis program som kan vara bra att starta med, men är inte lika lätt att jobba med som de man måste betala för. Jag använder Premiere Elements från Adobe. Jag har också använt Pinnacle Studio, men det har jag dålig erfarenhet med på grund av många buggar och det var långsamt.

Alla programmen som jag nämnt är anpassade för att redigera video, men kan man redigera video kan man ocskå använda dem för att redigera bildspel. Programmet behöver inte många funktioner om du bara ska använda det till bildspel. Jag använder i stort sett fyra spår (ett eller två till ljud, ett till bilderna och ett till texter), de enklaste övergångarna (tona och tona via svart eller vitt), panorera och zoom, tona ut och in musik och klippa musik. Det är nästan allt jag använder till bildspel.

Dessvärre betyder det inte att de billigaste programen som har de funktionerna är lika bra som de dyrare. Ett billigt program är ofta gjort för att det ska vara lätt att lära sig. Ett dyrt program är ofta mindre intuitivt, men när du lärt dig det är det lättare att jobba med.

I tillägg till ett videoprogram behöver du också fotoprogram. Det betyder ett program som sorterar bilder så du lätt hittar de bilder du är ute efter och ett eller flera program som redigerar bilder. Photoshop Elements har bägge funktionerna och är därför ett bra program att börja med.

Dator för att göra hildspel

De flesta videoprogram kan användas på en helt vanlig dator som är relativt ny, men det är en fördel om du har en snabb processor och mycket minne.

I de flesta program kan du få en visning med dålig kvalitet direkt när du lagt en bild i ditt bildspel. När du vill ha bättre kvalitet trycker du på en knapp och så jobbar datorn med att se till så du får bättre kvalitet. I andra program jobbar datorn med detta i bakgrunden utan att du påverkas av det. Detta kallas i en del program för återgivning. Tiden det tar för datorn att återge beror på hur mycket ändringar du gjort sedan du sist du återgav och hur bra processor du har. Ofta kan det ta någon minut.

Dessvärre är ofta kvaliteten när du inte har återgivit bildspelet så dålig att du inte får med dig exakt när övergången mellan två bilder sker. Du är därför beroende av att göra detta ofta och kan inte vänta till det passar att ta en paus i arbetet. Det är därför en stor fördel om man har en bra dator eller att det görs i bakgrunden.

foto-bildspel-program_och_dator_till_att_gora_bildspel

Det som tar längst tid är ofta när man öppnar bildspelet i videoprogramet eller när du ska exportera filen till ett format som du kan använda för att se på bildspelet i andra program, till exempel Windows Media Player.

Jaganser att det är ett litet problem att det tar lång tid, detta är saker man inte gör så ofta och man kan göra något annat en stund. Vad som däremot är ett problem med en dålig dator i tillägg till att vänta på återgivningen är begränsningen på hur många program du kan använda samtidigt. Framför allt de första gångerna du jobbar med bildspelet vill du antagligen ha videoredigeringsprogramet, sorteringsprogram och bildredigeringsprogram igång samtidigt. Ska du kunna ha det krävs det att du har mycket minne i datorn, 8 GB anser jag som minimum.

Ska du skaffa dig en ny dator och använda den för att göra bildspel är det med andra ord minne och processor du ska satsa på. Bildspelet tar inte så stor plats på hårddisken jämfört med de bilder du redan har, stor hårddisk behöver du därför inte köpa för att göra bildspel. Alla filer till bildspelet behöver inte ta mer plats än några få GB. Det är naturligtvis en fördel om man har snabba hårddiskar, men det är sällan där flaskhalsen är.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *