Hårddisk och backup för fotografen

Du kopplar hårddisken till datorn. Du hör ett skrapande ljud i nåra sekunder innan den tystnar. Den fungerar inte. Där låg alla dina bilder. Allt du har kvar från många års fotograferande är lågupplösta bilder du lagt ut på internet. 

Situationen kan undvikas. Lär dig hur innan det är för sent. 

Publicerad 3 december 2017
Sidan innehåller annonslänkar från Webhallen

Hårddisk till bildredigering

Har du bilder på några få megapixel och använder jpeg kan du använda vilken hårddisk som helst, men använder du råfiler på några tiotals miljoner pixlara ställs det större krav på dator med tillhörande utrustning.

Måste du vänta för att se nästa bild när du går igenom dina bilder?

Hårddisk

En kabinett med plats för två hårddiskar som kan sättas ihop som raid 0, raid 1 eller JBOD. En liten hårddisk ligger intill,

Det finns lösningar som gör att det går snabbare. Först måste du se vad som är orsaken till att det går långsamt. Har du Windows kan du trycka Ctr + Alt + Delete. Välj Aktivitetshanteraren och Prestanda. Du får då fram flera diagram, ett av dem visar hur stor del av den totala kapaciteten från hårddiskarna som du använder. Om hårddisken är överansträngd kan det vara värt att köpa en bättre hårddisk.

För att öka hastigheten bör du använda en hårddisk som snurrar snabbt, minst 7200 rpm, men det är kanske inte tillräckligt. Genom att koppla i hop dem med raid 0 kan du använda två hårddiskar som om det var en. Hälften av alla ettor och nollor läggs på den ena hårddisken, hälften på den andra. Det gör att det går snabbare att hämta informationen. Har du en stationär dator har du kanske möjlighet att sätta in två hårddiskar och ställa in detta. Om inte kan du använda en kabinett och köpa interna hårddiskar som du sätter in och ställer in på raid 0. Anslut till datorn med en USB 3 kabel, det är snabbast.

Hårddiskar till backup

Bra backuprutiner är viktigt för den som är fotointresserad. Tänk om du skulle förlora alla bilder du tagit under ditt liv. Hur ser du till att det inte sker?

Jag har alla bilder på fyra hårddiskar. Nummer ett är den jag använder när jag ser på bilder. Nummer två och tre har samma användningsområde. De speglas med jämna mellanrum med nummer ett. Minst en av dem förvaras i ett annat hus. Börjar ett hus brinna kan elden sprida sig till grannhuset, tänk därför på att de inte ska stå för nära.

Jag har hört om personer som förvarat en hårddisk hos grannen som bott så nära att den kunnat kopplas till hans eget hemnätverk. På det sättet hade han en smidig backuplösning, trodde han. Blixten slog ned och slog ut elektronik både hos honom och grannen, bland annat de två hårddiskar som hade alla bilder.

Nummer fyra är en hårddisk jag aldrig tar bort saker från, bara lägger till. Det händer att man av misstag råkar radera en bild eller filen skadas. Det kan ta lång tid innan man upptäcker det.

Raid 1 eller högre?

Man kan automatiskt ta backup så fort man gör något genom att använda raid 1 eller högre. Raid 1 ett innebär att man har två hårddiskar med samma innehåll. Om en går sönder har man backup som är precis som det man gjorde när den gick sönder.

Det är möjligt att kombinera raid 0 och 1, det kräver I så fall fyra hårddiskar. Det är även möjligt att använda högre raidnivåer som kombinerar fördelarna med raid 0 och 1, men utan att det går åt dubbelt så mycket lagringskapacitet till att ha backup.

Jag är tveksam till att ha backup kopplad till datorn hela tiden. Det gör att man inte är säkrad mot brand, blixtnedslag, kortslutning, stöld eller virus. Det är sällan en hårddisk går sönder, för mig är det därför inte värt den extra kostnaden som en hårddisk med raid 1 eller högre innebär. Jag tar istället backup ofta.


Exempel på kabinetter med raid: ICY BOX IB-RD3620SU3 HDD Chassi 2-Bay och ICY Box IB-RD3662U3S


Hur tar man backup?

Med katalogbaserade sorteringprogram, till exempel Lightroom, som lagrar information om redigering och liknande i en egen fil är det möjligt att bara föra över de mappar man har ändrat på. Sannolikheten är nämligen liten att du gjort ändringar i de äldre mapparna, men det sker iblant att man raderar eller ändrar namnet på filer.

Det är lättare om du använder ett program som jämför vilka filer som har lagts till, tagits bort eller ändrats. Det sparar mycket tid, därmed blir det oftare av att du tar backup. Jag använder Synchredible, men du hittar många fler om du söker efter ”free backupprogram”.

Lösningar på internet

Det finns många tjänster på internett som låter dig ta backup på en server. Det är praktiskt. Jag är kanske gammalmodig när jag inte litar på det. Jag föredrar att veta att alla bilder ligger på olika platser och inte kan förstöras samtidigt. Är det möjligt för en hacker att förstöra informationen på flera servrar? Jag föredrar också att betala en engångskostnad för hårddiskar än en månadsutgift. Livslängden på en hårddisk är lång när de större delen av tiden står oanvända.

Var försiktig när du transporterar till och från förvaringen utanför ditt hem, de är känsliga för vibrationer och stötar.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.