Mygg – undvik att bli stucken och minska klådan

Mygg och knott kan vara en plåga när man i naturen på fel tid och fel plats. Med några enkla tips kan naturupplevelserna räddas.

Senast uppdaterad 4 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Viktigaste tipsen om mygg

  • Myggnät håller myggen borta från ansiktet, men det kan bli varmt när man vandrar.
  • Myggmedel innehåller kemikalier i varierande grad, men är effektivt och blir inte varmt.
  • Allergitabletter och smärtstillande salva lindrar klådan.

Om myggen

För att lägga ägg behöver honmyggorna extra mycket näringsämnen som en del arter får från blod. Hanmyggorna, och honmyggorna som inte ska lägga ägg, livnär sig bara på nektar. Så inte nog med att det är irriterande med att få ett kliande myggstick, du bidrar också till att föda upp fler myggor. Honmyggorna kan sticka och lägga mellan 30 och 300 ägg flera gånger. Äggen kläcks efter två till fyra veckor och är beroende av fuktighet för att kläckas.


Exempel på myggmedel


Efter kläckningen går myggorna genom fyra larvstadier i vatten i löpet av allt från några veckor till flera månader. Vattnet larverna lever i måste vara stillastående. Det ska helst inte finnas fiskar och andra arter som kan äta dem. Därför hittar man mygg i större antal i områden med mycket myr och våtmarker. Efter en försommar med torka kan det därför vara färre mygg. Efter larvstadiet bildar mygglarverna en puppa och efter 2-6 dagar blir den till en vuxen mygga. Myggen kan övervintra både som larv och vuxen mygga.Mygg på en hand

Man får en allergisk reaktion av spottet från myggen som ska förtunna blodet så att det inte koagulerar i sugsnabeln. Allergireaktionen kan vara allt från lite klåda i kort tid till en större uppsvullnad och klia i flera veckor. Detta beror på hur lätt du reagerar på spottet och hur mycket du har blivit stucken tidigare under året, man blir immun efter ett tag. Den värsta myggsäsongen är från juni till augusti, men det varierar en del efter var i landet man befinner sig.

Vad drar till sig mygg?

I vilken grad man plågas av mygg varierar från person till person. En del får aldrig myggstick och blir bara lite irriterade av myggens surrande nära öronen och att de flyger nära ansiktet. Andra drar till sig myggen i så stor grad att alla runt dem nästan är garanterade att inte bli stuckna. Vilka kläder du har på dig betyder mycket för hur skyddad du är. Myggen sticker genom tunna tröjor, men jackor, skjortor eller tjockare tröjor kommer de inte genom. Byxor är i stort sett myggtäta, men se till att täta övergången mellan byxorna och skorna, samt mellan byxorna och tröjan. På varma sommardagar kan det bli för varmt att gå med mycket kläder på, man måste göra en avvägning av om mygg eller värme är värst. Tänk också på vilka färger kläderna har. Myggen dras till mörka färger, så välj helst ljusa plagg.

Undvik myggen

I en del områden är det mer mygg än andra. Välj områden med lite myrområden. Det kan också vara värt att undvika skogen så mycket som möjligt under en fjällvandring, håll dig över trädgränsen där det är mer vind. Måste du genom skogen bör du se till att inte slå upp läger där så det blir kortare tid som du uppehåller dig i de myggrika områdena. Ofta tänker man att man ska hitta en lägerplats som är så skyddad som möjligt mot vinden, i myggsäsongen är det vind du vill ha.

Det går också att undvika mygg genom att välja när man ska tur. I juni har de inte kommit igång ordentligt för säsongen. Juli är värsta myggsäsongen. De är sällan på marken på grund av att det är för kallt och de som överlevt vintern har hunnit föröka sig. Det är dessutom ofta så varmt att man inte vill  ha på sig kläder för att skydda sig. I augusti blir det mindre i många delar av Norrland, i september slipper man dem nästan helt.

Myggnät

Om man ska vara i områden med mycket mygg eller knott kan det löna sig att ta med myggnät, särskilt om man vill sitta ute på kvällen. Myggnät kan köpas i friluftsbutiker och väger nästan ingenting. En keps under myggnätet håller det borta från ansiktet. Ett myggnät med små maskor håller också knotten undan, men är varmare att ha på. Jag använder myggnät med små maskor. Blir det för varmt kan man i bland ta bort myggnätet från ansiktet, men låta det hänga i nacken. Att bara ha mygg runt ansiktet hjälper en hel del jämfört med att ha dem runt hela huvudet.

Myggmedel

Mygg på en jacka

Det finns en mängd olika myggmedel på marknaden som ska hålla myggen undan. De kan delas in i tre kategorier, de som luktar citron, lavendel och liknande, kemikaliebaserade och tjärabaserade.

Den förstnämnda gruppen har jag inga goda erfarenheter med. Luktar det gott för oss luktar det antagligen kanske också gott för myggen, i alla fall luktar det antagligen inte tillräckligt illa för myggen så att de håller sig undan.

Ett av de vanligaste ämnena i myggmedel är N, N-dietyl-meta-toluamid som förkortaas DEET. Det påverkar nervsystemet i för höga doser. Det finns bland annat i de MyggA och Djungelolja som är bland de mest sålda myggmedlen på marknaden.

Myggmedel baserade på tjära har jag inte testat annat än i kombination med DEET, till exempel det klassiska myggmedlet Nordic Summer. Hur bra tjärlukten hjälper mot myggen vet jag därför inte, men Nordic Summer fungerar i alla fall.

Är det varmt försvinner myggmedel snabbt med svetten, men om man smörjer på några gånger om dagen fungerar det bra och man slipper den värsta myggplågan. Om man är skeptiskt till att använda mycket myggmedel kan man testa att använda myggnät och kläder som håller myggen ute istället, i alla fall när man inte går.

Medel mot klådan

Om man har fått myggstick finns det många medel mot klådan. Många har god erfarenhet med allergitabletter. Får man allergimedicin på recept från läkaren blir tabletterna betydligt billigare. Min erfarenhet av salvor och liknande mot klådan är att den bara hjälper för en del, men för andra hjälper det bara en kort stund. Exempel på salvor mot myggbett är Eurax och Hydrokortison. Har man inte någon salva tillgänglig kan spott också hjälpa på klådan.

Andra artiklar om att undvika myggstick

Underställ till friluftsliv

Huvudplagg