Egenskaper för olika typer av ljus

En fotograf är lika beroende av bra ljus som en kock är beroende av bra råvaror. Här får du en översikt över ljus med olika egenskaper och vad man ska tänka på när man fotograferar i dessa ljus.

Publicerad 2 december 2019

Månsken

Månskenet ger vitt ljus. Det blir kraftiga skuggor. Ibland tar man bilder i månsken med långa exponeringstider, då riskerar skuggorna att röra på sig. Månskenet är svagt, du måste därför använda stativ. Lita inte på kamerans ljusmätare, då får du bilder som ser ut att vara tagna på dagen.

Soluppgång och solnedgång

Säl

När solen står lågt blir ljuset varmt och vackert för de flesta motiv.

Soluppgång och solnedgång, gyllene timmen, ger varmt ljus. Även om det är klart högt upp på himlen är det ofta moln vid horisonten som sprider ljuset och gör det mjukare.

Detta är ljus som är värt att vänta på. Gryning och skymning är inte bara för landskapsfotografen. Till exempel blir porträttbilder och djurbilder bra i detta ljus. Läs mer om fotografering när solen står lågt i en egen artikel.

Klar natt utan måne

När man inte längre kan skymta något ljus vid horisonten där solen gått ned och månen inte är framme är det mörkt. Det blir långa exponeringstider när man bara använder stjärnljuset. Det är så lite så jag brukar inte se det som värt mödan att fotografera.

Molnig kväll och natt

När molnen ligger som ett tjockt täcke på himlen har man varken nytta av att solen står lågt eller månsken. Bra fotoljus kommer vilket fall som helst inte tränga genom. Om molnen står högt blir det ofta bara mörkt och dåligt fotoljus. Står molnen lågt och det är dåligt väder kan det bli dramatiska bilder.

Mulen dag

När det är mulet väder med tjocka moln blir det inga tydliga skuggor. Det blir ofta tråkigt för många motiv. Det är bättre när molntäcket är tunnare så du har mjukt ljus, men ändå skuggor.

Solig dag

Läsning

När solen lyser direkt på motivet blir det tydliga skuggor. Ofta gör detta dåliga bilder, men det kan utnyttjas.

När du inte ser ett moln på himlen är det lockande att ge sig ut på tur. Dessvärre är ljuset får hårt för många motiv. Har du möjlighet att använda blixt som du bländar ned några steg eller reflexskärm får du bättre möjligheter till att få lagom tydliga skuggor.

Det finns en del undantag mot att det blir dåligt ljus en solskensdag. Landskapsbilder skapar positiva associationer när det är bra väder.

Passa på att fotografera saker som kräver korta slutartider, till exempel flygande fåglar eller vattenfall där man ser varje droppe i luften.

Blå timmen

En stund efter solnedgången och före soluppgången kommer du fortfarande få ljus från solen, men på grund av brytningen i atmosfären kommer ljuset vara blått. Detta kallas för blå timmen. På grund av att allt ljus är indirekt kommer det bli mjukt. Detta ljus lämpar sig speciellt för landskapsfotografering och stillastående motiv.

Fotograferar du horisonten i den riktning solen är kommer du eventuellt få ett utbränt område på himlen. Det kan du undvika med hjälp av HDR eller gråfilter. Läs mer i min artikel om fotografering i blå timmen.

Motljus

Motljus kan vara en utmaning att fotografera i. I äldre böcker med råd om fotograferingen kunde man ofta läsa att man skulle undvika att fotografera i motljus.

Ett problem är att man lätt får reflexer i objektivet som syns på bilden. Förebygg detta genom att ha rena linser och använda motljusskydd. Om du trots detta får reflexer kan du ta bort det i datorn med hjälp av att ändra mättnad, kloningsverktyg eller content aware fill.

Snö

När man har motljus kommer skuggor tydligare fram och ger mer intressanta motiv.

Ett annat problem är att motivet hamnar i skugga. Du får antingen utbränd bakgrund eller mörkt motiv. Det kan ge bra bilder,  men ofta vill man undvika detta. Genom att använda blixt kan du få både motiv och bakgrund lagom exponerade.

Medljus

Medljus kan ofta bli tråkigt och platt på grund av att man inte får med skuggor. Är motivet nära eller du tar landskapsbilder där marken framför dig syns kan din skugga komma med i bilden.

Sidoljus

Att ha ljuset från sidan när man fotograferar är ofta den lättaste riktningen. Du har inte solen in i objektivet och skuggorna är på bra platser. Enkelt, men det hade blivit tråkiga bilder om man bara använda detta.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.