Hemsidor för att planera tur i Norge

På internet hittar man mycket bra information om det mesta, friluftsliv är inget undantag. Du kanske planerar att ta en tur i Norge framöver, men vet inte vilka ord du ska söka på för att hitta rätt. Här kommer en översikt över de viktigaste sidorna inför turen i Norge.

Ut.no

Ut.no är Den Norske Turistforeningens sida med kartor. Man kan välja flera olika typer av kartor, bland annat det som visas på topografiska kartan i skala 1:50 000. Zooma och flytta i kartan, välj om du ska visa var det finns stugor, vandringsleder och annat som är av intresse i samband med friluftsliv. Detta är bästa stället att starta planeringen inför turen innan du hunnit köpa egna kartor.

Fjellforum.no

Fjellforum är Norges största forum för friluftsliv. Undrar du något inför turen får du svar här, antingen genom att söka eller ställa en egen fråga. Medlemmarna har skrivit många turrapporter du kan få inspiration från samt diskussioner om turområden.

Yr.no

Yr.no var pionjär i att ge detaljerade prognoser och långtidsprognoser för väder. Med tanke på att Yr.no har många svenska användare varje år behövs kanske inte mer presentation.

SeNorge.no

Ryggsäck på hösttur

Är det så mycket snö att skidorna borde varit med? Det kan man undersöka innan turen på SeNorge.no

Undrar du om det är skidföre där du planerat en skidtur? SeNorge.no har svaret, i alla fall en beräkning av hur det kan se ut. Du kan se snödjup, hur mycket det kommit sista dagarna och mycket mer. All information kan tillbakadateras. Undrar du om det snödjup som visas är tillräckligt för turen kan du tänka på hur det varit på tidigare turer och se vad SeNorge.no visade den gången.

Fjellogfiske.no

Vill du veta mer om ett område du ska gå på tur och läsa om upplevelserna andra har haft? Personerna bakom sidan Fjellogfiske.no har varit på tur i de flesta populära områden i Norge och skrivit om sina upplevelser. Som namnet antyder är fiske ett viktigt tema under fjällturerna.

Naturbase.no

Nu börjar vi komma in på smalare intressefält. Naturbase.no är en karttjänst som bland annat visar var du hittar olika naturtyper och arter. Naturbase.no är framför allt tänkt för personer som jobbar med förvaltning av naturen, men andra kan också ha nytta av sidan. Är du intresserad av fåglar? Här kan du få en översikt över viktiga områden. Är du mer intresserad av växter, du också viktiga biotoper för dem. I Norge gör man kartor över vilka områden som ligger långt från större ingrepp. Kryssa i ”INON” för att hitta de större vildmarksområdena.