Skaljacka till vintern

Skaljackan ställs på hårda prov blåsiga vinterdagar. Den ska inte bara hålla vind och snö borta från armar och bål, men också ansiktet ska skyddas. Köp rätt skaljacka för att göra även blåsiga dagar på fjället behagliga.

Senast uppdaterad 26 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Viktigaste tipsen när du ska köpa en skaljacka för vinterturer

  • Köp en jacka i slitstarkt material.
  • Ta med regnjacka på längre turer om du har en bomullsjacka eller jackan är gammal.
  • Luvan ska skydda huvudet mot vinden och måste vara lätt att använda med handskar.

Skaljackans material

En skaljacka som man ska använda i samband med skidåkning på vintern har i stor grad de samma kraven som en regnjacka, men med några undantag. Eftersom man oftast åker skidor med jackan på sig har vikten och volymen mindre betydelse, kläder känns sällan tunga när de sitter på kroppen. När skaljackan används mycket bör man istället prioritera hållbarhet.

Vill man ha en jacka i andande vattentätt tyg, till exempel Gore-tex, bör man köpa en skaljacka av ett tyg som är tjockare. Även om bomull är på väg bort så får man fortfarande tag på bomullsjackor. Jackor gjorda i bomull är mer slitstarka, men man bör ha med sig regnkläder i tillägg på tältturer om man inte har en tillförlitlig väderleksrapport för hela turen. Kom i håg att även regntäta jackor inte är regntäta efter några år.

Problemet med bomullskläder är ofta att de inte är lika ”avancerade”. Luvan är ofta enklare och de saknar blixtlås under armarna.


Skaljackor av vattentäta material som andas


Luva på skaljackan

Luva på vinter jacka

Luvan ska skydda huvudet mot kyla och vind. Här används den i kombination med en ansiktsmask.

Bortsett från materialet är det ytterligare en detalj som skiljer sommar och vinter. På vintern är det ännu viktigare att man kan dra åt luvan så att bara en liten del av ansiktet sticker fram. Helst ska man med vantar på händerna och utan spegel kunna dra åt luvan så bara ögonen syns (som täcks av skidglasögon). Detta gäller även om man har ansiktsmask,, I hård vind kan det vara alltför besvärligt att ta fram och sätta på en ansiktsmask, och den blir fuktig när man andas genom den. Läs mer i min artikeln Huvudplagg – Mössa, ansiktsmask, solglasögon

En del jackor har kardborrelåsning framför ansiktet istället för att blixtlåset går ända upp. Detta är i teorin en mycket praktiskt lösning eftersom kragen inte går upp i ansiktet när man har på sig jackan i bra väder. Dessvärre fungerar det inte i praktiken. Drar du åt så du får en liten öppning för ansiktet släpper kardborrelåset alltför lätt. En nackdel med att blixtlåset går högt upp är att det inte går att ta på sig luvan om blixtlåset är uppdraget. Det är något många upplever som en nackdel om man är van vid att kunna göra det, men personligen anser jag att man vänjer sig snabbt vid att behöva dra ned blixtlåset någon decimeter innan man tar på luvan.

På vintern är det viktigt att blixtlåsen har något ordentligt att ta i när man ska öppna och stänga. Kalla fingrar och tjocka vantar gör att det som satt på när man köpte kläderna ofta är för litet, men det är lätt att åtgärda själv. Ta ett snöre och fäst i blixtlåset. Slå några knutar på det eller fäst pärlor eller en plastknopp som är gjord för just detta på snöret.


Exempel på skaljackor för turskidåkning


Pris på skaljackor för vintern

Pris på vinterjackor för friluftsliv är ofta mycket högt. Man måste räkna med minst 3000 för en bra jacka i andande tyg. Ofta kostar de omkring 5000 kronor. Bomullsjackor kostar betydligt mindre, Norrøna Svalbard kostar cirka 2000 kronor.

Jackan jag använder

Skaljackan jag använder är Norrøna Svalbard som är en av få bra bomullsjackor på marknaden av bomull för krävande förhållanden.

Andra sidor med tips till dig som ska köpa skalkläder

Regnjacka

Skalbyxor till vintern

Skalbyxor till sommaren