Hur man tolkar produkttester

Frilufts- och fotoutrustning är dyrt. Det är därför bra om man läser recensioner av produkterna innan man köper dem. Dessvärre kan det krävas en kritisk blick när man läser testerna.

Publicerad 16 november 2020

Korta tester

I webbutiker kan ofta kunderna lämna recensioner. Oftast är recensionerna korta. Det är vanligt att de flesta recensioner är positiva. ”Superbra produkt!” kan vara en vanligt omdöme. Det säger inte så mycket. Hur mycket testpersonen använt produkten vet man inte.

I ett extremt tillfälle såg jag en kamerarecension där en person skrev att kameran var fantastisk. Han skrev vidare att han skulle komma tillbaka med en mer utförlig recension när han använt kameran, nu ville han bara uttrycka sin entusiasm.Regnjacka

När du läser en recension där de skriver att produkten är bra utan att ge någon större motivering är det en fråga du bör ställa dig: Bra i förhållande till vad? I förhållande till liknande produkter? I förhållande till billigare produkter? Ibland verkar det vara förhållande till att inte ha produkten alls. Som jag konstaterade i mitt blogginlägg om billiga regnkläder kan alternativet till regnkläder vara paraply. Man får bägge händerna fria, det måste ge högsta betyg.

I de korta recensionerna man kan läsa i webbutiker är det framför allt det negativa du ska se efter. Har många klagat på att liggunderlaget är halt, sömmar går upp i jackan eller mycket kondens? Då är det antagligen sant. Sannolikheten ökar för att det stämmer om många klagar på samma sak och de är konkreta. Klagar många över att jackan har dålig passform? Sannolikheten är större för att det stämmer om de skriver att armarna är för korta.

Längre recensioner

Ofta kan man lita mer på tester skrivna av tidningar, men inte alltid. I bästa fall har de några personer som är experter på just den utrustning testet handlar om och de använder varje produkt i några dagar innan de jämför flera olika produkter. Det är en av två typer av tester jag värdesätter högst. De är tillförlitliga och ett proffs ser saker amatörer inte tänker på. Det är lättare att säga att en ryggsäck är bekväm om man testat tio det senaste året än om man köpt sin första ryggsäck. Cyberphoto genomför detta i sin mest extrema form. En och samma person har testat så gott som alla kameror som har tillverkats de sista årtiondena. Säger han att en kamera presterar bättre stämmer det antagligen.

I en del tester du hittar i tidningar har de inte använt produkten i fält, bara sett hur den ser ut och kanske testat i kontrollerade former. Kanske har de testat rivstyrkan i ett tält eller vinjetteringen i ett objektiv. Då behöver det inte var en nackdel att de testat i labb istället för i naturliga förhållanden.

Faketester

Om du söker en del efter tester av frilufts- eller fotoutrustning kommer du ibland hitta ”tester” av personer som varken har använt produkten eller sett den. De har bara skrivit text som ska fångas upp av sökmotorer så du kommer till sidan där du klickar på annonser. Det går snabbt att göra sidan och man får en del inkomster av det. Du behöver inte ens ha sovit i tält någon gång för att skriva ett ”test” av tält på dessa oseriösa sidor.

Det är flera saker du kan se efter för att genomskåda om produkterna bara ”testats” genom en datorskärm.Vandring med Bergans Alpinist

Står det vem som ligger bakom sidan? Om inte är risken stor att de inte vill stå fram med namn på grund av att de inte vill stå för vad de gör.

Finns det bilder av produkterna under användning? Det bör det finnas om de testat produkterna. Man kan lätt ta produktbilder från tillverkarens hemsida, vilket ger tråkiga bilder eftersom man inte ser omgivningen när produkten används. De kan också använda andras bilder som de hittat på internet. Känner du igen bilderna från andra sidor? Är testet skrivet av svenskar, men alla bilder är tagna i utlandet? Då har du kanske kommit till någon som inte har egna bilder eftersom hen inte använt produkten.

Känner du igen texten från produkttexter från affärer? Det kanske står i testet: ”Liggunderlaget är både bekvämt och lätt.” När du sedan besöker en webbutik eller tillverkarens hemsida kan du läsa där att det är ett liggunderlag för de som vill ligga bekvämt och inte bära med sig onödig vikt.

Tester av bloggare

Den test jag föredrar, utöver de som är skrivna av proffs, är bloggare med stor erfarenhet. Jag vill läsa tester av personer som med hjälp av blogg eller sociala medier bevisar att de lägger mycket tid på att använda den typen av produkter. För frilufsutrustning ska de gärna ge sig ut på långa turer. De ska använda produkterna till de är utslitna.

En orsak till att jag gillar den typen av recensioner är att det är den typen jag gör. Jag köper sällan nytt för att den gamla utrustningen är lite sliten eller det kommit något bättre på marknaden. Jag skriver ofta ett test efter några turer eller månader, men uppdaterar när jag fått mer erfarenhet av produkten. Ett exempel på det är Exped Hyperlite. Jag var först nöjd med det, men efter ett något år delaminerade det. Jag reklamerade, samma sak skedde efter några veckors användning med det nya liggunderlaget.

Ibland fortsätter jag uppdatera mina tester efter att produkten är kasserad och ny är inköpt. När jag testat en ny produkt kan jag inse att den förra hade svagheter eller styrkor som jag inte tänkt på. Mina tester blir aldrig färdiga.

Vill du veta mer om vad man ska tänka på när man läser tester? Jag har skrivit flera artiklar om vad som skiljer billig friluftsutrustning mot dyr. Där har jag några case om hur jag skulle tänka om jag skulle köpa ny utrustning och försöka välja något billigt. Brist på bra recensioner kan ofta vara en nackdel för den billiga friluftsutrustningen som gör att du inte vet vad du får.

Fler artiklar på samma tema

Tester av friluftsutrustning

Tester av fotoutrustning

Billiga liggunderlag

Billiga tält

Billiga regnkläder

Billiga ryggsäckar

Billiga friluftsbyxor

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.