Rama in motivet

Inramning är en komposition som kan förhöja de flesta bilder. 

 Publicerad 13 februari 2020

Deett finns en orsak till att vi ramar in bilder, det gör att betraktaren får större fokus på bilden.

Det är inte alltid möjligt att ordna en ram när du visar fram dina bilder på sociala medier eller i datorn. Lösningen blir då att komponera bilden så den innehåller en ram.

Tunnel

Utan ramen hade bilden blivit tråkig och intetsägande. Den svarta tunneln vandringsleden går genom när hela bilden.

Genom att rama in motivet gör man mer än att hjälpa betraktaren att hitta fokus i bilden. Ofta är motivet längre bort än ramen, man skapar därmed djup i bilden i tillägg.

Många saker kan vara en ram, använd din kreativitet. Det kan vara en öppning i tältet eller ett fönster. Andra ramar du kan behöva leta med efter är grenar, grässtrån och öppning mellan träd.

Det när ofta en fördel om ramen inte drar till sig uppmärksamheten mer än nödvändigt. Experimentera med kort skärpedjup för att flytta fokuset dit du vill. Om förgrunden än mörk, till exempel om du fotar genom ett fönster, kan du ofta göra ramen nästan helt svart.

Ramen behöver inte gå runt hela motivet. En komposition med en ram som täcker två eller tre sidor kan vara tillräckligt.

Fungerar det verkligen? Testa själv att ta två bilder av samma motiv. När du tar den ena bilden går du fram en bit så du inte får med dig ramen. Antagligen kommer du upptäcka att den inramade bilden upplevs bättre.

Träd

Två träd och marken bildar en ram på tre sidor av trädet i fokus.

Öppning

Grottans mörka bergsväggarna skapar en ram på alla sidor runt personen och vattenfallet.