Tips för att ta selfie på tur

Att ta selfies på tur handlar inte bara om att ställa kameran på ryggsäcken, ställa in tio sekunders fördröjning och skynda fram för att posera framför toppröset. Med en del enkla tips og lite extra utrustning som inte väger så mycket kan selfies bli betydligt bättre.

Publicerad 13 december 2018

Utrustning för att ta selfies på tur

När man själv ska vara med i bilden blir några delar av kamerautrustning extra viktiga.

Vandring

Vandring i snöblandat regn. Bra med en plastpåse över kameran.

Stativ ser jag som ett måste när man ska fotografera sig själv, men det gör jag på alla turer då kameran är med. Att sätta upp kameran på en ryggsäck eller sten kommer begränsa dig. Det behövs inte ett stabilt (=tungt) stativ. Ska det mest användas för att ta bilder av dig själv när du vandrar kommer dina rörelser begränsa hur lång slutartid du kan använda. Ett lätt stativ med högsta höjd på runt en meter duger i de flesta situationer, även om ett tungt inte är en nackdel.

Fjärrkontroll ger dig möjlighet till mer varierade bilder än när du bara använder tio sekunders fördröjning. Fjärrkontrollen ska du kunna hantera genom att en bild tas om du trycker på en knapp. Det är också en stor fördel om du kan programmera fjärrkontrollen så den tar x bilder med y sekunders mellanrum så är det ett stort plus. Läs mer om det i en egen artikel om fjärrkontroller.

Plastpåse och gummisnodd för att skydda kameran mot regn. Du kommer vara tvungen att ha kameran framme i längre tider om du ska fotografera dig själv. Läs mer om det i min artikel om att skydda kamerautrustningen.

Batterier tar slut snabbare när du är ensam. Du kommer behöva ha kameran påslagen under längre tider när du ska flytta dig framför kameran. Du blir även tvungen att ta fler bilder för att vara säker på att någon blir bra.

I fält

Ska du fotografera dig själv när du går måste du ofta ta några vändor extra. Det är störst problem när det är snö där spåren syns. Då kan du bli tvungen att gå i en båge runt området som ska synas på bild för att sätta upp kameran. Misslyckas du på första försöket måste du flytta kameran en bit så dina spår inte syns. Var noga så du inte behöver flytta fler gånger än nödvändigt.

Solceller

Ska du ta porträtt av dig själv är oftast det bästa att använda autofokus för att fokusera på rätt avstånd. Använd alla fokuspunkter, vidvinkel och håll ut kameran framför dig eller snett mot sidan. Har du armen böjd behöver det inte synas att du håller kameran själv. Problemet med att hålla kameran i handen i stället för en selfiestick eller stativ är att ansiktet blir rundare på grund av att det är nära kameran.

Teleobjektivet är svårt att använda när man tar selfie. Det är lätt att hamna utanför bilden eller utanför skärpeplanet. Det är ofta bättre att använda vidvinkel och beskära bilden efteråt. Korta skärpedjup är dessvärre svårt att få till. Har du en vandringsstav kan du ibland sätta den i marken och fokusera på den. Därefter ställer du dig där vandringsstaven stod. Ett annat alternativ är att ställa upp stativet och ställa sig med kameran där man tänkt att vara på bilden. Fokusera på stativet. När du sedan placerar kameran på stativet och ställer dig på samma plats kommer fokuset hamna på rätt plats.

 

I den här artkeln har jag bara tagit upp saker som skiljer att man fotograferar sig själv mot andra på tur. Fler tips hittar du i min artikel om att fotografera personer på tur.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.