Sulor till pjäxor och vandringskängor

Innersulan är en viktig del av skon och kan lätt bytas ut. Lär dig vilka typer av sulor som finns och egenskaperna de har för att köpa rätt sulor till dina skor.

Senast ändrad 18 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Vi lägger ned mycket tid och pengar när vi ska köpa vandringskängor och pjäxor, men det som kan vara den viktigaste delen i skorna glömmer vi ofta bort. Om skorna är obekväma eller för kalla kan en sula för några hundra kronor vara en bättre lösningen än att köpa nya skor.

Sulorna som hör till vandringskängorna och pjäxorna duger för en del, men långt ifrån alla. Standardsulorna är ofta gjorda för att vara billiga, behöver man något bättre måste man köpa det separat.

UllsulorSulor

En del vandringskängor och pjäxor har ullsulor som standard. Om ullsulor inte följer med kan det vara värt att köpa det om du tar turer när det är kallt. En del är helt platta och består bara av ull. Det kan bli bekvämare med ullsulor som också har lite plas för att forma dem efter foten. En del har också ett reflekterande lager som ser ut som aluminiumfolie. Det reflekterar värmen så sulorna blir ännu varmare. Tovad ull torkar långsamt, räkna därför med lång torktid om du använder ullsulor.

Värmesulor

Fryser du ofta på fötterna? Det behöver du inte. Med hjälp av värmesulor för några hundra kronor och ett batteri i bältet som kostar minst 600 kronor får du värme för skidturer i flera dagar. Vill du inte ha batterier med en ledning kan du köpa sulor med inbyggda batterier som styrs med en mobiltelefon, men då måste du även ha tillräckligt med batterikapacitet på telefonen.

Gelesulor och andra sulor med dämpning

Går du med tung packning på hårt underlag, till exempel grusvägar och hårda stigar? Det kan slita på lederna. Det problemet minskas med bra stötdämpning. Gelesulor har betydligt bättre dämpning än  vandringskängornas standardsulor. Priset är ofta runt några hundra kronor.

Ortopediska inlägg

Ortopediska inlägg kan göra stora skillnader i komfort för en del. De är dessvärre dyra, räkna med 1 500 till 2 000 kronor. De är inte nödvändiga för vem som helst. Har du inga problem med fötter eller knän behöver du antagligen inga ortopediska inlägg. För en del ger billigare alternativ som pelotter och hålfotsinlägg tillräcklig hjälp.

Ortopediska inlägg tillverkas för dina fötter och ditt användningsområde. Det kräver två besök hos ortopeden, först berättar du vilka problem du har och vad sulorna ska användas till. Fötterna skannas för att inläggen ska kunna formas efter dina fötter. När inläggen är färdiga kommer du tillbaka och de anpassas så de får plats i dina skor.

Sulor som formas efter foten

Ett billigare alternativ till ortopediska inlägg är att köpa sulor som formas efter foten. Det kan antingen göras i affären eller hemma. När sulan är varm kommer den ge efter för tryck och återfår inte sin gamla form. Du värmer upp sulan i ugnen och ställer dig på den, när den svalnat har du en sula formad efter din fot. Ett exempel på sula som formas efter foten är Adapt Formsula.

Andra artiklar om skor och fötter

Vandringskängor

Pjäxor

Test av Lundhags Syncro

Sockor

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.