Fotografera hund på tur

Hunden är människans bästa vän, de förtjänar därför lite extra uppmärksamhet när du är på tur och kameran kommer fram.

Har man med sig hundar på tur får man betydligt fler motiv än om man bara har människor i gruppen. Hundfotografering påminner också en del om barnfotografering i intresset hos den som ser bilden. Föräldrarna till barnet kan tycka att en bild är HELT fantastisk. De som har egna barn i samma ålder tycker bilden är bra. De som inte har egna barn ser bara en bild av ett barn, som dessutom är suddig. Detta gör att det kan vara en utmaning att ta bilder av sin hund som fångar intresset på en blogg som har en bred läsarkrets, allt från närmsta familjen till personer som är intresserade av friluftsliv, inte hundar. Ska du lyckas som en hundfotograf som inte bara fångar ägarens intresse kan du ha nytta av att tänka på tipsen på denna sida.

Hundens känslor

Vilande hund

Det är svårare att förmedla känslor hos hundar än hos människor. Tar man en bild av en människa för att visa att en tur var slitsam kanske man får med trötta ögon, hår som står åt alla håll och kanske svett som rinner ned för ansiktet. Motsvarande bild av en hund är att den ligger ned och vilar med tungan ut. Ta en titt på bilden nedanför till vänster. För många kanske den visar en hund som sover vid en matskål. Som regel tolkar vi känslor i hundens ansiktsuttryck genom att överföra uttrycket till vilken sinnesstämning människor är i om vi har samma uttryck. Det är nämligen det evolutionen har sett till att vi är bra på. Att tolka mänskliga uttryck kan ge humoristiska bilder, men det är sällan den känslan som hunden faktiskt har. Egentligen måste man ta med hela hundens uttryck med svans som viftar, nysningar och skällande, men det är svårt att få med sådant på bild. En svans som rör sig kräver en lång slutartid för att visas och det är bara de mest hundintresserade som ser det på ett foto. Problemet är att om svansen rör sig är sällan resten av hunden stilla.

Gå ned på hundens nivå

Et av de vanligaste misstagen man gör när man fotograferar hundar (och barn) är att man står upp och fotograferar. Ska man fotografera hundar måste man ställa sig på huk eller lägga sig ned så man kommer i ögonhöjd med dem. Om du inte redan lägger dig ned på marken när du fotograferar låga motiv kommer din karriär som hundfotograf ta ett stort steg framåt om du följer detta tips. Tycker du att det är jobbigt att ligga på marken i lera eller när det är tätt snödrev? Det finns inga genvägar till den perfekta bilden!

Gör landskapsbilder mer levande

Generelt sett kan de flesta landskapsbilder piggas upp med en hund i bilden. Samma sak gäller om man har med människor, tält eller liknande. Placerar du en hund i förgrunden fångar du den hundintresserades blick och det tråkiga landskapet, eller kanske det fantastiska landskapet, kommer i bakgrunden. Detta gör landskapsbilderna mer levande. Generellt sett ska hunden inte vara för liten för att bilden ska bli bra. Ser det ut som att meningen var att fotografera landskapet och hunden man hade lös råkade komma med på bild blir det sällan bra. Att hunden inte ska vara för liten är ett tips med många undantag, ibland är det just det att hunden inte drar till sig all uppmärksamhet som är det som gör bilden bra. En liten hund kan också bidra till att förstärka intrycket av ett storslaget landskap.

Samojed i kvällsljus

Kvällsljus

De flesta tänker på att landskap blir bäst vid solnedgång, natt och soluppgång, men också hundfotografering går är bra på kvällen och morgonen så länge slutartiden inte blir för lång. Det varma, mjuka ljuset passar mycket bra för hundporträtt. Tar du bilden i medljus eller sidoljus får du et mjukt och varmt ljus på hunden. Om du har motljus riskerar hunden att bara bestå av skugga. Antingen kan du kompensera för detta och ta en ljusare bild än vad kameran vill, men då blir sällan bakgrunden bra. Man kan istället ta en bild av hundens siluett. Då bör du blända ned något steg för att få hunden ordentligt mörk. Motljus på kvällen och morgonen kan också ge snygga ljuseffekter i hundens päls som lyses upp bakifrån.

Smutsig samojed

Ta bilder av detaljer

Du måste inte ha med hela hunden i bilden. En bild av en liten del av hunden kan bli betydligt bättre fotografiskt. En hel hund ser vi ofta på bild, men ett tätt utsnitt är vi inte vana vid. Att ta bilder av detaljer gör sig oftast bra fotografiskt, men är inte lika relevant att ta med för att visa andra hur en tur var eller sätta in i familjealbumet. Ett öga, en tass eller kanske bara hundens päls kan ge snygga bilder som passar i andra sammanhang.

 

Fånga hundens personlighet

De bilder som man oftast uppskattar mest att se på efteråt är de som fångar hundens personlighet. Samtidig är detta bilder som inte uppskattas lika mycket av dem som inte känner hunden. Mistra älskar att lägga sig på rygg på snö och ofta gnida sig på ryggen. Jag har en del bilder av det som jag tycker är roliga att se på, men andra som inte känner henne ser inte värdet av bilden. En annan sak som är viktig att fånga på bild är glädjen och kontakten mellan hund och människor, bilder som visar glädjen av att ha hund. Om många år då hunden bara är minnen kommer det vara dessa bilder man uppskattar mest, inte de som visar en hund i solnedgång som skulle kunna vinna internationella fototävlingar.

Så får man inte glömma generella fototips som att se till att bilden är skarp, rätt skärpedjup, inte för stora kontraster och så vidare.