När du lagt ned mycket pengar på fotoutrustning och fotograferat en tid kanske du känner för något nytt tillbehör, men plånboken kan vara tom efter tidigare beställning från fotoaffären. Då kan det passa bra att köpa filter som kan ge en stor förbättring till en låg kostnad.
Senast uppdaterad 17 september 2020
Filter är en skiva av plast eller glas som ljuset går genom innan det kommer til sensorn. Den som fotograferar svartvitt kan göra färger mörkare eller ljusare med hjälp av filter i olika färger. Den kreativa fotografen kan göra softade bilder och landskapsfotografen kan få bilder med lagom exponerad himmel, utan att använda någon extra tid framför datorn.
Filter var tidigare ett mycket viktigt hjälpmedel för fotografer, men i dag har digital efterbehandling gjort att man i allt större grad kan få de samma effekterna efter behov i datorn. Filter har inte blivit helt överflödigt, trots den digitala tekniken. Genom att se till så bilderna redan i fält blir så lika slutresultatet som möjligt kan kvaliteten bli bättre och man kan spara en del tid framför datorn.
Det finns en mängd olika filter och några olika sätt att montera dem på objektivet. Det enklaste är att man skruvar fast det på filtergängan på objektivet. Många har ett skyddsfilter monterat på detta sätt på objektivet som är genomskinligt eller minskar mängden UV-strålning som når sensorn. Eftersom filter ofta har en filtergänga på utsidan kan man montera flera filter utanpå varandra och därmed få flera olika effekter eller förstärka effekten med flera som är lika.
Har man flera objektiv är det bättre att skruva fast en hållare på objektivets filtergänga som man kan montera flera filter i. Fördelen med detta är att man bara behöver ett filter av varje typ, även om man har flera objektiv med olika diameter. Genom att byta en ring på filterhållaren kan man anpassa hållaren till många olika storlekar. En del filter har en gradvis övergång från liten eller ingen effekt till stor effekt.
Personligen använder jag en filterhållare från Cokin i P-serien. Det finns många filter som passar til dessa och dessutom motljusskydd och andra tillbehör.
Eftersom ett filter måste vara mycket stort om det ska sitta framför ett objektiv med stor diameter finns det på större objektiv en lucka i objektivet nära kameran. där man kan sätta in insticksfilter.
Gråfilter
Ger minsta bländaren och lägsta ISO inte tillräckligt lång slutartid? Blir en del av bilden för ljus och en annan för mörk? Då borde du se efter ett gråfilter.
Ett gråfilter är ett filter som är mörkare på hela eller delar av ytan och därmed gör bilden mörkare. Om det är mörkare över hela ytan används det för att få längre slutartider än vad ljusmängden tillåter. Det gör det möjligt att få mer rörelseoskärpa, till exempel om man fotograferar en bäck där vattnet ska flyta ut och vara otydligt. Att få längre slutartider kan också vara nyttigt när man filmar. Att byta ljuskänslighet, slutartid och bländare kan ge plötsliga ändringar i filmens utseende, genom att sätta på ett gråfilter kan man behålla samma inställningar och ändå få rätt exponering.
Graderat gråfilter
Ett graderat gråfilter var en gång i tiden det lättaste sättet att kompensera för att himlen i landskapsbilder ofta blir ljusare än marken. Filtret består ofta av en mörk halva och en ljus halva med en glidande övergång. Den mörka halvan täcker den övre delen av objektivet så ljuset från himlen till viss del stoppas av filtret och därmed blir den delen mörkare. Genom att skjuta filtret upp eller ned i filterhållaren kan du variera hur stor del av bilden som ska bli mörkare.
Det bästa är att ha två filter som du kan använda samtidigt så du kan variera hur snabb övergången ska vara och hur mörk himlen ska bli. Man måste se upp så effekten inte blir för kraftig så det ser onaturligt ut. Graderat gråfilter kan inte användas om det är något mörkt som sticker in i den ljusa delen alltför mycket, till exempel ett berg eller ett träd. Då kommer det föremålet bli för mörkt. Det är då bättre att ta flera exponeringar med olika slutartid och blanda dem i datorn.
Man kan också använda graderade gråfilter som man sätter motsatt väg så det blir ett vanligt gråfilter. Man kan också trycka dem samman när de sitter motsatt väg så det blir mörkare i mitten, det kan vara praktiskt när man fotograferar solnedgångar som är ljusast i mitten. Det finns också egna filter för detta som är genomskinliga högst upp och längst ned, men mörka i mitten.
Numera har den digitala tekniken gjort att det är mindre behov för gråfilter. Genom HDR och exposure blending kan man till stor del klara sig utan gråfilter, men det är mer praktiskt att bilderna är som de ska vara redan när man för över dem till datorn.
Polarisationsfilter
Polarisationsfilter är en mycket viktig del av utrustning för en naturfotograf en solig dag. Himlen blir blåare och färger kommer fram i växtligheten.
När ljus träffar en yta reflekteras en del av ljuset. Det kan i en del tillfällen vara bra, andra gånger blir bilden bättre utan reflexionen. Det kan till exempel vara om det är spegling i en vattenyta, men du vill ha med botten. Det kan också vara i motljus, även om du inte ser reflexer kan färgerna försvinna. Ett polarisationsfilter tar bort en del av reflexionen på vattenytan så botten syns.
Nyttan av polarisationsfilter är störst för landskapsfotografer under soliga dagar i motljus. Det kan vara mycket reflexioner på blad när solen ligger på, gröna blad kan nästan bli vita, men man måste se upp. Ett polarisationsfilter kan ge för stor mättnad i bilden och för blå och mörk himmel.
Man kan variera effekten på ett polarisationsfilter genom att vrida på det. Om du först har för stor effekt när du sätter på filtret och sedan vinklar det 90 grader kommer du nästan förlora all effekt. Har man filtret i en filterhållare är polarisationsfiltrer ofta runt så man kan vrida på det utan att vrida på alla filter man har i hållaren. Om man köper ett polarisationsfilter som man monterar direkt på objektivet kan man ofta vrida på glasskivan utan att behöva skruva loss det ur gängorna.
Effekten är inte jämn över hela bilden eftersom effekten blir större när ljuset kommer in från sidan. Med ett teleobjektiv syns denna ojämnhet inte så tydligt, men med ett vidvinkelobjektiv blir delar av himlen mörkare. Ett annat problem med polarisationsfilter är att de är mörka, det blir som att sätta solglasögan framför objektivet. Du måste räkna med att öka ett till två exponeringssteg, hur många steg avgörs av hur stor effekt du ska ha. Därför bör du inte ha filtret på hela tiden, men sätta på det när det behövs.
Priset för ett polarisationsfilter är ofta högre än för andra filter, ett filter som man skruvar på kostar från några hundra kronor.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.