Dagstursäck

En dagstursäck kan användas till mycket: klättring, glaciärvandring, löpning, vandring på fjället, skidturer och toppturer för att bara nämna något. Det finns ryggsäckar på marknaden som är specialiserad för varje typ av friluftsliv. Denna artikel handlar framför allt om dagsturryggsäckar till vandring och skidturer.

Senast uppdaterad 19 oktober 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Volym

Även om en dagstursäck bara ska användas till dagsturer på sommaren behöver man ofta en säck på runt 30. Om man även ska använda den på vintern måste den ävan ha plats till varma kläder, termos, spade och vindsäck. Då kan en ryggsäck på runt 40 liter vara lagom. Min dagstursäck är på 45 liter, men jag tar även med mig en del kamerautrustning.

Bärsystem och dagstursäck när man drar pulka

Dagstursäck och pulkaÄven om dagstursäcken är betydligt mindre än en stora ryggsäcken till övernattningsturer är det viktigt med ett bra bärsystem. Säcken borde vara styv i ryggen så att den inte faller ihop om man har några kilo i den. Passa på att höftbältet avlastar axlarna och inte bara är en liten rem för att hålla säcken mot ryggen.

Ska du använda ryggsäcken tillsammans med en pulkasele när man drar pulka är det däremot en fördel med en smal rem. Ett ordentligt avbärarbälte utanför pulkaselen är sällan bekvämt. Den enda dagstursäcken jag känner till som har fäste till pulkadraget är gjort av Fjellpulken och är på 20 liter. Jag har inte testat den själva, men enligt producenten är det en pulkasele med en säck, så det verkar lovande med tanke på komforten.

Vikt

Hur bra bärsystem man vill ha och hur stor dagstursäcken ska vara blir en avvägning mot vikten. Ofta ska man ha med sig säcken på övernattningsturer och då är det bra med en säck som är lätt att packa ned och inte väger alltför mycket.

Min dagstursäck har styv rygg och väger 1,6 kilo. Det går ganska bra att packa om jag lägger ned den först och placerar den mot ryggen i den stora säcken. Säcken är helt på gränsen för hur mycket en dagstursäck som man ska bära med sig på tältturer borde väga. Om du ofta genomför tältturer där du behöver en liten ryggsäck till dagsturer bör du se efter något betydligt lättare och som tar mindre plats, till exempel Haglöfs Ultra som bara väger några få hundra gram och tar liten plats i den stora ryggsäcken.


Exempel på dagsturryggsäckar som väger under 500 gram


Man borde tänka på vilka aktiviteter man kan komma att använda ryggsäcken till och vilken typ av utrustning man kanske måste spänna utanpå säcken. Om man klättrar mycket borde man fråga om att få testa att fästa ett rep på säcken innan man köper den. Är man mycket på toppturer eller av andra orsaker ibland måste bära skidorna på säcken borda man testa att fästa ett par skidor på säcken, gå en stund med säcken och känna om den sitter bra.

Fästmöjligheter och andra smådetaljer

DagstursäckDet finns oändligt många smådetaljer på dagens dagstursäckar, till exempel egen ficka till vattenflaskan så att den är lättillgänglig när man har säcken på sig och fästen för diverse utrustning.

En detalj som är mycket praktisk är en stor öppning av huvudutrymmet i hela, eller nästan hela, säckens längd som man bland annat hittar på Haglöfs Tight säckar. Detta är inte helt nödvändigt på en dagstursäck, men är den fullproppad och över 30 liter är det ofta praktiskt att slippa öppna toppen med alla remmar och snören som ofta är där. I tillägg kan det vara praktiskt med en eller flera ytterfickor för att lättare få tag på små saker i packningen.

Jag använder Bergans frontfickor som fästes på axelremmarna på min stora säck. Med en D-ring eller liknande på dagstursäcken kan frontfickorna även användas på dagstursäcken och man får lätt tillgång till kamera, choklad, solglasögon och andra småsaker man kan få användning för under dagen.

En dagstursäck borda ha många öglor på framsidan (inte mot ryggen) som man kan använda till att fästa allt från liggunderlag till spade på säcken med hjälp av extra remmar. Man bör testa spännen, remmar, åtstramningar, komprimeringar och blixtlås med vantar. Det är bland annat stora skillnader på hur enkla spännen är att öppna och stänga när fingrarna är kalla och har stora vantar.


Exempel på ryggsäckar med fler öppningar än i toppen


Vattentäta blixtlås

Vattentäta blixtlås var under en period mycket populära. De kan verka bra och se praktiska ut i butiken, men en kall vinterdag med vantar inser man hur mycket svårare de är att hantera än vanliga blixtlås. De är trögare att dra i och om de inte är av god kvalitet slits tätningen fort.

Det gör inte så stor skillnad om lite mer vatten kommer in genom blixtlåsen. De flesta säckar är vilket fall som helst inte tillverkade i vattentätt tyg. Ofta är inte tyget vattentätt i sig själv, men impregnerat. Impregnering kommer försvinna efter en tid. Ska man i stället ha vanliga blixtlås som är nästan vattentäta måste man ha klaffar över och det kan vara minst lika opraktiskt. Jag anser att det är mest praktiskt att packa regntätt i säcken i påsar och packpåsar (se Hålla packningen torr) och ha vanliga blixtlås utan klaffar.


Exempel på dyra dagstursäckar


Andra artiklar om ryggsäckar

Ryggsäck till tälttur

Justera ryggsäck

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.