Vandring i torra och varma områden

Har du tänkt resa till ett varmt och torrt land där du tänkt vandra? Då är det andra saker du bör tänka på än när du går på tur i Sverige.

Publicerad 15 juni 2021

Det viktigaste när du vandrar i varma, torra områden är att ta med sig tillräckligt med vatten. Att ta med en liter mer än du tror gör att ryggsäcken väger ett kilo mer,  men det kan göra turen lättare. Värmen blir inte lika olidlig om du kan dricka obegränsade mängder vatten. Även om du inte kommer dricka allt du tar med kan vetskapen att du inte behöver spara göra att du dricker tillräckligt.

Vandring i öken

Det kan vara lockande att inte ha på sig mer kläder än nödvändigt, men kan göra att man bränner sig.

Det tips jag skrivit om vandringskängor gäller inte i varma och torra områden. Lätta joggingskor är ofta det bästa. Du kommer vandra på sand, grus, stenar och berg. Räkna därför med att du kommer slita ut sulorna snabbare än du är van vid från den svenska marken som ofta är mjukare.

Solen ger inte bara för mycket värme, den bränner även sönder huden. Tunna kläder av ljusa tyger som täcker stora delar av kroppen kan därför vara en fördel, även om shorts och bar överkropp kan verka lockande. Glöm inte solskyddskräm och hatt.

Torrt och varmt betyder dåliga vilkor för växter, räkna inte med så mycket skugga under träd. Även om du hittar en skog måste du räkna med att den ger dålig skugga i förhållande till fuktigare områden på grund av glesa trädkronor. Passa på att ta rast när du kommer till en kaktus eller ett träd sin ger skugga.

I öppen terräng när solen står högt är solglasögon ett måste. Även om du klarar av att vara utan kan ögonen skadas på sikt.

Närmare ekvatorn går solen ned tidigt och snabbt. En pannlampa kan därför vara bra, även om glesa skogar och klar himmel gör att det ljus som finns når marken.

Beräkna kortare etapper än du är van vid från Sverige, värmen gör dig sliten.

Drick mycket vätska efter turen för att återhämta dig inför nästa dag.

Det kan bli svettigt med en ryggsäck på ryggen. Se efter en ryggsäck som har god luftning. Jag har skrivit mer om det i mitt test av Osprey Talon 33.

Med nordisk hud och ögon bör du inte ge dig ut på en tur, även en kort, utan solglasögon, solskyddsmedel och vatten.

Om du bosätter dig i ett varmt land kommer du vänja dig vid att vara aktiv i värmen. Temperaturer som är alltför höga under en solsemester eller svensk sommar upplevs som behagliga.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.