Test av Leatherman Charge

Charge är ett dyrt multiverktyg som håller hög kvalitet och har alla verktyg man behöver inte en tur.

Publicerad 5 oktober 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Testad 2007 till 2017
Betyg 5/5

Leatherman Charge är ett multiverktyg som har alla de funktioner jag anser man bör ha på ett multiverktyg till friluftsliv. Charge har:

Multiverktyg Leatherman

En stor ”ögla” på kniven gör att man lätt tar upp den, även med en hand.

 • Tång med avbitare och kabelskalare
 • Vanlig kniv
 • Sågtandad kniv
 • Träsåg
 • Metallsåg
 • Fil
 • Sax
 • Flera skruvmejslar: Stora, men också elektronikskruvmejsel rak och stjärna
 • Bitshållare (tar inte vanliga bits, Leathermans bits kan köpas som tillbehör)
 • Sax
 • Konservöppnare

Jag har använt alla verktyg, även om jag hade klarat mig utan en del av dem. Läs mer om multiverktyg och vilka verktyg de bör vara utrustade med i min artikel Multiverktyg för friluftsliv.

De verktyg jag använt mest är kniv (både vanlig kniv för att skära mat och tälja samt sågtandade för att skära bröd och rep), skruvmejslar och träsågen.


Multiverktyg som liknar Leatherman Charge


Pris och kvalitet

Priset för Leatherman Charge är högt. Du hittar betydligt billigare multiverktyg med ungefär samma verktyg. Är det verkligen värt att köpa Leatherman Charge? Jag har aldrig använt billiga multiverktyg. Det jag hört från vänner och läst i recensioner av billiga mulitverktyg är inte imponerande. En del berättar att de billigaste går sönder så snabbt att det blir billigare att köpa från Leatherman eller Victorinox, även om priset kan vara tio gånger högre.

Multidisc som använts som skärbräda.

Charge håller den höga kvalitet man kan förvänta från ett multiverktyg till denna prisklass. Det enda problemet jag haft är att en rak bits var så tunn att den vreds när jag skulle skruva upp en skruv. Den gick inte av, så det gick att vrida tillbaka den.

Verktygen är lätta att ta fram. Det finns ordentliga hakar och ”öglor” i verktygen för att fingrarna ska få bra grepp. En gång i bland fastnar smuts i multiverktyg så det blir tungt att ta fram verktygen. Detta är inget stort problem, man måste rengöra och olja någon gång i bland.

Alla verktyg har en låsning så de inte fälls i hop under användning. Speciellt kniven kan orsaka svåra skador om man av misstag fäller i hop dem.

Jag har ett intryck av att Leathermans multiverktyg håller i evigheter. Går ett verktyg sönder kan det bytas ut. Enda orsaken till att man kan behöva köpa nya verktyg är att man tappar bort dem. Charge köptes in när jag tappade min Victorinox i blockmark, jag nådde den inte bland alla stenar. Jag blev dessvärre tvungen att köpa ny igen efter att jag inte hittat Charge på över ett år.

Andra artiklar om reparationer

Multiverktyg för friluftsliv

Reparationsutrustning

Reparera vandringskängor

Reparera uppblåsbart liggunderlag

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.