Torka kläder på tur

Det spelar ingen roll hur bra utrustning du har, ibland blir du blöt. När det sker är det bra att veta några tips om hur man torkar kläderna.

Torra kläder håller dig varmare och är behagligare. Torra sockor minskar risken för skavsår. Dessvärre är möjligheten att torka kläder inte alltid så bra som man skulle önska på en tur. Med några trix går det snabbare och du kan utnyttja stunder utan regn mer effektivt.

På ryggsäcken

På en del tur bör man inte förspilla någon tid med torrt väder, utnyttja också tiden då du vandrar. Häng blöta kläder på ryggsäcken. Spänn fast dem ordentligt så de inte lossnar.

Torkning

Gör en eld

Värmen från elden skyndar på torktiden, men se upp så du inte får gnistor på syntetkläder.

Utanpå andra kläder

Ta på ett fuktigt underställ utanpå ett torrt. Kroppsvärmen kommer torka det yttre understället. Om det yttre understället är innehåller stora mängder vatten kommer det inre bli fuktigt, men du har då två plagg som kan torkas när du får möjlighet. Det går snabbare än ett.

Mellan lager

Lägg fuktiga sockor mellan underställ och fleece tröja eller mellan underkläder och långkalsonger. Kan vara enda sättet att få sockor torra till nästa morgon om det är fuktig luft.

På träd eller stormlinorna

I skogen kan man hänga upp våta kläder på grenar för att torka. Det är värre på fjället. Lägger man kläderna på marken riskerar de att bli våta och de torkar inte lika bra som när de hänger då vinden når kläderna. Använd i stället stormlinorna på tältet, men se upp så kläderna inte blåser bort.

På torklina i tältet

Är det torr luft i tältet kan du torka kläderna hängandes i innertältet. De är då skyddade för regnskurar under natten eller när du tar en tur från baslägret.

Värme från vattenflaska eller stenar

Om du gjort upp en eld kan du ha ett överskott av värme. Lägg stenar eller en vattenflaska i sockor, skor eller andra våta kläder. Se upp så det inte blir för varmt.

Det bästa är om du kan undvika att bli blöt. Läs tips om det i mina artiklar:

Vandringskängor

Regnjacka

Friluftsbyxor och regnbyxor

8 tips för att hålla sig torr på tur

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.