Hårt och mjukt ljus

Fotografer pratar ofta om hårt och mjukt ljus. Vad är detta och vad gör det med bilderna.

Hårt ljus betyder att det är tydliga skuggor. Det har du när ljuset kommer från en koncentrerad plats. Exempel på situationer när du har hårt ljus är:

  • Solen lyser på en nästan molnfri himmel.
  • Du använder blixt riktad mot motivet.
  • Du har en lampa riktad direkt mot motivet.

Mjukt ljus kommer från flera håll så skuggorna blir mindre tydliga. Det kan till exempel vara:

  • En molnig dag, även om det är direkt solsken.

    Använd hårt ljus till att skapa intressanta bilder, till exempel ha en inramning där ramen är mörk.

  • En blixt som är riktad mot en vägg.
  • Många ljuskällor, till exempel flera lampor eller blixtar.
  • Snö som reflekterar ljuset.
  • När solen står lågt.

Ofta är det mjukt ljus som man vill ha när man fotograferar. Hårt ljus kan ge partier som blir helt vita eller helt svarta. Är det hårt ljus blir det ännu viktigare att fotografera i råformat. Då lagras all information som registrerades på sensorn, redo att hämtas ut i datorn i ett bildbehandlingsprogram. Om du låter kameran göra om råfilen till JPG kommer du bara ha kvar den information kameran ansåg var nödvändig utan att du har möjlighet att gå tillbaka och ändra.

För att få jämnare skuggor kan du använda blixt. Räkna med att få kommentarer från personer runt dig när blixten fyrar av en solskensdag. Dra ned blixten runt två steg för att ljuset fortfarande ska se naturligt ut.

Ett annat problem när du fotograferar personer i starkt solsken är att de riskerar att knipa i hop ögonen. Försök att fotografera dina modeller när de är vända från solen. Det kan skapa problemet att deras ansikte hamnar i skugga. Det kan lösas genom att överexponera bilderna, det ger ljusare bakgrund och därmed framhävs det lagom exponerade motivet. Alternativt kan du använda blixt, som vilket fall som helst ofta är den bästa lösningen en solig dag.

Lunnefågel

En molnig dag blir skuggorna mjuka. Det blir ofta bra för att ta porträttbilder av människor och djur.

Andra problem med hårt ljus möter naturfotografen i skogen. Tar du bilder av små detaljer är det sällan ett problem eftersom de ofta antingen är i skuggan eller solen. Ska du fotografera stora områden blir det inte lätt. Var inte fastlåst att fotografera översiktsbilder när det är starkt solsken. Inrikta dig på detaljer dessa dagar.

Ibland vill man gärna ha hårt ljus. Det kan vara de tydliga skuggorna som gör bilden bra. Då är det de soliga dagarna du ska gå ut och fotografera. Är det mörkt kan du använda en blixt riktad mot motivet, men är det mycket ljus sedan innan måste du tillföra mer blixtljus än vad som är möjligt att få till.

Både för hårt och för mjukt ljus kan förbättras efteråt i när du fört över bilderna till datorn. Ändra reglagen som heter ”shadows”, ”blacks”, ”highlights” och ”whites”. Ska du lyckas med detta bör du ha kvar råfilen för att ha så stort tonomfång som möjligt att jobba med.

För hårt eller mjukt ljus är två saker som kan försämra dina bilder. Läs mer om vad bra och dåligt ljus i min bok Felsökning för fotografer.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.