Åtelkameror gör det möjligt att följa med på vilka djur som rör sig i skogen och när de är aktiva. Välj rätt åtelkamera för att få bra bilder och lång livslängd.
En åtelkamera är en kamera som tar bilder eller video när den registrerar en rörelse i närheten. De används för att följa med på vilken typ av djur som är i området. Det är både bra att veta vid fotografering och jakt. Speciellt när det inte är spårsnö är det mycket praktiskt att få en översikt över aktiviteten. Har man dessutom MMS på kameran får man snabbt besked att det är en period med mycket aktivitet vid gömslet och därmed stora chanser att få se djuret.
Jag har relativt kort erfarenhet med viltkameror, men har testat flera olika modeller. Märken jag har testat är Moultrie, Dovre och Scoutguard och jag har flera tusen bilder från dem av allt från lavskrika och hermelin till örn, mård och järv. De förstnämnda kamerorna har jag bara lånat, det är Scoutguard SG-550M som jag köpt själva och använt mest. Moultrie var nog den dyraste kameran, därefter kom Scoutguard och till slut Dovre. Till vänster har jag valt ut en natt- och en dagbild från varje kamera jag använt för att visa kvaliteten
Nattbilder
De flesta åtelkameror har möjligheter att ta bilder med infrarött ljus, som betyder att de kan ta svart-vita bilder på natten. Eftersom många arter är mest aktiva på natten eller i skymningen/gryningen är detta ett minimumskrav för de flesta. När kameran tar bilder med infrarött ljus lyser det ofta svagt rött, men med några kameror slipper man det. Vi har märkt att djuren som kameran tar bilder av på natten reagerar till en viss grad på detta ljuset. Om vi filmar ser djuren upp när kameran börjar filma och ofta flera gånger under filmen. Det verkar ändå inte som om det stör dem i någon stor grad.
Kvalitet och brukarvänlighet
Åtelkamerorna vi har testat varierar i pris från ca. 1 000 till 2 500 kr. Det som först och främst skiljer de bra från de dåliga kamerorna är bildkvaliteten, den generella kvaliteten på kameran i förhållande till slitage och användning, i vilken grad kameran klarar att fånga djuren mitt i bilden och inte tar när de är på väg in eller ut om de går förbi, hur bra nattbilder de tar och hur enkla och intuitiva de är att använda.
Min erfarenhet är att bildkvaliteten, speciellt på nattbilder, ökar med priset, men det är inte nödvändigtvis ett sammanhang mellan användarvänlighet och pris. Triggertid är hur lång tid det tar från att kameran registrerar en rörelse till att den tar en bild eller startar att filma. Den ska helst vara ganska kort och det är vanlig med en triggertid på runt en sekund. Om kameran tar en bild genast kan det bli en del bilder där bara delar av djuret syns på väg in i bilden, det är inte nödvändigtvis en fördel med extremt kort triggertid. Några kameror har fjärrkontroll, men i stort sett har man inte användning för det. Passa i alla fall på att man också kan använda kameran utan fjärrkontroll om den går sönder.
MMS/SMS
Speciellt om man vill sätta upp en åtelkamera på ett ställe som det tar lång tid att gå till är det praktiskt att ha MMS/SMS-funktion, som betyder att man kan få bilder och bildrapporter från åtelkameran till telefonen. Vi har ett intryck av att den typen av kameror generellt har sämre bildkvalitet än andra kameror i samma prisklass.
En annan nackdel är att man självklart måste köpa ett eget SIM-kort till åtelkameran och betala för allt den skickar. Om man vill få bilder skickade genom MMS borde man köpa ett abonnemang som skickar MMS gratis. Annars blir det snabbt dyrt om man får många bilder skickade varje dag. Scoutguard SG-550M är bland kamerorna som har denna funktionen. En del kameror har bara SMS-funktion, då får man SMS som berättar hur många bilder som har tagits.
Hus till åtelkameran
En åtelkamera är bygd för att kunna stå ute i alla typer av väder och ska tåla mycket. Ändå är det är fördel att antingen köpa eller göra ett hus till kameran. Det skyddar mot vädret och mot djuren som kameran ska ta bilder av. Jag har haft två åtelkameror på träd några meter från där jag har lagt ut åtel. Järven har gått lös på bägge, med resultatet att antennerna är trasiga.
Batterier
Speciellt om man använder åtelkameran under den kalla delen av året borde man använda litiumbatterier och se till att man köper en kamera som kan använda den typen av batterier. Litiumbatterier håller nämligen mycket längre i kyla och håller kapaciteten bättre över lång tid än många andra typer av batterier. De är lite dyrare i inköp och lite svårare att få tag i, men är absolut värt det.
Tillstånd för åtelkamera
Kom i håg att du i många tillfällen måste ha tillstånd för att sätta upp åtelkamera. Detta är omdiskuterat, men orsaken är att man ska slippa känna sig övervakad när man går på tur i skogen. Det finns en del undantag till att man behöver tillstånd. Det är bara att sätta upp om du vinklar kameran ned så du inte får med ansikten på en person som går på tur eller sätter upp den på ett ställe där man inte kan förvänta att det kommer personer.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.