Valla och ta hand om skidor

Bakhala skidor dödar skidglädjen, specielt när man har tung säck eller pulka.

Senast uppdaterad 4 november 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Att valla skidorna kan göras enkelt eller tidkrävande. Här hittar du både en beskrivning av det enkla och det lite svårare. Det enkla tar kort tid, men ger sämre resultat.  Många punkter under ”Bättre resultat” måste göras inne.

Enkelt

Bättre resultat

Utrustning
  • Fästvalla: Köp fästvalla för de temperaturer du åker skidor i. Jag brukar använda grön (kall valla, -8 till -15°C), blå (standard -2 till -10°C), lila (0 till -3°C) och röd (0 till 3°C) i tillägg till klister för våt snö. Köp den billigaste vallan om det inte är så noga för dig hur bra vallan är. Dyrare valla sitter bättre på skidan och ger bättre fäste.
  • Kloss: Du behöver en kloss för att stryka ut fästvallan så den blir jämnare fördelad över skidorna och sitter bättre. Klossen är ofta gjord av kork men min erfarenhet är att en konstgjord är mer effektiv.
  • Skrapa/sickel: Skrapan används för att ta bort gammal fästvalla och eventuellt glidvalla. Om du använder klister behöver du också en klisterskrapa, som används för att sprida klister på skidan istället för kork.
I tillägg till det som står under ”Enkelt” kan du också köpa:

  • Glidvalla: Glidvalla är en typ av vaks som smälts in i skidan utanför fästzonen för att få bättre glid.
  • Strykjärn: Ett strykjärn används för att smälta in glidvallan och eventuelt fästvallan så att den sitter bättre och fördelas jämnare. Du kan använda ett vanligt strykjärn, men då kan du inte längre använda det till kläder och du måste slå av ångan. Vallajärn har dessutom bättre temperaturreglering.
  • Sandpapper (P100): Används för att rugga fästzonen, det betyder putsa den så att fästvallan ska sitta bättre.
  • Vallaväck: Används med fiberlene-papper för att ta bort gammal valla.
  • Fiberlene-papper: Används med vallaväck för att ta bort gammal valla. Man kan också använda gammalt tyg.
  • Grundvalla: Läggs under vanlig fästvalla. Om du inte har grundvalla kan du använda den kallaste fästvallan du har, till exempel grön.
  • Borste: Används för att borsta glidvallan ut av strukturen i skidan och friska upp skidan innan man lägger på grundvallan.
Vallning
Rengöring
Du måste inte rengöra skidorna varje gång du lägger på ny valla, men när det har byggt sig upp några lager eller föret ändrat sig mycket borde du skrapa skidorna för att ta bort gammal valla.För att ta bort all valla och börja på nytt måste du i tillägg till skrapa använda vallaväck. Fukta fiberlene-papper med vallaväck och gnid fästzonen för att ta bort vallan. Använd skrapan ibland om det behövs.
Grunda
För att fästvallan ska sitta bättre är det en fördel om man grundar skidorna. Använd den kallaste vallan du har (till exempel grön), gnid in ett lager och stryk ut med kork.Använd grundvalla och smält in med strykjärn.
Vallning
Gnid in fästvallan, gärna bara i åkriktningen och stryk ut det med en kork. Ju hårdare vallan är (för kallt före) och ju kallare skidorna och vallan är, ju svårare är det att få på vallan. Är du hemma lönar det sig därför att se till så skidorna stått inne en stund så de är varma och valla skidorna inne innan du åker. Det gäller speciellt när det är kallare än – 10°C.Gnid in flera lager med fästvalla, gärna två till fem lager. Ju jämnare lagren är, desto bättre sitter vallan och desto jämnare kommer skidorna glida. För att fästa vallan bättre är det därför en fördel att smälta in lager för lager med ett strykjärn.
Glidvalla
Hoppa över glidvalla! Håller du mest på med friluftsliv där du går med turskidor utanför spår märker du inte så stor skillnad på om skidorna har glidvalla eller inte. Ju raskare du ska gå, ju viktigare är det att glidvalla skidorna.Droppa flytande glidvalla utanför fästzonen genom att hålla glidvallan mot ett varmt strykjärn över skidan. Jämna därefter ut glidvallan med strykjärnet. Skrapa av vallan igen när den har kylts ned. Jag glidvallar 1-2 gånger varje säsong. Skidorna håller sig bättre om du har på ett lager med glidvalla innan du ställer undan dem efter vintern eftersom de inte torkar ut så lätt. Före nästa säsong skrapar du av vallan igen.

Kom i håg att glidvalla ofta innehåller fluorkarboner som är skadligt för naturen.

 

Tycker du fortfarande att det verkar svårt och tidskrävande att valla skidor? Prova vallningsfria skidor eller kickers.

Andra artiklar om skidor

Skidor, stavar och bindningar

Stighudar