Långa streck av stjärnor på bilder

Sliter du med att få rätt exponering när du tar bilder där stjärnorna ska vara långa streck? Varje försök kan ta några timmar att genomföra. Det finns en enkel lösning på ditt problem.

Du har säkert sett bilder där stjärnorna är långa streck som går över himmelen. Vanligaste metoden att få till detta är att man har lång slutartid. Den mörka marken som står stilla blir då lagom exponerad och de ljusa stjärnorna som kräver kort tid för att en pixel ska bli ljus blir långa streck på grund av jordens rotation.

En lång exponering är enkel att genomföra, men det är svårt att få bra resultat. Du är tvungen att chansa på hur lång exponering du ska ha för att allt ska bli lagom exponerat, det är svårt att få till för alla delar av bilden.

Det finns en annan metod som till de flesta kameror kräver extra utrustning och jobb, men chanserna att lyckas ökas betydligt. Metoden går ut på att stacka bilderna, det betyder att man lägger flera bilder i olika lager för att sedan välja vilka delar man ska använda i de färdiga bilden.Stjarnstacking

För att få till detta måste du ha möjlighet att ta flera bilder utan att du behöver trycka på avtryckaren. En del kameror har detta inbyggt, men de flesta behöver en fjärrkontroll som du kan programmera.

Inställningar

Placera kameran på ett stabilt stativ. Du ska nu dela upp bilden i två olika inställningar. En typ av inställning blir när du tar bilder du ska använda till marken och en annan typ av inställningar till himlen. Jag föredrar att ta bilder av marken när det är som ljusast. Det gör du genom att ta en bild med lägsta ljuskänslighet och lagom stor bländare för marken.

När du tar bilderna till himlen väljer du manuell exponering med 30 sekunder slutartid. Stäng av noisereduction, noise kommer vilket fall som helst försvinna senare i bildbehandlingen. Ta en testbild och se om det är lagom ljust

Ställ in kameran, eller fjärrkontrollen, på 31 sekunder mellan exponeringarna. Sätt i gång och ta bilder. Nu kan du gå och lägga dig i sovsäcken eller göra något annat en stund.

Vid datorn

När du du ska redigera bilderna ställer du först in ljushet, färger och annat man ordnar i råfilen. Exportera sedan bilderna som olika lager till ett bildredigeringsprogram som kan arbeta med lager, till exempel Photoshop. Om du har många lager kan du ta några åt gången så datorn jobbar snabbare.

Markera alla lager och välj «Lighten» som blandningsmetod. Det gör att datorn ser på alla pixlar som ligger över varandra och väljer den som är ljusast. Stjärnorna kommer därmed visas som långa spår. I tillägg kommer noise att försvinna ur bilden. Du kommer antagligen uppleva att den färdiga bilden blir suddigare än alla enkelbilder, men det är inte värre än vad den hade blivit om du tagit en exponering som är lika lång som alla exponeringar tillsammans.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.