Du har ett helt fjäll att slå läger på, men var är den perfekta platsen?
Senast redigerad 25 september 2020
Tältplats på sommar
Vatten
På sommaren måste man först och främst tänka på vatten när man ska välja tältplats. Det bästa är ofta att sätta upp tältet precis vid vattenkällan så det blir kortare att gå på morgonen när man behöver vatten till frukosten och kanske är sliten från dagen innan. Är man i områden där djur går ute och betar kan det vara bra att tänka på hur nära betesdjuren är så inte deras avföring förorenar vattnet. Man måste också undvika vatten som kommer från glaciärer. Det innehåller små partiklar som inte är bra att få i sig. Isen slipar nämligen lös små korn från berget som fryser fast i isen och följer med smältvattnet från glaciären. Om vattnet har passerat en sjö har partiklarna antagligen sedimenterat och det blir då tryggt att dricka vattnet.
Blockmark
Blockmark är inte märkt på vanliga kartor och kan göra det mycket svårt at hitta en bra tältplats. Läs mer om detta i artikeln Orientering. Slå därför hellre läger tidigt om du misstänker eller ser att det kan bli mycket blockmark framöver.
Sol
Att sitta i kvällssolen och äta middag kan vara betydligt bättre än sitta i skuggan. Ibland är alternativet att slå upp tältet så man får morgonsol och kan torka daggen av tältet och kanske några klädesplagg som är våta. Är det mitt på sommaren kan det däremot bli olidligt varmt i tältet på morgonen. Då kan det löna sig att hitta några träd som kan ge skugga på morgonen.
Vind
Blåser det mycket kan det vara bra att hitta lä, men annars kan en lätt bris vara att föredra framför myggen.
När det är blåsigt bör man istället se efter lä. Sätt upp tältet bakom en kulle eller några träd. Mellan två kullar kan vara ett dåligt alternativ eftersom vinden pressas i hop mellan kullarna. I hård vind bör du se efter mark där du får bra fäste med tältpinnarna och har tillgång till stenar du kan lägga på stormlinor. Sandig jord eller mycket sten i marken är då dåliga val.
När det blåser är det en del att tänka på för att tältet ska stå stabilt i vinden och inte blåsa bort. Jag har skrivit en egen artikel om att tälta när det blåser kraftigt. I tillägg är det viktigt att välja rätt tält, läs mer om det i en egen artikel.
Eld
Om man ska laga mat över eld måste man hitta en plats där man kan hitta tillräckligt med ved. Även på kalfjället finns det vanligtvis en del ved i form av rötter och små videbuskar för en brasa att laga mat över. Tall och gran är lättast att få fyr på, särskilt tjärved eller de torra grenarna nederst på stammen. Näver kan vara bra att samla in under dagen. Tänk också på hur populärt området är. I skogsområden nära städer är det ofta tomt på bra ved nära populära tältplatser. Läs Göra upp eld för att lära hur man gör upp eld på turer.
Slutgiltigt val
När du har bestämt dig i vilket område du ska slå upp tältet är det bara att hitta den platsen som passar bäst. Då är det naturligtvis viktigt att hitta en plats som inte lutar till sidan. Är man flera kan det vara irriterande om en person glider mot de andra under natten. Hur mycket det kan luta innan det blir obehagligt lär man av erfarenheter.
Man bör också se efter stenar, rötter och annat som kan vara obehagligt att ligga på eller förstöra tältet. Har det regnat mycket är det kanske inte möjligt att hitta en torr plats. Tältgolvet borde vara vattentätt nog till att klara det, men ryggsäcken och utrustningen i förtältet kan bli fuktiga. Pröva därför att undvika fuktiga områden om du kan. Även om det verkar helt tort på kvällen kan regn under av natten göra dammar och bäckar bland packningen.
Tältplats på vintern
Vatten
Även på vintern är det viktigt att tänka på vatten. Det är inte så ofta man hittar rinnande vatten som är lätt tillgängligt, men gör man det kan man spara mycket bränsle. Det kräver lika mycket energi att smälta 0 gradig snö till flytande form som att värma flytande vatten från 0 till 80 grader. Se på kartan om det finns sjöar med in eller utlöp. Det kan också vara möjligt att gräva fram översnöade bäckar.
Sol
Solen värmer inte lika mycket på kvällen om vintern eller är inte ens uppe, man får därför inte så mycket glädje av kvällssolen. Vilket fall som helst sitter man ofta inne i tältet och lagar middag (om man inte gör upp en eld) och är bara ute när man sätter upp tält. Morgonsol däremot kan ge mycket värme när man packar ihop, därför brukar jag se till att jag har morgonsol på vintern, bortsett från den allra mörkaste tiden i januari. Är det sent i säsongen kan det till och med ge så mycket värme ett man kan hänga ut sovsäckar och annat på tork.
Vind
På fjället kan fel val av tältplats få alvarliga konsekvenser om det är stark vind och det driver mycket snö. Om det blåser när man ska slå läger eller det är risk för mycket vind under natten bör man försöka hitta en plats som ger lä. Placera tältet så att ingången är på läsidan, då minskar risken för att det driver in snö.
Se upp så det inte samlas snö där du satt upp tältet, det samlas i gropar där det blåser mindre. Om man tror det blåser för mycket till att man ska klara av att sätta upp tältet borde man försöka hitta ett bra ställe till att gräva ned sig (läs mer om detta i artiklarna Bygga snöbivack och Bygga snögrotta och snögrop).
Tänk på förhållandena i god tid innan det börjar bli dags att slå läger. Det kan vara nödvändigt att slå läger tidigare än vad man tänkt om det inte finns bra tältplatser längre fram. Om man måste gräva ned sig måste det också beräknas mycket tid till detta, vanligtvis minst 2-3 timmar. Om man är nybörjare och känner sig osäker på sina färdigheter i hårt väder kan det vara bäst att tälta i närheten av stugor eller i skogen. Då är man skyddad om det blåser upp under natten eller kan ta skydd inomhus om tältet går sönder. När man känner sig tryggare kan man gradvis tälta mer på fjället. Läs mer i artiklarna Starta med friluftsliv på vintern och En dag med hård vind på vinterfjället.
Till slut: Glöm inte att det inte är tillåtet att tälta var som helst, til exempel nära bebyggelse. Läs mer i artikleln Friluftslagar eller om du är i Norge: Norska friluftslagar.