Solceller och batterier på tur

Tekniska prylar blir allt viktigare när vi ägnar oss åt friluftsliv. Vi förevigar turen med kameran, lyssnar på mp3 spelaren när vi ska somna, får väderleksrapporter och mycket annat på telefonen. När vi använder elektronik långt bort från elnätet blir begränsad batterikapacitet påträngande. Om det interna batteriet har för kort livslängd finns flera lösningar för hur du har fungerande elektronik på turens sista dagar.

Senast uppdaterat 18 mars 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Batteriexperten

Viktigaste tipsen om batterier och solceller

  • Interna batterier: Lätta, men dyra.
  • Externa batterier: Tunga, men billiga och kan användas till många olika saker.
  • Solceller: Obegränsad tillgång till el om det är soligt, ingen nytta i dåligt väder.
  • Bränsleceller: Dyra och kan inte laddas under turen.

Interna extrabatterier

På en del apparater kan man byta batteriet. Det bästa är om det finns ett batterifack man enkelt kan öppna, men ofta är det små skruvar som ska skruvas upp och inte tappas bort. Lägg prylen i en tallrik eller liknande om det är sistnämnda lösning på dina prylar.

De flesta specialbatterier får man tag på hos till exempel Batteriexperten. Dessvärre är det ibland omöjligt att hitta nya batterier, det kan därför vara bra att undersöka tillgängligheten innan man köper nya saker.

Solceller

Fördelen med att byta ett internt batteri är att det har låg vikt i förhållande till energimängden man får ut, men det finns flera nackdelar. Det är ofta bara en eller några få modeller som kan använda en batterityp. Det hjälper inte att ha ett extra batteri till telefonen i ryggsäcken om MP3 spelaren får slut på sitt batteri. Går telefonen sönder är sedan chansen liten att extrabatterierna du köpt passar den nya telefonen.

Interna batterier är ofta dyra i förhållande till kapaciteten du får ut. I tillägg kan du bara ladda ett batteri åt gången. Kommer du till ett eluttag under turen kan du därför inte få med dig lika mycket el som om du har ett externt batteri som kan laddas samtidigt som dina interna batterier.

Externt batteri – Powerbank

Med en powerbank kan du ladda många olika saker. Kan något laddas genom en USB-kontakt är det inget problem att hitta ett batteri som passar. powerbank kan du få för några hundra kronor och kan ladda upp en telefon omkring 3 gånger, vikten är några hekto.

Det finns goda orsaker till att de flesta väljer denna lösning. Det blir ovanligare att man enkelt kan byta batterier på telefoner, man är inte beroende av vädret och de fungerar lika bra på alla telefoner.

Borde man använda en stor powerbank eller flera små? Kan man spara vikt och pengar på en stor?

Under hittar du en tabell över lagringskapacitet, pris och vikt på några powerbanks.

ModellKapacitet (Ah)Ca. pris (SEK)Pris/kapacitetVikt (g)Vikt/kapacitet
5000mAh PowerBank QI527955,816032
10000mAh Deltaco Powerbank1023923,919519,5
16000mAh Deltaco Powerbank1634921,812542626,625
20000mAh Deltaco Powerbank2044922,4544722,35

Som du kan se är det inget tydligt samband mellan lagringskapacitet mot vikt och pris hos powerbanks. Översikten visar också att en del sticker ut och är betydligt dyrare eller tyngre i förhållande till lagringskapacitet.


Exempel på powerbanks


Solceller

Med hjälp av solceller är du inte beroende av att komma till en kontakt för att fylla på batterierna. De lättaste solcellerna är de som består av en tunn solcell och tyg, till exempel GoalZeros Nomadserie. De tar dessutom lite plats i packningen eftersom de kan vikas i hop. Ska du bara ladda med USB klarar du dig oftast med solceller på runt 20 watt som har låg vikt och pris. Vill du ladda en dator behövs minst 40 W, surfplatta kommer någonstans mellan detta.

Det är dessvärre svårt att ange hur lång tid det tar att ladda ett batteri med solceller. Det är beroende på hur högt på himlen solen är, solcellernas vinkel till solen, batteriets kapacitet och temperatur. Ironiskt nog är solceller mest effektiva i låga temperaturer. Mitt tips är att hellre gå upp en storlek än att köpa solceller som precis klarar av att ladda det du behöver ström till. Detta gäller framför allt om du ser på friluftsliv som mer än något man gör på sommaren eller om du har dålig batterikapacitet och måste ladda ofta.

Solcellerna bör ha möjlighet att hängas upp för att få en bra vinkel till solen för att ge mycket ström. Det är också viktigt för att kunna fästa solcellerna på ryggsäcken när du vandrar för att öka tiden då du kan ladda.

En del solceller har bara en USB-kontakt. Det är inget problem om det är en liten solcell som inte klarar av att få upp effekten mer än att en sak kan laddas åt gången. Större solceller däremot bör ha flera kontakter för att man ska kunna få ut så mycket energi som möjligt när det är sol i en kortare period.


Exempel på solceller


Kombinerad solcell och batteri

Det finns batterier och solceller som sitter i hop. Det gör att man sparar vikt och pengar i förhållande till att köpa två olika, men de är lite tyngre och dyrare än om du bara köper en av dem.

Skriva

Behöver du både solceller och batteri kan detta vara en bra lösning, men det finns några nackdelar i förhållande till om du köper dem separat. Batteriet blir sämre med åren, solcellerna har lång livslängd. När batteriet blivit för dåligt måste du köpa nya solceller, trots att de fungerar lika bra som när du köpte dem. I tillägg åldras batterier snabbt i värme. Om du har batteri och solcell separat kan batteriet läggas i skuggan för att batterikapaciteten inte ska försämras onödigt snabbt.


Exempel på kombinerade powerbanks och solceller


Vätgas

Vätgas är energirik och kan användas till elektrolys. Brunton tillverkar en apparat som kan utnyttja detta. I tillägg behöver du lagringsenheter som du sätter in i reaktorn. Vikten av detta blir högre än litiumjonbatterier, priset också. Fördelen med detta framför batterier är lagringskapaciteten inte blir sämre med åren.

Det är möjligt att lämna in vätgasbatterierna och få nya som är fyllda. Har du inte möjlighet till detta kan du köpa en Hydrolyzer som laddar batterierna, den kostar cirka 3000 kronor. Vikten för denna enhet är på 4,5 kilo, det är inget du tar med på tur. Går du för denna lösning är det därför att ladda innan turen som gäller. Det är en spännande teknologi, men dyr och tung.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.