En bra ryggsäck som är anpassad för den tyngd du bär gör att packningen blir lättare. Ta dig god tid till att hitta den rätta ryggsäcken, den kommer förhoppningsvis följa med dig på många turer framöver.
Senast uppdaterad 3 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.
Viktigaste tipsen när du ska köpa ryggsäck
- Köper du en ryggsäck som är för stor bär du på onödigt vikt. Är ryggsäcken för liten kommer är den antagligen inte anpassad för att bära tungt.
- För att lättare komma åt utrustningen bör ryggsäcken både ha ytterfickor och flera öppningar.
- Testa ryggsäcken så den är bekväm för dig.
- Ryggsäcken bör ha fästmöjligheter för utrustning utanpå, även om du köper en stor ryggsäck.

En ryggsäck är en ryggsäck eller ditt närmsta problem, beroende på om den sitter på dig eller ligger på dig. Med tung ryggsäck är det inte alltid lätt att ta sig upp med skidor och stavar.
Mycket friluftsutrustning är dyrt och ryggsäckar är inget undantag, snarare tvärtemot. Därför vill man kanske försöka spara pengar genom att köpa en billig säck, men min uppfattning är att ryggsäck sovsäck, tält och vandringskängor/pjäxor ska man lägga en del pengar på om man ska hålla på mycket med friluftsliv. Är denna utrustningen av dålig kvalitet blir sällan turen bra och det håller länge om man köper god kvalitet, priset för varje tur blir därför låg. Bergans Alpinist använde jag i närmare tio år.
Ryggsäckens vikt kan också verka avskräckande, men ska man bära tungt måste också ryggsäcken väga några kilo för att ha tillräckligt bra och kraftigt bärsystem. En lätt säck kan kännas mycket tyngre än en tung om bärsystemet inte klarar vikten. Många producenter använder samma bärsystem till flera ryggsäckar i olika storlekar. Köper du den största kan det hända att den är anpassad för mindre vikt än du tror.
Ryggsäckar kan delas in i två kategorier: anatomiska säckar och ramryggsäckar. Ramryggsäckar består av en utvändig metallram som gör den styvare och fördelar vikten, själva säcken är fäst på denna metallram. I en anatomisk säck är ramen på insidan och på utsidan är ryggsäcken polstrad och formad efter ryggen. Ramryggsäckar har rykte om sig att vara anpassade för tyngre last, det stämde tidigare, men jag anser att de större anatomiska säckarna är lika bra som ramryggsäckar med tung last.
Vikt och volym
När man ska välja en ryggsäck till friluftsliv måste man först och främst tänka på hur tung och hur stor packningen kommer vara. Ska man bara vara ute på helgturer på sommaren kommer man sällan över 15-20 kg på en tälttur och en säck på 65-85 L är lagom. Ska man också på tältturer på vintern måste man räkna med att bära 20-25 kg för en helgtur om man är två bör du ha en ryggsäck på min 85 L om man inte ska spänna alltför mycket utanför säcken. Det är stora personliga variationer. Har du lätt utrustning? Hur mycket varma kläder behöver du? Ska du ägna dig åt fotografering, klättring eller andra aktiviteter som kräver mycket utrustning?
Har man pulka kan man klara sig med en mindre säck. Ska man vara ute längre blir det självklart mer mat att bära på och man behöver en större och mer robust ryggsäck. De flesta anatomiska säckar rymmer upp till 90 L. De största anatomiska ryggsäckarna kan vara runt 130 L. Många av de lite ”mindre” säckarna (upp till 80-90 L) håller om man inte ska bära mycket mer än 20-25 kg. Ryggsäckar på över 100 L har kraftigare bärsystem, styvare höftbälte och generellt bättre hållbarhet. En nackdel med en stor säck är att en del fyller den platsen de har och tar med sig alltför mycket. På en annan sida är det mycket lättare att packa en säck i dåligt väder om den är rymlig och man slipper att fästa mycket utanpå ryggsäcken där det lätt blir vått och i vägen.
Exempel på ryggsäckar på över 80 liter som väger under 2,5 kg
Öppningar
Många ryggsäckar har flera öppningar som kan vara praktiskt på en stor och fullpackad ryggsäck, men även på mindre säckar kan det vara. Öppningen i toppen har oftast två snörningar och en rem med spänne över öppningen för att komprimera. De flesta säckar har ett topplock som kan justeras i höjden vid fästet på baksidan och spännen framför. På det sättet kan man justera höjden på topplocket efter hur fullpackad säcken är och kanske få till mer än de liter som är uppgivna för säcken. Spännen kan också användas för att fästa liggunderlag, tält, sovsäck och annat stort på ryggsäcken.
En del ryggsäckar har rulltopp med ett styvt band framför och bakom öppningen med ett spänne på varje sida. För att stänga säcken rullar man kanten nedåt och fäster till slut spännena på sidan av säcken, som på en vattentät packpåse. Detta systemet fungerar bra även med tjocka vantar och man slipper allt jobbet med snörningar och spännen som tar längre tid. Nackdelen är att man inte har ett topplock med fickor och därmed inte kan ha lika mycket lättillgängligt, men det är en vanesak. Säcken blir också svårare att packa eftersom öppningen inte håller sig uppe av sig själv. En annan fördel är att säcken blir lättare. Med Bergans Viking- och Alpinistmodeller sparar man hela 600 g på att köpa rulltopp.
Flera öppningar
På framsidan av säcken kan det vara en öppningen till ett separat utrymme, eller en större klaff i nästan hela säckens längd med blixtlås på varje sida som ger tillgång till nästan hela säckens innehåll. I principen är detta en praktisk lösning, men testa att öppna och stänga den i butiken.
Om blixtlåset inte är rakt kan det vara så svårt att öppna och stänga den att det inte är värt det. Är det ett vattentätt blixtlås blir det ännu svårare att öppna och stänga. Detta märker man särskilt när säcken är fullpackad och det kan vara svårt att testa i affären när säcken inte är proppfull. På min gamla säck (Bergans Alpinist) var det så svårt att öppna och stänga blixtlåset att jag i stort sett inte använder det.
Blixtlåset i öppningarna riskerar att gå sönder om de utsätts för stor press. Måste du kämpa för att stänga blixtlåsen bör du packa om ryggsäcken. Ibland kan det vara remmar över blixtlåsen som avlastar dem.
Exempel på ryggsäckar med fler än en öppning
Ryggsäckens bärkomfort
Anatomiska- och ramryggsäckar har en mängd justeringsmöjligheter och det kan vara svårt att veta vad som sker när du något. Många säckar uppger rygglängd och kommer i olika ryggländer, men andra bara uppger personhöjd.
En säck med justerbar rygglängd är det bästa. På en del säckar kan man justera avståndet för fästet mellan axelremmarna, det kan vara praktiskt om man är kvinna och köper en säck som är anpassad för män. Annars kan man på varje bra säck justera längden på axelremmarna, avståndet mellan axelremmarna och säcken (justeras med remmarna överst på axelremmarna som fäster i säcken), avståndet mellan axelremmarna (bröstremmen), hur hårt höftbältet ska sitta och avståndet mellan höfterna och säcken (justeras med remmarna på höftbältet som fäster i säcken). Läs mer om att justera säcken i Justera ryggsäck.
Många modeller kommer i dammodeller. De har ofta kortare och smalare rygg och en koniskt höftbälte som är anpassat bredare höfter och längre avstånd mellan axelremmarna. För en del kvinnor kan detta vara ett bra alternativ till bredare och större herrsäckar, men man ska inte se sig blind på det, för en del kvinnor kan en ryggsäck för män passa bättre.
Det kan vara stora skillnader på stoppningen mellan olika modeller. Det kan verka bra med axelremmar och höftbälte som har så mjuk stoppning som möjligt. Det blir mjukt och behagligt, risken för skavsår minskar. Dessvärre är för mycket stoppning negativt, ryggsäcken känns inte lika stabil på ryggen.
Glöm inte att även se på hur luftningen är i ryggen. En del ryggsäckar har kanaler i materialet som har kontakt med ryggen där luft kan cirkulera. Det gör att den blir behagligare att gå med på varma sommardagar.
Exempel på damryggsäckar
Ytterfack och fästmöjligheter
De flesta ryggsäckar har två sidofickor och minst ett fack i topplocket om det inte är rulltopp. Det är mycket praktiskt med sådana förvaringsutrymmen för utrustningen som man vill kunna få tag på lätt under dagen. Sidofickor blir mer nödvändigt om du blockerar huvudutrymmet genom att spänna liggunderlag och annat på utsidan.
På en del säckar kan man ta av sidofickorna, antingen för att göra en liten dagstursäck med topplocket eller för att få en mindre/lättare säck utan sidofickor för kortare turer. På andra ryggsäckar är sidofickorna integrerade i säcken och kan utvidgas med blixtlås, så att de inte tar för stor plats om man inte har så mycket packning.
Passa på att ryggsäcken har tillräckligt med fästmöjligheter. Om det inte är remmar för att fästa liggunderlag och liknande måste du passa på att det i alla fall är öglor som man kan använda till att fästa utrustningen med remmar. När du köper ryggsäcken måste du tänka efter vad du vill ha utanför och se till så det är bra möjligheter att spänna fast det (jag har spade och cellplastliggunderlag utanför). Remmar på sidorna av ryggsäcken är också viktiga för att komprimera säcken när den inte är fullpackad. Ryggsäcken är lättare att bära om dessa är åtdragna så att innehållet hålls på plats och packningen inte är samlad längst ned.
Pris och utbud
Det finns ryggsäckar i ett stort spänn av prisklasser. Jag har använt Bergans Alpinist i många år och tycker att det ger mycket för pengarna. Norrøna är något dyrare och Arc´teryx är hacket över där igen, men många skryter av sistnämndas bärsystem och säger att det är väl värt pengarna. Osprey säljer en del ryggsäckar med höftbälte som kan formas individuellt med ”heat molding” (BioForm). Priset på en bra ryggsäck på 70-80 L är mellan 2 000 och 3 000 kronor, men en större ryggsäck på 100-130 L kostar 2 500 till 5 000 kronor.
Exempel på billiga ryggsäckar för tältturer
Tillbehör
Ett par frontfickor som fästes på axelremmarna är mycket praktiska, särskilt om man har rulltopp och därmed förlorar utrymmet i topplocket. I frontfickorna kan man ha kamera, mössa, något att äta, solglasögon och annat som man vill ha lättillgängligt. För mig var det framför allt kamera jag behövde ha i frontfickorna för att inte behöva ta av mig ryggsäcken när jag skulle använda systemkameran.
Bergans sålde frontfickor till några hundralappar. De passade bäst till deras egna säckar, men det går också att fästa till en del säckar från andra märken om de har en ring eller liknande på axelremmen. Dessvärre har de slutat producera detta och jag känner inte till någon annan som tillverkar detta.
Ryggsäck jag använder
Jag har i många år använt Bergans Alpinist 130 L. När den slets ut efter många års användning gick jag över till Norrøna Para Ranger som är nästan lika stor, men har bättre bärsystem. Jag upplever också att det är en ryggsäck med högre kvalitet.
Andra artiklar med tips om ryggsäckar och packning
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.