Hålla packningen torr

Inte bara du kan bli blöt under regniga vandringar. Regnet riskerar att tränga in i ryggsäcken och göra kläder och sovsäck våta. Lär dig bästa metoden för att hålla packningen torr.

Senast uppdaterad 22 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Sammanfattning av hur man håller packningen torr under vandringen

  • Plastpåsar: Täta, så länge de inte är slitna, men dålig vildmarkskänsla.
  • Hemmasydda packpåsar: Tar tid att göra, men håller länge.
  • Vattentäta packpåsar: Dyrare än andra alternativ, men torrast.
  • Regnskydd utanför ryggsäcken: Svårt att spänna saker utanför ryggsäcken och måste ofta kombineras med de andra metoderna för att hålla rätt på utrustningen.
  • Sopsäck i ryggsäcken: Svårt att komma åt saker och slits snabbt.
  • Vattentät ryggsäck: Ovanligt, finns mest i små storlekar.

Plastpåsar

Genom att förvara alla dina saker i plastpåsar i ryggsäcken kommer du kunna hålla packningen torr. Dessutom håller du ordning i packningen. Efter ett tag har man lärt sig vilken påse som innehåller vad. Ta med några extra om du ska vara ute några dagar eftersom de kan gå sönder.

Jag har ännu inte hittat någon soppåse på rulle som är värd att använda. Alla jag har testat har varit så tunna att de blir till småbitar efter några få dagar.

Dessvärre är inte plastpåsar särskilt fotovänliga och vildmarkskänslan blir borta. Många perfekta bilder av utrustning eller personer på tur har förstörts av färgglada plastpåsar som legat framme. Det blir inte bra på bild, även om det kanske är så det kan se ut på turer.

Packpåsar

Packpåsar

Hemmasydda packpåsar av samma typ av tyg som används i tältgolv.

Jag använde tidigare plastpåsar, men har nu gått över till hemmasydda påsar av vattentätt tyg. Vattentätt tyg hittar du i större tygaffärer. Har du ett utslitet tält eller något annat vattentätt tyg du inte behöver är det bara att ta fram saxen.

Orsaken till att jag bytte är att det är miljövänligare att använda samma påsar i många år, man slipper upptäcka kvällen innan en tur att plastpåsarna är slut och att packpåsar ser bättre ut på bild. Dessutom går de inte sönder lika lätt under turens gång.

Vattentäta packpåsar

Vattentäta packpåsar tillverkades tidigare mest av tjocka, tunga material, men har nu kommit i betydligt tunnare tyger. Jag upplever denna lösning som ett dyrt sätt att hålla packningen torr, och det är opraktisk när man ska stänga de vattentäta påsarna med stora handskar på händerna. Undantag är om du har tänkt att ta dig över floder som är så stora att du måste simma. Det är också ett måste att packa vattentätt i hundklövjor. Ska man över en älv eller hunden gärna tar en simtur kommer det lätt in en del vatten i klövjeväskorna.

Ska packpåsarna användas till vandring bör de vara lätta, till exempel Ultra Sil Drysack som bara väger 40 gram i för 13 liter. men problemet är då att de lätt går sönder om det ligger något spetsigt i dem. Någon liten punktering är inte så mycket att bry sig om ifall de bara ska användas för att hålla regnet ute. Ska de användas till paddling bör de vara kraftigare eftersom det är viktigare att de är helt täta, till exempel Seal Line Bulkhead.

Är du inte villig att sy packpåsar själv och inte heller vill ha plastpåsar, kan vattentäta packpåsar också vara en bra lösning eftersom de håller längre än plastpåsar och går att få tag på i butiken. För de flesta räcker det med att tyget är vattentätt, det händer sällan att man ramlar när man vadar eller går genom isen. Eventuellt kan du låta kamera och annan elektronik ligga i vattentäta packpåsar om olyckan skulle vara framme, men låta resten hållas torrt på andra sätt. Är du snabbt uppe efter att ha ramlat i älven hinner inte alltför mycket vatten tränga in i sovsäck, matlager och kläder.

Det blir ofta kvar en del luft i dem när man har stänger vattentäta packpåsar. Det är därför praktiskt om det finns en ventil som kan stängas när man stängt öppningen och pyst ut luften. Ett exempel på vattentät packpåse som har det är Exped Shrink Bag.

En annan praktisk detalj som en del  har är att de är genomskinliga på en del av tyget. Det gör att man lättare hittar det man behöver. Har du inte det bör packpåsarna ha olika färger. Då kommer du lära dig vilken packpåse du förvarar vad.

Ska du ut på paddeltur med kanadensare är det oftast mest praktiskt att packa det mesta i en stor packsäck. Det är en fördel om den har axelremmar. Det varierar hur väl anpassade de är att bära med. En del har inte bara axelremmar, men också avbärarbälte, men priset blir därefter. Se bland annat Hydraulic Drypack.

Regnskydd till ryggsäck

Regnskydd till ryggsäck.

Regnskydd

Till en del ryggsäckar får man med ett regnskydd som man drar över ryggsäcken när det börjar regna. Saknas det på ryggsäcken kan man köpa det som tillbehör om man inte har en mycket stor säck. Meningen är att tyget ska täcka hela ryggsäcken, utom bärsystemet, men många jag har sett använda detta har upplevt att packningen blir blöt efter en dag i hårt regn och motvind. Det blir också trassligare när man ska ta ut saker ur ryggsäcken. Använder man regnskydd kan det vara svårt att spänna saker utanför ryggsäcken om man inte får plats inuti eftersom regnskyddet inte är så mycket större än ryggsäcken.

Sopsäck

Om du har en stor sopsäck i ryggsäcken som du lägger dina saker i kommer du hålla regnet ute, dessvärre blir det svårare att nå packningen eftersom det bara är öppning högst upp. Att använda en sopsäck är därför ett opraktiskt sätt att hålla packningen torr på.

Vattentät ryggsäck

Få ryggsäckar är helt vattentäta eller ens sydda i vattentätt tyg. En del ryggsäckar är impregnerade för att hålla vatten ute, men om inte själva tyget är vattentätt hjälper det bara de första turerna. Om du misstänker att tyget är vattentätt och står emot regn bör du undersöka det noggrant innan du liter på det. Kom i håg att det är en sak att testa någon minut i duschen, men något helt annat på tur i regn.

Andra artiklar om ryggsäckar

Ryggsäck till tälttur

Dagstursäck

Justera ryggsäck