Test av 180 BPM Max Trail Headlamp

180 BPM Max Trail Headlamp är en mycket bra pannlampa, bortsett från en liten, men viktig detalj. 

Publicerad 17 december 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Testad sedan hösten 2020
Betyg 3/5

Ljus

Ljuset från Max Trail Headlamp är mycket starkt om du har den på full effekt. 900 lumen. Den bör vara nog för de flesta till vandring och turskidåkning. Vanlig löpning och snabbare skidåkning i motionsspår klarar den också, även om den som tävlar i orientering behöver mer ljus.

En del kraftiga pannlampor är bra under förflyttning, men den lägsta styrkan är för stark för att användas i tältet. Det är inte tillfället med 180 BPMs Max Trail Headlamp. Lägsta styrkan är svag nog för matlagning, leta efter saker i packningen och andra bestyr i slutna utrymmen.180 BPM Max Trail Headlamp

Hur bra en pannlampa lyser handlar inte bara om styrkan på ljuset. Spridningen är också viktig. Om ljuset är för centrerat kommer du inte kunna se saker i periferin. Sprids ljuset för mycket ser du inte detaljer där du fokuserar blicken utan att vrida upp ljustyrkan och förbruka batterierna snabbare. Spridningen är från Max Trail Headlamp kan man inte klaga på, den ger dig kraftigt ljus i mitten samtidigt som du kan se tillräckligt på sidorna.

Ljuset är steglöst och justeras med en ratt. Det är lätt att använda den med handskar på händerna. Det är dock en nackdel, så längre ned.

Batterier

Det ingår inte batterier till Max Trail Headlamp. Det står dessvärre sällan tydligt på webbutiker. Pannlampan använder inte vanliga NiMH-batterier, men Li Ion-batterier. En uppsättning batterier kostar runt 300 kronor.

Att den använder standard Li Ion-batterier är en fördel. NiMH-batterier bör laddas ur helt och sedan laddas upp helt för att ha lång levnadstid. Det är enklare att underhålla Li Ion-batterier eftersom du kan ladda upp dem när som helst utan att det går ut över livslängden.

Att det är standardbatterier är också en fördel. Det gör att om du har pannlampan så länge att batterikapaciteten blir för dålig kan du byta batterierna. Du kan också ta med dig en extra uppsättning. För de flesta är det antagligen bättre att ta med en uppladdningsbar powerbank. Max Trail Headlamp har en inbyggd batteriladdare och kan laddas med hjälp av en USB-kabel.


Exempel på pannlampor med minst 550 lumens ljusstyrka: Led Lenser MH 10, Petzl Nao +, Urberg Ultra Outdoor Headlamp


Vikt

Max Trail Headlamp från 180 BPM är ingen pannlampa för gramjägaren. Enligt specifikationerna ska den väga drygt tre hekto med batterier. Min våg visar 286 gram.

En del av förklaringen är batterikapaciteten. Batterikapaciteten varierar beroende på vilka batterier du köper till pannlampan. De jag valde gav 5 600 mAh. Det är mer än de flesta andra pannlampor. Det är inte hela förklaringen, även  den delen lampan sitter i är tyngre än de flesta andra pannlampor.

Hur sitter Max Trail Headlamp på huvudet?

Tyngden tar ut sin rätt. Pannlampan känns lätt för tung om man inte ställt in banden runt huvudet rätt. För att hålla den upp bättre har Max Trail Headlamp en rem som går över huvudet, inte bara runt.

Batteripack på Max Trail Headlamp

Batteripack på Max Trail Headlamp. Den röda lampan tänder man med knappen på batteripacken. De blå dioderna är batteriindikatorn (tryck på bilden för att se större).

Det är framför allt batteripacken som blir för tung. En bättre lösning hade kunnat vara att dela upp batterierna så de sitter i varsin hållare på olika platser på pannbandet.

Största nackdelen med Max Trail Headlamp

Det jag ser som största nackdelen med denna pannlampa är en liten, men viktig detalj. Den slås lätt på av misstag. Du riskerar därför att batterierna laddar ur när den ligger nedpackad. Har du med dig en powerbank för att ladda pannlampan bör du se till att inte ladda den fullt. Det är bättre att ladda lite och ofta för att inte bli av med all ström tidigt på turen om den skulle slås på av misstag.

Slås den på behöver det inte vara ett stort problem om du använder den varje morgon och kväll. Antagligen slås den bara på låg styrka, LED-lampor drar lite ström så förhoppningsvis använder den inte så mycket.

Jag har testat ett stort antal pannlampor genom åren, ingen har haft detta problem. Jag har flera gånger tagit upp Max Trail Headlamp ur packningen och sett att den är påslagen. Hittills har det inte märkts någon skillnad på batteriindikatorn. Antingen har den varit på svag styrka eller slagits på när jag tagit upp den.

Liknande pannlampor

I tabellen under hittar du en tabell med pannlampor med liknande ljusstyrka som Max Trail Headlamp. Observera att Led Lenser MH11 inte har 1000 lumen som kontinuerlig effekt. Den har 1000 lumen i boostläge.

PannlampaLjusstyrka (lm)Vikt (g)
180 BPM Max Trail Headlamp900286
Petzl Swift RL900100
M Tiger Sports X10 Evo1000340
Led Lenser MH111000179

Behöver du fler tips om pannlampor. Jag har skrivit en lång artikel generellt om att köpa pannlampor där du hittar många generella råd.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.