Vinterkängor

Med varma vinterkängor minskar du risken att frysa på tårna. Hitta rätt skor så du kan njuta av vinterturerna framöver. 

Publicerad 17 februari 2018
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten

Sammanfattning av tipsen inför köpet av vinterkängor

  • Bestäm dig för om de bara ska användas när det är kallt, det krävs mindre isolering och bättre sula när det är varmt.
  • Undersök om sulan ger bra fäste.
  • Du bör ställa större krav på vinterkängor som ska användas till vandring.

Värme och fukt i vinterkängor

Vinter ställer andra krav på skor än under den varmare delen av året. Jag har skrivit en lång artikel om vandringskängor, bland annat om vad man ska se efter när man köper vandringskängor till vintervandringer. Den artikeln utgår i från att du vandrar och inte står stilla mer än kortare stunder. Ska du ägna dig åt annat friluftsliv eller uteaktiviteter, till exempel fotografering, har du andra krav på skorna.Vinterkängor

Innan du köper vinterkängor bör du tänka efter om de bara ska användas när det är ordentligt kallt, eller om de även ska användas när det är runt noll. Ska de bara användas när temperaturen är en bra bit under noll behöver du mer foder för att hålla värmen. Samtidigt är det extra fodret inte en nackdel då det inte blir för varmt när det är några plussgrader.

En annan avgörande skillnad mellan vinterkängor som är gjorda för plus och minus är vattentätheten. När det blir varmt sjunker dina fötter ned i den blöta snön och du blir därför blöt även om det inte regnar. Vinterkängor som är gjorda för att även kunna användas i plusgrader har därför antingen vattentätt andande membran, till exempel Gore-Tex, för att hålla vattnet ute, eller är gjorda av läder. Till exempel Meindl Sölden (finns både i herr- och dammodell). Tygskor, till exempel Icebug Ivalo 2, kan istället göras lättare och följsammare utan att bli för styva.

Det kan vara lockande att köpa en storlek större än vad man brukar för att ha en extra soka i vinterkängorna. Om du gör det måste du känna efter noggrant i affären så de passar. Foten får andra proportioner med flera sockor på.

Vinterkängor för vandring

Ska du mest stå stilla i vinterkängorna bör de vara varmare och ha mer foder. Ska du vandra är det svårare att få stabila kängor med mycket foder. En del vinterkängor har en krage vid öppningen som du kan dra åt. Det gör att du undviker att värmen försvinner från fötterna, men om du drar åt den riskerar du att få skavsår runt vaderna.

Om skorna ska användas till vandring måste du se till så de kan snöras ordentligt. En del vinterkängor har bara snörning runt vaderna. Vandringskängor sitter bättre med snörning vid foten för att hålla den på plats.

Fäste på snö och is

Vinterkängorna bör ha bra fäste på is, specielt om de ska användas när det är någon plusgrad. Undersök om det är rågummi i sulan eller läs tester för att få en bild av hur bra fästet är. En del har vinterkängor, bland annat Icebug Speed BUGrip, har broddar som sitter fast i sulan. Det kan vara praktiskt när du är ute, men ska du gå in med skor repar du golvet. Broddar man kan ta av är mer praktiska, men räkna med att de kommer ligga hemma en del av gångerna du ska använda dem. Behöver du bra fäste rekomendera jag Snowline som är en blandning mellan broddar och stegjärn.

Glöm inte att också snö kan ge dåligt fäste. Vinterkängor bör därför ha en grov sula med många kanter som greppar i snön.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.