Vitbalans

På en del bilder blir färgerna fel. Lär dig varför och hur du undviker det i fortsättningen.

Om du har fotograferat en del har du kanske lagt märke till att bilder ibland blir för blå eller gula. Det beror på att ljuset har olika färger. Det krävs stora färgskillnader för att vi ska upptäcka det med blotta ögat, hjärnan tolkar  ljuset till att vara vitare än det är.

Ljuset kan ha olika färger, men det är framför allt i skalan blått till gult det är variationer och det man måste kompensera mot.

Olika vitbalans

Till vänster är bilden som kameran tolkade bilden. I mitten har jag använt pipetten på snön i förgrunden. Då blir det för vitt, det är trots allt blåtimmen. Till höger har jag justerat bilden manuellt.

Digitalkameror kan automatiskt upptäcka färgskillnaderna, men som med all automatik har den begränsningar. Det finns därför möjlighet att ställa in vilken typ av ljus du har. Det visas som symboler av skugga, sol och så vidare. Det gör att om resultatet inte ser bra ut kan du ta en ny bild med andra inställningar. Glöm inte att byta tillbaka till automatik efteråt.

Om du använder råfiler (det bör du göra) behöver du inte tänka på inställningarna i kameran. Det är bara att fotografera på automatisk vitbalans och ordna det i datorn efteråt. Vitbalans är inte som med exponering att bilden som fångas på sensorn skiljer sig med olika inställningar. Vitbalansen ordnas digitalt i kameran efteråt. Eftersom råfilerna innehåller rådata har du samma möjligheter som kameran att få till bra vitbalans.

I de flesta tillfällen lyckas kameran få till bra vitbalans, men någon gång ibland måste det rättas till. Det är ofta lättast att använda pipetten som styr vitbalansen och trycka på något som du vet är i gråskalan, till exempel snö. Ibland har du inte något vitt i bilden som du kan använda som referens. Ibland är ljuset så gult eller blått så du det inte ser naturligt ut om det som borde vara vitt faktiskt är vitt.  Du kanske har fotograferat vid en lägereld. Då är det bättre att ställa in vitbalansen manuellt. Det finns ofta två reglage för vitbalans. Ett för skalan gult till blått och ett lila till grönt. Sistnämnda behöver sällan användas. Dra reglagen till det ser bra ut och var glad för att du använder råfiler så du har stora möjligheter att få bra resultat och göra om.

Ibland har man inte samma ljuskälla i hela bilden. Det kan till exempel vara en eld som lyser upp delar av bilden. Då kan du bli tvungen att justera vitbalansen på olika sätt. Använd masker för att få bra resultat i hela bilden.

Läs mer om vitbalans i min bok Felsökning för fotografer.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.