Behålla andningsförmåga och impregnera regnkläder

Regnkläder måste impregneras för att hålla tätt. Du måste dessutom se till se regnkläderna fortsätter andas. Lär dig vilka metoder som fungerar bäst för att tid och pengar du lägger på dina regnkläder inte ska vara bortkastade.

Senast uppdaterad 27 augusti 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Sammanfattning

  • Tvätta regnkläderna för att hindra smuts från att täppa till porerna.
  • Köp inte nya regnkläder när de läcker, testa först att impregnera dem eller värma upp impregneringen.
  • Impregnering med spray tar längre tid, men är effektivare än vattenbad.

Bevara andningsförmåga i regnkläder

De flesta kläder av tyger som andas och är vattentäta, till exempel Gore-Tex, består av små porer som är för små för att vattendroppar ska ta sig genom, men tillräckligt stora för att vattenånga ska passera. Smuts är den stora fienden till andningsförmågan eftersom det kan täppa till porerna och hindra vattenångan att passera. En runda i tvättmaskinen en gång i bland är därför nödvändigt. Även om tillverkarna säger att det inte ska vara något problem att tvätta på vanligt program med centrifugering föredrar jag ett skonsamt program och att torka kläderna genom att hänga upp dem för att slita så lite som möjligt på tyget och tejpen som sitter över sömmarna.

Att tvätta regnkläderna är inte bara viktigt för att de ska fortsätta andas, men också för att de ska hålla tätt. Svett förstör limmet i tejpen som sitter över sömmarna så de börjar läcka. På en annan sida sliter tvättningen på tyget och tar bort en del av impregneringen, tvätta för ofta är varken bra för plånbok eller miljö.

Testa om regnkläderna behöver impregneras

Trodde du att regnkläder som andas var helt täta måste du tänka om. Även om hålen i tyget är så små att ytspänningen ska göra så inga vattendroppar tränger genom så stämmer det inte överens med verkligheten. Efter en tid kommer du uppleva att du blir blötare och blötare när du tar en tur i regnet. Det kan bero på att andningsförmågan blivit sämre så svetten inte kommer genom, men det kan också bero på att regnet har börjat tränga genom tyget. En regnjacka av tyg som andas måste ha någon form för impregnering för att fungera. Den impregnering som sitter i tyget när du köper regnkläderna håller länge, men efter några år måste regnkläderna återimpregneras.

RegnkläderNär regnkläderna börjar läcka är det möjligt att impregneringen är kvar, den behöver bara återaktiveras genom att värmas upp. Du vet inte om du har kvar impregnering utan att testa. Dessvärre får du ingen bra bild av hur regntäta kläderna är om du ställer dig i duschen. Regnkläder kan hålla tätt i flera minuter i duschen, men efter någon timme i regn kan det upplevas som att de läcker som ett såll.

Du måste ut i regnet för att testa impregneringen. Ska du snart ut på tur kan du därför bli tvungen att impregnera för att vara på den säkra sidan.


Exempel på impregnering för regnkläder


Impregnera regnkläderna

Ska du återimpregnera regnkläderna kan du hänga kläderna i torkskåp, köra dem i torktumlaren eller värm med strykjärn. Se till så du först undersöker vilken behandling kläderna du använder klarar av. Testa om de har blivit tillräckligt täta. Om de inte har det behöver de impregneras på nytt, men först är det bäst om du tvättar regnkläderna så du inte behöver göra det kort tid efter att du haft på den nya impregneringen.

En del impregneringar ska tvättas in, antingen i en tvättmaskin eller genom att man blandar impregnering och vatten i en hink och låter regnkläderna ligga i blöt en stund. Man kan också spraya på impregneringen. Min erfarenhet är att impregnering med vattenbad går snabbar att genomföra, men inte är lika effektiv eftersom det blir mer utspätt. Exempel på impregnering med vattenbad är Nikwax TX. Wash-In och sprayimpregnering Nikwax TX. Spray-On

Använder du spray gör du så här: Lägg ut regnkläderna du ska impregnera på golvet, spraya så det blir ett heltäckande lager. Låt ligga en stund så impregneringen tas upp av tyget. Ta en trasa och torka av överflödig impregneringen. Vänd och upprepa processen. Det kan ofta vara svårt att se till så kanten mellan framsida och baksida blir ordentligt impregnerad, det kan därför vara bra att göra en tredje omgång då man bara sprayar längs kanten. Speciellt axlarna på jackan är viktiga att impregnera ordentligt eftersom det blir en del slitage av axelremmarna på ryggsäcken.

Efter denna behandling är regnkläderna förhoppningsvis som nya. Ut i regnet och njut av att vara torr!­.

Andra artiklar om att  hålla sig torr

Regnjacka

Skalbyxor till sommaren

Vandringskängor

Impregnera vandringskängor med fett, vax och spray

Impregnera bomullskläder

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.