Utan en varm mössa är det lätt att frysa. Dessutom är ansiktet utsatt för kyla eftersom man normalt exponerar det för väder och vind, i tillägg är utstickande kroppsdelar, som nära och öron, utsatta för förfrysningar. Med rätt klädsel på huvudet undviker du att frysa.
Senast ändrar 25 april 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Viktigaste tipsen om mössa och annat du har på huvudet
- Du behöver bara en tunn mössa på sommaren.
- Använd en vindtät mössa när det är kallare och sämre väder.
- Ta med dig ansiktsmask och skidglasögon på vinterturer.
- Ta med dig en extra mössa på vintern som du har på natten.
Sommar
På sommaren är det sällan man behöver en mössa på dagen, men även mitt i sommaren kan det bli minusgrader på fjället. Vilket fall som helst borde man ha med en toppluva att sova i om det är kallt på natten. Börjar det regna använder man luvan på regnjackan. Därför behöver inte en mössa som används på sommaren stå mot vatten. På våren och hösten behöver man ibland en mössa på dagen. Det är ofta kallare och mer vind. En vindtät mössa kan därför vara bra att ha under dessa årstider.
På sommaren bör man ha med sig en keps för att skydda både hud och ögon mot solen. I tillägg behöver man kepsen hålla myggnätet bort från ansiktet.
Vinter
Mössa, pannband och halsduk
På skidturer på vintern är en varm och vindtät som det inte fastnar snö i. Bortsett från solrika påskdagar måste man i stort sett ha den på sig hela tiden. I tillägg borde man ha ansiktsmask och skidglasögon med sig. Jag använder Haglöfs variant av den klassiska mössan för friluftsliv på vintern med skärm fram, vind- och vattenavvisande tyg ytterst med fleecefoder. Öronen täcks ordentligt av öronklaffar. Den kan dras åt med ett elastiskt snöre i nacken och en rem med kardborrelåsning i bakhuvudet. Justeringen är viktig för att få mössan att sitta tätt runt huvudet, sitter den för löst blir det fort kallt när vinden kommer till. När det är tillräckligt varmt kan man lufta genom att lossa på snöret i nacken och vika upp öronklaffarna eller byta till pannband.
Exempel på vintermössor med skärm
Mössan håller mig varm i de flesta förhållanden, men om det bli väldigt kallt eller blåser mycket kan jag bli tvungen att dra upp luvan så huvudet skuddas mot vinden. Om det inte räcker kan man använda ett pannband av fleece under mössan som skyddar mer av ansiktet mot kylan eller byta ut fjällmössan mot en tjockare mössa med stora öronklaffar.
Skärmen är skön att ha för att skydda mot sol och vind, men är i vägen när man använder pannlampa. Skärmen kommer lätt i vägen så man inte får ljus precis framför sig. Särskilt när man åker skidor i mörker kan detta bli ett problem. Den bästa lösningen är att vika upp skärmen och sätta pannlampan över den. För att värmen inte ska försvinna vid halsen använder jag en buff, med en vid krage kan den göra lika stor skillnad som om jag skulle sätta på mig en tunn tröja.
Ansiktsmask, skidglasögon och pälskant
Om det blåser och snöar mycket kan en ansiktsmask skydda bra. De är ofta gjorda i neopren och fleece, är vindtät och fästes med kardborrelås i nacken. Det finns också modeller som täcker huvudet som en balaclava med en öppning fram för ansiktet. Det är öppning till näsan så att man kan andas lättare, men den värmer också här så att man inte andas in den kalla luften rakt in. Passa på att ta av ansiktsmasken och ha den till tork i en ficka när det blir tillräckligt varmt. Om du bara drar ned den så att den sitter runt halsen eller lägger den i ryggsäcken blir den stelfrusen till nästa gång du behöver den. Kom i håg att ha ansiktsmasken på tork i sovsäcken under natten. Om du går mycket med ansiktsmask kan det vara värt att ha med två stycken, en som du har på dig och en har du på tork i fickan.
En del tänker att skidglasögon bara används i skidbacken, men det är mycket praktiska också på fjället. Du måste kunna täcka all hud när du är på fjället i hård vind. Med skidglasögon blir dessutom sikten bättre eftersom du inte behöver kisa för att undvika att få snö i ögonen.
En nackdel med att använda skidglasögon och ansiktsmask samtidigt är att skidglasögon lätt immar igen eftersom den varma luften i ansiktsmasken stiger upp till glasögonen. Detta är svårt att undgå och det bästa är att ta av glasögonen någon gång i bland och ta bort kondensen, eventuellt dra ned ansiktsmasken om det är tillräckligt varmt. Skär du några hack i skumgummit i skidglasögonen kommer det till mer luft på insidan, men se upp så att du inte tar bort för mycket. Se till så skidglasögonen har dubbelt ”glas”, annars kan du få stora problem med kondens. En del har ett imresistensskydd istället, men jag har inte testat om det fungerar tillräckligt bra. Jag är speciellt skeptisk till billiga skidglasögon som har detta.
Skidglasögon kostar allt från några hundra kronor till flera tusen. Skillnaden mellan billiga och dyra är framför allt design, men också hur lätt det uppstår kondens och hur bra kontraster man kan se. Ska du inte på after ski borde du hitta några som är tillräckligt bra för runt 500 kronor.
Man klarar sig oftare utan skidglasögon och ansiktsmask om man har en jacka med bra luva som skyddar ansiktet, du kan läsa mer om det i artikeln om Skaljacka. En bra luva är ett måste om man har problem med kondens i ansiktsmasken och skidglasögonen så man måste lägga dem på tork i en ficka. Nackdelen med att gå med luva är att den kan stänga ute ljud, man får dessutom dålig sidosyn. Med en ordentlig luva på jackan och skidglasögon kan det kännas som att man är inomhus och ser ut genom ett fönster i den hårda vinden, det ger en speciell känsla när man går på tur.
En del skaljackor har ett kordborrelås för en pälskant på luvan. Både Norrøna och Bergans säljer lösa pälskanter, förstnämnda i äkta päls, sistnämnda syntetisk. En pälskant skyddar ansiktet mot vinden och drivsnö så att man inte måste använda ansiktsmask och skidglasögon lika ofta.
På natten
Ofta vill man byta mössa på kvällen. Den man har gått med kan vara fuktig av svett eller snö och skärmen är i vägen i sovsäcken och för pannlampan. En toppluva och eventuellt en balaclava är bekvämare i tältet. Balaclavan använder jag när det är kallt eftersom den täcker kinderna bättre. Läs mer om hur man klär sig på natten i min artikel Kläder på natten.
Solglasögon
Större delen av året behöver man ha med solglasögon på tur. Även molniga dagar kan solen vara besvärande när ljuset reflekteras i snön och man har fri horisont. Eftersom solglasögon tar lite plats i packningen och väger lite borde det vara med på alla turer på fjällen. Solglasögonen borde omsluta ansiktet och ha ett litet mellanrum mot ansiktet så att du inte får in sol från sidorna.
Ljus består av elektromagnetisk strålning som rör sig som vågor. Vågorna i vanligt ljus kan röra sig både vertikalt och horisontalt. När solljuset, som består av bägge riktningarna, träffar vatten och snö reflekteras ljuset och blir polariserat. Det betyder att det bara rör sig i en riktning. Reflekterande föremål blir ljusare och kan därmed skada ögonen mer än vanliga ytor. Genom att använda polariserat glas som tar bort ljus som färdas i samma riktning som reflexer kan man skydda ögonen mer effektivt vattnet, både när det är fruset och flytande. Polariserat glas kostar dock en del mer än vanligt mörkt glas.
Solglasögon för friluftsliv bör vara mörka. Hittar du specifikationer så bör de bara släppa igenom runt 10 % av ljuset. Har de närmare 20 % fungerar de bra när man är ute i kortare tid och inte är omgiven av reflexer. Vid friluftsliv är man ofta ute en hel dag och du riskerar att bli snöblind. Snöblindhet är obehagligt, men går över om du blundar en stund. Du kan även få andra problem som är betydligt värre, men det märker du sällan förrän efter många år på tur i soligt väder.
Andra artiklar för att hålla huvudet varmt
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.