Börja med vinterfriluftsliv

Steget från ett storstadsliv till friluftsliv med tält eller bivack är större på vintern än på sommaren. Det är fler fallgropar man kan gå i och de kan få större konsekvenser som kan få större konsekvenser än på sommaren. Här ger jag dig en översikt över några av de vanligare felen och tips om hur du undviker dem.

Senast uppdaterad 24 februari 2018

De största utmaningarna med att starta med friluftsliv på vintern (efter min definition tältturer) är utrustning och väder. Resten av året kan de flest få tag på utrustning till en tälttur genom att använda utrustning man redan har och låna av vänner det man inte har. Många har ett tält liggande och det behöver inte vara av topp kvalitet. Man kan använda gummistövlar i kombination med joggingskor i stället för vandringskängor och de flesta har billiga regnkläder liggande hemma. Regnar det blir man kanske våt med ett billigt tält och regnkläder, men det är sällan en katastrof.Tält på vintern

På vintern däremot är man ofta beroende av en viss standard på utrustningen. Inte bara för att ha en behaglig tur, men också för att undvika förfrysningar och vätskeförlust. Fungerar inte brännaren kan man inte få tag på vatten och går man i liten kuling (13m/s) och -15 grader riskerar man förfrysningar om man inte täcker all hud. Vid en effektiv temperatur på -28 grader är nämligen faran för förfrysningar st, även om huden är exponerad i bara några få minuter. Som nybörjare är det därför viktigt att vara klar över sina egna begränsningar och vilken typ av utrustning man behöver. Startar man med turer i skogen när det inte ska bli allt för många minusgrader blir inte övergången så stor från höstturerna.

Vanliga fel när man startar med vinterfriluftsliv

Några av de vanligaste felen man gör på sina första vinterturer är att inte ta med tillräckligt med kläder eller fel typ av kläder, fel typ av tältpinnar och gas som inte fungerar i minusgrader. Ett exempel på fel typ av kläder är att många inte tänker på att man borde ha flera lager vantar. Ett (vatten- och) vindtätt lager ytterst och så innervantar av ull, gärna två om det är kallt. Så kan man ta ut innervantarna om man blir varm när man går och bara gå med ytterlagret så att man undviker att innervantarna blir fuktiga av svett. Många prioriterar en varm sovsäck högt, men tar bara med ett tunt liggunderlag. På undersidan av sovsäcken isolerar fyllningen inte så bra eftersom den blir ihoptryckt mellan dig och underlaget. Därför är det mycket viktigt med ett bra, gärna två, liggunderlag på vintern.Pulka

På vintern duger det inte med vanliga tältpinnar som följer med tältet. Är det lite snö är kanske spikar den enda lösningen när det är tjäle i marken. Annars fungerar snötältpinnar som man köper separat i friluftsbutiker bra för snö som är lite mer hårdpackad. Man kan också göra egna av plywood. Är det lössnö måste man göra sitt bästa för att packa snön så att pinnarna sitter. Läs mer i Förankra tält. Några gastyper fungerar i minusgrader, men det är säkrare att satsa på bensin eller fotogen. Är det kallt tar det mycket längre tid med gas och man riskerar att det inte fungerar alls.

Hur startar man med friluftsliv på vintern?

Starta med att övernatta bara en natt på en plats där det är lätt att komma hem eller i alla fall in någon plats. Ska du ut på din första längre tur kan det vara bra att lägga turen till ett område med mycket stugor. Där är det möjligt att sova över om du får problem. Kolla väderleksrapporten och välj en natt då det inte ska vara alltför kallt eller mycket vind. Att starta i skogen är mycket tryggare eftersom vinden i stort sett inte är något problem. Då kan man i stället koncentrera sig om att få in bra rutiner, lära sig vad som fungerar och inte fungerar när det gäller utrustning och hur man löser de olika utmaningarna.

Vinterfjäll kräver ännu mer erfarenet, förberedelser och utrustning. Tältet, det betyder stängerna och duken, måste tåla stark vind, man måste har rätt typ av kläder för att kunna täcka till all bar hud, det betyder vindtäta ytterplaggg, ansiktsmask och skidglasögon. Man borde också ha med vindsäck, spade och veta hur man gräver sig ned i snön (se Bygga snöbivack och Bygga snögrotta och snögrop).

Artiklar du borde läsa när du ska starta med friluftsliv på vintern

Hålla värmen

Tälta i hård vind

Laga mat på vintern

Liggunderlag

Vindsäck