Kondens i tältet – så undviker du blöt sovsäck

När det är kallt och fuktigt är det svårt att helt undvika kondens, men det är mycket du kan göra för att minska problemet.

Senast uppdaterad 1 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Viktigaste tipsen om att undvika kondens i tältet

  • Använd ytter- och innertält.
  • Använd tält av hög kvalitet.
  • Laga mat med lock i läabsiden.
  • Vädra ordentligt.

 

Ånga från utandningsluft och matlagning samt våta kläder och mark gör luften i tältet fuktigt. Fukten riskerar att kondensera på tältet och droppa ned på sovsäcken och utrustningen, men det är mycket man kan göra för att minska problemen med kondens.

Dubbla tält ger mindre kondens

Det viktigaste för att minska kondens är att använda ett tält med innertält. Om du vill spara vikt genom att lämna innertältet hemma får du därmed räkna med att få mer kondens.

Det finns i dag tält vattentäta tyger som andas, de saknar innertält. Jag har aldrig testat ett enkeldukstält, men av de tester jag sett är det varierande hur tälten klarar kondens. Innertältet bör vara av ett tyg som släpper ut den fuktiga luften, men ska vara impregnerat så det står mot vatten i flytande form. Detta gör att droppar från yttertältet rinner av istället för att sugas in och droppa ned i innertältet.

Ytter- och innertält hjälper inte mot kondens om de trycks mot varandra. Ett viktigt kriterium när du köper tält, framför allt om du går mycket på tur när det blåser och regnar, är därför att yttertältet håller formen, även i hård vind. Annars kan det bli en våt natt om det i tillägg är kallt och fuktigt. Bland annat Hilleberg Akto har problem med detta. Det brukar hjälpa om man fäster ett snöre längst ned på tältduken så man kan spänna ut den.

Om ni är många i tältet kan det bli mer kondens än om ni har gott om plats. Det beror inte bara på att ni producerar mindre vattenånga, men också på grund av att risken ökar för att någon ligger mot innertältets väggar så de kommer mot yttertältet.

Köp ett tält av hög kvalitet

Det är stor skillnad mellan olika tält i hur mycket kondens som bildas. Köper du ett billigt tält måste du räkna med att det inte är lika väl genomtänkt och inte har lika hög kvalitet. Vattendroppar från yttertältet ska kunna rinna nedför innertältets tak utan att tränga genom i någon större grad.

Laga mat med lock

Man ska alltid laga mat med lock för att spara på bränslet. Detta tips borde jag därför inte behöva ge, men det bidrar också till att minska mängden vattenånga i tältet.

Vädra ordentligtKondens

Det kan vara lockande att försöka hålla kvar värmen i ett tält och stänga till all ventilation, men då måste man vara medveten om att det kommer bli mer kondens. Undantag är om du har en brännare på. Genom att se till att det blir god luftgenomströmning kommer luften inne i tältet som blivit fuktig av utandningsluft att vädras ut lättare och därmed inte kondensera lika mycket på tältet. Ett vintertält bör ha tältduk som går helt ned till marken och man bör skotta upp snö på duken så det inte kan driva in under natten. Genom att låta det vara en springa på läsidan får man ut mer kondens, men det är större risk för att man vaknar med snö över packningen i yttertältet om vinden har vänder.

När du väljer tält ska du också se på placeringen av ventilerna. Högt placerade ventiler ventilerar ut fukten bättre än låga eftersom luften är varmare inne och luften därmed stiger ut. Se också hur väderutsatta de är. En öppning som ofta är utsatt för att få in snö när det blåser kan behöva hållas stängd och därmed göra liten nytta. Att ha två ventiler åt olika håll är bättre än en eftersom man då alltid kan ha en ventil öppen. Mer om detta kan du läsa i min artikel om att köpa tält.

Laga mat på läsidan

I tunneltält med två ingångar kan du laga mat i läabsiden för att minska problemet med kondens. Då behöver inte vattenångan transporteras genom hela tältet innan den vädras ur.

Jag anser inte att kondens är ett stort problem när jag tältar och känner inte igen mig i en del diskussioner på internet där de skriver att de tar med disktrasa för att torka av kondens från tältet. Jag sre inte heller någon nytta med att golv i yttertältet för att hindra markfuktighet från att ta sig upp. Om det beror på bra rutiner eller att jag har tält med bra ventilation (Hilleberg) vet jag inte. Undantaget är när yttertält och innertält kommer mot varandra när temperaturen är runt noll grader som jag skrivit om i Test av Hilleberg Akto. Då har jag varit med om att det blivit en ordentlig pöl på golvet.

Skydda utrustning och sovsäck från kondensen

Hittills har jag bara skrivit om hur man minskar kondens, men det är också möjligt att minska problemen när det blir fuktigt. Se till så packningen är skyddad mot vattendroppar som faller från taket. Ett överdrag till sovsäcken som står mot fukten, eller en välimpregnerad sovsäck, gör att risken för att sovsäcken blir genomfuktig eller förlorar isoleringsförmågan minskar. Läs mer i en egen artikel om sovsäckar.

Behovet för att skydda utrustningen mot kondens är störst på när det är plusgrader i tältet. När det är kallt består kondensen av iskristaller som singlar ned på sovsäcken och kan borstas av.

Vad andra anser om kondens i tältet

Det finns många åsikter om hur man minskar kondensen i tältet och om de är ett stort problem. Jag har därför sammanfattat diskussioner från flera forum för att du snabbt ska få en bild av andras erfarenheter. Inte minst är det bra att se vilka erfarenhet andra har av olika tältmodeller i väder då det är risk för kondens.

Kondens i vintertält

Trådstartaren använde ett Haglöfs Genius 23 i början av mars och tyckte det blev för mycket kondens. Han undrar vad man kan göra åt det. Ventilerar man mer riskerar det att komma in snö i tältet.

  • Enda lösningen är att vädra, även om det innebär risk för att det kommer in snö. Skaffa ett sovsäcksöverdrag så minskar problemet.
  • Hade samma problem med Genius 23. Löser problemet med att torka av tältet så ofta de kan.
  • Lägg inte upp snö på väggarna, öppna innertältet i taket, använd en liten lykta, sovsäcksöverdrag, torka av tältet invändigt och se till så det torkar under dagen.
  • Sov med innertältet nästan helt öppet och undvik sovsäckar som drar åt sig fukt.
  • Ventilation är viktigt, ha även på en brännare i yttertältet.
  • Använd en disktrasa för att suga upp vatten från tak och golv.

Finns tält som håller kondensen på ett minimum?

Trådskaparen har mest erfarenhet av budgettält. Har även testat Hilleberg Akto, men tyckte det blev för mycket kondens. Undrar om det finns tält som håller kondensen på ett minimum och hur det är med kondens i Hilleberg Nallo, Northstar Arctic Alpine design, Bergans Compact och Helsport Fjellheimen.

  • Alla tält ger kondens.
  • Du kan inte undvika att vattenånga bildar frost på tältduken. Använder du friluftsköket i några minuter kommer det mesta försvinna.
  • Kondensfria tält finns inte på vintern. Akto är ett dåligt tält på grund av att det är känsligt för blötsnö, det är trångt så man lätt skakar ned kondensen och de nedre ventilerna driver igen. Har bra erfarenhet av Nammatj, Saivo, Tarra, Staika, Jannu och Soulo.
  • Har ett WBT 2 och använder ett friluftskök för att minska kondens och få värme. Använder ibland tarp på vintern för att undvika kondens.
  • Det enda som hjälper är att vädra ordentligt.
  • Ställ tältet på en oskyddad plats för att få ordentlig genom luftning.
  • Det är inte ett stort problem med kondens när det är kallt, då är den torr. Det är värre när kondensen är i flytande form.
  • Använder Bergans Compact och har innertältet helt öppet på vintern. Använder ibland friluftskök för att bli av med kondens, men anser att man borde öppna i så fall. Hade problem med dunsovsäck och föredrar därför syntetsovsäck på vintern.
  • Det behövs värme i tältet för att undvika kondens, men då måste man ha eldvakt.
  • Exped Vega har lite kondens. (Personen som skriver detta menar antagligen Exped Vela. Min anmärkning.)
  • Ifrågasätter att Exped Vega verkligen är ett vintertält på grund av att väggarna inte går ned till marken.
  • Bomullstält står mot kondens bättre än syntettält i början av turen när fibrerna suger upp fukt.
  • Har använt knäpptält som borde ha bra ventilation, men det blir kondens också i dem. Har ett tält från Bergans där vattendropparna rinner på utsidan av innertältet.
  • Även med en ordentlig kamin blir det kondens i kåtor om det är kallare än -20.

Hur undviker man kondens när det är ett problem även i bra väder?

Tråden har tagits bort.

Trådskaparen har varit på tur i bra väder, men hade ändå kondens och undrar hur man gör för att undvika kondens.

  • Använd rätt tält, tänk på vad du tar in, ventilera och använd värmekälla.
  • Täck över vegetationen i yttertältet.
  • Ventilera. På sommaren kan man gå på natten, då tar solen bort kondensen.
  • Sätt värmeljus i en kastrull.
  • Värmeljus kan driva ut fukt, men ett gasolkök bildar för mycket vattenånga vid förbränningen.
  • Vädra så mycket som möjligt.

Minska kondens genom att suga upp fukten

Här handlar frågan om det är möjligt att minska fuktigheten i ett tält genom att använda torrboll.

  • Torrbollen klarar inte av att suga upp de fuktmängderna som skapas i ett tält, fungerar bättre i slutna utrymmen.
  • Se till att ha god ventilation och ett bra tält. I kraftigt regn är det inget tält som är kondensfritt. Torrbollen är onödig att ta med. Tälta i regn innan turen för att lära dig hur du undviker kondens.
  • Värmeljus eller lykta gör stor skillnad. Använder själv en gaslykta. Var försiktig på grund av brandrisk och se till att vädra ut kolmonoxiden.
  • Använder friluftskök i tältet och ventilerar så mycket som möjligt.

Andra artiklar om tält

Köpa tält

Test av Hilleberg Staika

Test av Hilleberg Akto

Test av Hilleberg Soulo

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.