Kläder på natten i sovsäcken

Även om du har en varm sovsäck kan en del nätter bli alltför kalla om du bara har på dig långkalsonger och en tunn tröja. Men brukar man inte säga att mer kläder i sovsäcken gör dig kallare?

Senast uppdaterad 2 september 2020

Viktigaste tipsen om kläder i sovsäcken

  • Använd dunsockor.
  • Det är en myt att man blir kallare om man tar på sig mer kläder i sovsäcken. Det är i alla fall min erfarenhet.
  • Dubbla långkalsonger värmer också tårna.

Fötter

Tårna är en av de mest utsatta kroppsdelarna eftersom de ligger långt ned i en kall del av sovsäcken. Dessutom är kroppen inställd på att prioritera att hålla huvudet och viktiga organ i magen varma när det blir kallt. Jag har ett par tjocka ullsockor innerst på fötterna i sovsäcken när det är kallt. Efter en lång dag i täta skor är det skönt att ha ett par luftiga sockor som sitter löst. De gamla hederliga hemmastickade sockorna är perfekt till skillnad från de tätsittande sockorna från Lundhags, Haglöfs och liknande producenter. De man köper för att använda när man åker skidor känns ofta för tätsittande, se mer i artikeln om Sockor. Eventuellt kan det vara behov för två par sockor. Utanpå ullsockorna har jag ett par dunsockor. En del sovsäckstillverkare säljer dunsockor som är sydda i samma tyger som en sovsäck. Fyllningen har då mycket hög kvalitet. De kostar ofta över 300 kronor. Blir det för kallt kan man ta en tröja eller dunjacka runt fötterna. klader-pa-natten-i-sovsacken

Blir man kall om tårna är oftast det bästa man kan göra att lägga sig i fosterställning, ta av sockorna och värma upp tårna ordentligt med händerna. Ett sätt att hålla fötterna varma är att lägga dem på något tjockare än liggunderlaget. Kan man lägga dem på någon annans sovsäck eller en ryggsäck håller man ofta värmen bättre, men se upp så att de inte kommer för högt upp så tillförseln av varmt blod minskar.

Benen

Är det riktigt kallt har jag på mig två lager långkalsonger. Det är sällan man fryser på benen under natten om man har tillräckligt bra liggunderlag under sig. Har du på dig för lite på benen märks det framför allt genom att tårna blir kalla eftersom blodet kyls ned på vägen ned till fötterna. Fryser man på tårna kan det därför vara lika effektivt att sätta på sig ett extra lager med långkalsonger som att sätta på sig fler sockor.

Överkroppen

På överkroppen har jag dubbla lager med ullunderställ. Utanpå detta kan jag ha en tjock fleecetröja om det är riktigt kallt. Sovsäckar som är anpassade för kallare temperaturer bör ha en krage som man kan snöra åt, vilket gör att mindre kall luft kommer ned till överkroppen. Detta gör att man kan ligga med ganska lite kläder så länge man bara har tillräckligt på huvudet.

Huvud

På huvudet är oftast det varmaste en balaclava. En vanlig mössa täcker bara huvud och öron, men lämnar kinder och haka bara. Ju mer av ansiktet som täcks, desto bättre lyckas man hålla det som är oskyddat varmt. Snör åt sovsäckens öppningen, men kom ihåg att om du andas in i sovsäcken kan det samlas mycket kondens. Är det så kallt att du måste filtrera luften innan du andas in den är det en avvägning man måste göra vad som ger mest komfort: Andas in i sovsäck, andas in i balaclava, sova med neoprenmask eller andas in den kalla luften.

Varmare med lite kläder i sovsäcken?

I innertält.

Det är en del som påstår att man blir kallare av att sätta på sig mer kläder när man ligger i sovsäcken. Orsaken som uppges varierar. En del hävdar att om man sätter på sig en tröja kanske man lyckas hålla överkroppen varm, men det blir kallare i sovsäcken vilket gör att man fryser mer på andra delar. Dessutom minskar rörelseförmågan när man har mycket kläder på sig, du kommer därför röra dig mindre i sovsäcken så kroppen inte producerar lika mycket värme.

Vidare hävdar en del att sovsäckens isoleringsförmåga blir sämre om inte det lagret får värma mest. Man måste själv experimentera fram det som passar bäst för den fysiologin och utrustningen man har. Min erfarenhet är att man blir varmare om man sätter på sig mer kläder.

Om man är orolig för att hålla värmen bör man förbereda sig innan man lägger sig. Se till att ha varmt vatten i en termos som du kan dricka under natten. Ät en ordentlig måltid som tar lång tid att smälta, det blir mycket överskottsenergi när magen jobbar. Se till att vara varm när du kryper ned, men inte svettig, antingen genom varma kläder eller fysisk aktivitet minuterna innan du lägger dig. Lägg dig tätt intill tältkamraterna och se till att ligga mellan dem.

Om inget av detta hjälper får du inte glömma att sovsäckar och liggunderlag också har stor betydelse.

 

Andra artiklar som håller dig varm i sovsäcken:

Sovsäck

Liggunderlag

Underställ till friluftsliv

Huvudplagg: Mössa, ansiktsmask, solglasögon

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.