Justera ryggsäck

Även den bästa ryggsäck blir obekväm att bära om den inte är rätt justerad. Det finns många justeringsmöjligheter, efter att ha läst denna artikel är du förhoppningsvis klokare på vad du kan göra för att få bättre komfort.

Senast uppdaterad 2 september 2020

Dagens ryggsäckar har många justeringsmöjligheter, men det är viktigt att man vet hur man använder dem, annars kan även en bra säck vara obehaglig att bära och kännas tyngre än nödvändigt. Starta med att fästa höftbältet och dra åt till du bär mycket av vikten på höfterna. Det ska samtidigt kännas behagligt och inte för stramt. Generellt kan man bära det mesta av vikten på höfterna och höftbältet ska sitta på, eller på översidan av höftbenet. En tumregel är att översidan av höftbältet ska vara precis under naveln. Dra åt axelremmarna så att ryggsäcken kommer tätt intill ryggen.

Justera därefter rygglängden. Är ryggsäcken för kort bär man mer av vikten på axlarna, man blir lätt sliten och får ömma muskler. Justera rygglängden samt axelremmar och testa med ett stramt höftbälte. Passa på att det är tillräckligt långt mellan höftbältet och axelremmarna så att du bär mycket av vikten på höfterna, men inte så långt att axelremmarna ligger över axlarna och all vikt bärs på höfterna. Du ska ha kroppskontakt med så mycket som möjligt av axelremmarna.

På en del säckar kan man också justera avståndet mellan axelremmarna. Sitter axelremmarna för långt från varandra blir man sliten eftersom axlarna dras bakåt och man måste använda musklerna för att hålla mot. Testa de olika avstånden och se vad som känns bäst.

Höftbälte

Remmen på höften används för att få säcken närmare höfterna och därmed mer vikt på höftbältet.

Remmarna överst på axlarna som går mot ryggsäcken används för att få säcken närmare ryggen och lägger därmed mer vikt på axlarna. Är dessa remmar för lösa kommer ryggsäcken slänga runt och därmed känns tyngre  på axlarna. Jag föredrar att lossa på axelremmarna för att avlasta axlarna. På höftbältet finns det vanligtvis remmar som stabiliserar höftbältet mot säcken. Går man i uppförsbacke eller oländig terräng kan det var bättre att lossa på dessa så att säcken lättare följer med i rörelserna när man går. När de dras åt fördelar man mer vikt till höfterna. Till slut dras bröstremmen åt tillräckligt för att axelremmarna inte ska sitta för långt ut på axlarna.

Testa dig fram efter dessa tipsen och variera belastning under turen och i olik terräng så att du både lär dig vad som känns bäst och inte överbelastar delar av kroppen. Det tar ofta några turer med tung ryggsäck innan man lär vad som känns bäst och passar för just din rygg och din ryggsäck. Dra dig inte från att ändra inställningar när du vandrar för att få variation. Det som var mest bekvämt för en timme sedan behöver inte vara bekvämt nu.

Tips till vad du ska se efter när du köper ryggsäck hittar du i mina artiklar om Ryggsäck till tälttur och Dagstursäck.

Axlremmar

Axelremmarna avgör hur mycket vikt du har på axlarna.

Andra artiklar om ryggsäckar

Ryggsäck till tälttur

Dagstursäck

Packa ryggsäcken