Orsaker till att bilder blir suddiga

Ett vanligt problem vid fotografering är att bilderna blir suddiga. Det kan ha flera olika orsaker och det kan vara svårt att veta vad man kan göra för att bilderna ska bli skarpare. Här får du en översikt över varför bilder blir suddiga så du lättare kan åtgärda problemet.

Senast uppdaterat 19 november 2020

Fel fokus

Det första du måste undersöka om bilderna är suddiga är om du har fokus på rätt avstånd. Är bilden skarpare framför eller bakom motivet. Om du använder manuell fokusering kan du behöva vara noggrannare när du ställer in fokusen. Använd live view om du har möjlighet.

Fel fokusering kan också uppstå när man använder automatisk fokus. Hade du verkligen fokuseringspunkten på rätt plats när du fokuserade?

Kameran hann kanske inte fokusera innan bilden togs. Fotograferar du när något rör sig snabbt, till exempel flygande fåglar, kommer du antagligen ta många bilder då kameran inte hunnit fokusera. En del kameror kan ställas in så de bara tar bilder först när de hittat fokus.

Om kameran ofta tar bilder med fokus för nära eller långt bort kan orsaken vara att fokuseringen inte är helt exakt. Varken kamera eller objektiv fokuserar precis där man vill. Om bägge fokuserar för nära eller långt bort kommer felet bli större. En del kameror kan du kalibrera själv, andra måste du lämna in till en verkstad som gör det för dig.

Rörelseoskärpa och skaknings oskärpa

Motivet förevigas på sensorn under hela den tid då slutaren är öppen. Ett motiv som rör sig i förhållande till kameran kommer därför bli suddigt om slutartiden är för lång. Om du fotograferar ett djur som rör sig kan den bli suddig, men allt annat blir skarpt. Välj då en kortare slutartid.

Om allt blir suddigt kan det bero på att du har rört på kameran under exponeringen. Även i detta tillfället kan det åtgärdas med kortare slutartider. Tar du bilder på fri hand kan du ha hjälp av min artikel ”Vilken slutartid ska man välja?”. Du kan också placera kameran på stativ om du inte redan gjort det. Har du kameran på stativ och bilderna fortfarande blir suddiga kanske det hjälper med ett stabilare stativ.

Humla

Det är svårt att få flygande humlor skarpa. Man bör använda kort slutartid för att inte få rörelseoskärpa. Samtidigt är det svårt ta en bild när den befinner sig i skärpeplanet, speciellt om man har en stor bländaröppning.

En del objektiv och kameror har bildstabilisering. Det kompenserar för kamerans rörelser och ger därmed mindre skakningsoskärpa. Du bör inte ha på bildstabiliseringen om du tar bilder på stativ. En del objektiv har rörliga delar som upptäcker om kameran rör sig, det kan ge vibrationer när kameran står på ett stativ.

Oskärpa på grund av bländaren

En stor bländare gör att man använder en stor del av objektive. Dessvärre är inte objektivet lika skarpt i kanterna, du får därför suddigare bilder med stor bländare. Framför allt på billigare objektiv kan det bli stor skillnad mellan stora och små bländare.

Det är inte bara att blända ned objektivet så mycket som möjligt för att få skarpa bilder. Med för liten bländar blir bilderna suddiga på grund av att ljus ändrar riktning när det passerar små öppningar.

Bländaren styr också hur stor del av bilden som blir skarp. Om skärpedjupet är kort kan du välja en mindre bländare.

Optisk oskärpa

Ett dyrt objektiv har bättre kvalitet på glaset. Du kan därför få skarpare bilder genom att köpa ett bättre objektiv. Det är dyrt och svårt att optimera ett objektiv för ett brett omfång av brännvidder. Därför kan ett objektiv med kort zoomomfång vara skarpare.

Hög ISO

Tar man bilder med höga ISO-tal kommer det bli mycket brus i bilderna. När det ska tas bort, antingen av dig manuellt eller av automatiken, förlorar man skärpa. Man måste därmed göra en avvägning mellan oskärpa och brus. Använd låg ISO, men inte så låg att du får skakningsoskärpa.

Efterbehandling

Digital fotografering kräver att man gör bilderna skarpare. Om bilderna sparas i jpeg format kommer kameran antagligen ordna det innan de sparas på minneskortet. Annars måste det göras i datorn efteråt. Läs hur i Oskarp mask och smart skärpa samt Skärpa med high-passfilter. Om du inte har gjort bilderna tillräckligt skarpa efteråt hjälper det inte att du gör det du kan för att bilderna ska bli skarpare när de tas, de kommer ändå sakna den knivskarpa känslan.

 

Läs mer om varför bilder blir suddiga i min bok Felsökning för fotografer.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.