Impregnera bomullskläder

Det är en fördel om friluftskläderna står mot vatten, då slipper man byta om till regnkläder när det kommer en liten regnskur. Bomullskläder suger åt sig vatten, men genom att impregnera dem står de mot mer. Frågan är om det är värt tiden det tar.

Senast uppdaterad: 10 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Det är praktiskt om skalkläder står mot vatten, oavsett om det är regnar eller du går genom fuktig vegetation. För att bomullskläder ska står mot väta måste de impregneras. Det kan göras med tre olika metoder: Vax, vattenbad och spray. Gemensamt för alla metoder är att effekten är tillfällig och minskar om kläderna tvättas. Se därför till så de är nytvättade så du inte behöver tvätta dem kort tid efter impregneringen.

Vaxa bomullskläder

Det vanligaste vaxet att använda på bomullskläder, till exempel G1000, är grönlandsvax som Fjällräven tillverkar.

Grönlandsvax

Grönlandsvax som ännu inte smält in i tyget.

Du har på vaxet genom att du stryker vaxet över tyget så en del blir kvar på tyget. Därefter ska det smältas med hårtork, strykjärn eller hänga på ett varmt ställe så det smälter in i fibrerna.

Fjällräven säger att vaxet skyddar fibrerna så kläderna håller längre. Varje gång jag strukit på Grönlandsvax har jag undrat om det stämmer. Man måste dra vaxet hårt mot tyget, speciellt om det är några år gammalt, för att det ska fastna. Det känns som att man sliter en del på kläderna när man impregnerar dem. Slitaget minskar om man gör det i ett varmt rum eftersom vaxet blir mjukare, men man måste ändå trycka en del.

Jag anser inte att det är ett bra sätt att impregnera bomullskläder. Det tar lång tid. Jag har använt upp till en halv timme på ett par byxor. Kanske var jag för noga med att få ett jämnt lager.

Jag var inte heller så imponerad över resultatet. Det märktes skillnad, men den var inte stor. En del säger att man måste ha på tre till fem lager och smälta vaxet innan man har på nästa. Jag sätter hellre på mig regnkläder är använder flera timmar på att impregnera mina bomullskläder.


Exempel på impregnering för bomullskläder


Vattenbad och spray

Ett snabbare alternativ till vax är att köpa impregneringsspray eller något man blandar med vatten och låter kläderna ligga i blöt i det. Arbetstiden är bara några få minuter, men effekten är begränsad. Jag anser att inte heller dessa metoder är värd tiden och pengarna. Jag väljer därför att använda regnkläder när det regnar.

Andra sidor om impregnering

Impregnera regnkläder

Impregnera skor med fett, vax eller spray

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.