Test av Therm-a-Rest Ridgerest

Therm-A-Rest Ridgerest är ett lätt liggunderlag av cellplast som funnits på marknaden länge. Det är ett bekvämt cellplastunderlag i förhållande till vikt, men har begränsad livslängd.

Senast uppdaterad 18 mars 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.
Betyg 3/5

Sammanfattning av testet av Therm-a-Rest Ridgerest

  • Ridgerest blir snabbt platt.
  • Lätt
  • Uppblåsbara liggunderlag har blivit lättare än Ridgerest

Testet har genomförts sedan 2001

En av få nyheter

Therm-a-Rest Ridgerest har funnits på marknaden i lång tid. Det betyder inte att liggunderlag är utdaterat. Till skillnad från uppblåsbara liggunderlag har det inte skett så mycket nytt på lång tid när det gäller liggunderlag av cellplast. Tvättbrädan Ridgerest och äggkartongen Z-lite där man sparar vikt genom att fördela trycket på ett ojämnt liggunderlag är två undantag. När de kom på marknaden för några decennier sedan var det en nyvinning bland liggunderlag. Det var den senaste bland liggunderlag av cellplast.

Ridgerest är lätt, men allt är relativt

Therm-A-Rest Ridgerest är lätt, normalvarianten som är 1,5 centimeter tjock, 51 centimeter bred och 183 centimeter lång, väger bara 400 gram. Det var lätt på den tiden, men inte idag. Tidigare var ett viktigt argument för att köpa Ridgerest framför andra liggunderlag vikten. Det är ett bra argument också i dag om man vill ha ett cellplastunderlag. Vill man ha ett uppblåsbart liggunderlag kan man få ett betydligt bekvämare liggunderlag med lägre vikt.


Exempel på liggunderlag som är lättare än Ridgerest


Komfort och slitstyrka

Du kanske undrar om det verkligen är bekvämt att ligga på en tvättbräda?

Det är det. Man tänker inte så mycket på det. I alla fall när liggunderlaget är nytt.

Efter ett tag har strukturen tryckts ihop av din vikt. Resultatet är ett liggunderlag som bara är några millimeter tjockt. Då är det inte lika bekvämt längre.Therm-A-Rest Ridgerest

Jag har fortsatt att använda Therm-a-Rest Ridgerest också efter att det blivit platt, men då tillsammans med ett uppblåsbart liggunderlag på vinterturer. Ett lätt cellplastunderlag tillsammans med ett lätt, uppblåsbart liggunderlag som klarar höstturer, men inte vinterturer ger dig större mångsidighet till ett lågt pris. Alternativet för den som håller på med friluftsliv hela året är att köpa ett liggunderlag till vintern, men det blir tyngre på sommaren. Köper man två uppblåsbara liggunderlag av bra kvalitet blir det dyrare.

Hållbarheten mot att slitas sönder är inte lika god som många andra liggunderlag av cellplast. Det beror både på tjockleken och att materialet inte är så hållbart. Slitstyrkan är vilket fall som helst mer än tillräckligt bra.

Om jag ska sammanfatta detta så rekommenderar jag att köpa Therm-a-Rest Ridgerest om man vill ha extra isolering under ett annat liggunderlag. Ska man bara använda Ridgerest anser jag att livslängden är för begränsad och att man bör köpa något annat.

Varianter och liknande liggunderlag

Ridgerest kommer i flera olika varianter. Ridgerest Solar är lite tjockare, det ger högre R-värde, men också ett tyngre liggunderlag. Ridgerest Solite ska värme bättre än standardvarianten, finns även som en extra stor variant som är 61 centimeter bred.

Hade det varit mer praktiskt om man kunde vika i hop liggunderlaget istället för att rulla? Då kan du istället köpa Z-lite som också tillverkas av Therm-a-Rest.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.