Test av Therm-a-Rest NeoAir Venture Mat

Tharm-a-Rest NeoAir Venture Mat är ett liggunderlag som väger mer än många av konkurenterna, men av tjockare material.

Publicerad 3 november 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Betyg: 4/5

Sammanfattning av testet av Therm-a-Rest NeoAir Venture Mat

  • God kvalitet
  • ”Normaltungt”
  • Liten ventil

Varför köpte jag Therm-a-Rest NeoAir Venture Mat?

Jag har i många år använt lätta liggunderlag från Exped (Synmat 7 UL och Synmat Hyperlite). Jag har haft en del problem med delaminering av dem, vilket jag inte är ensam om. Därför använder jag numera enbart Expeds liggunderlag på korta turer då det bara blir någon natt med trasigt liggunderlag om det går sönder.Therm-a-rest Neoair

Efter att ha vant mig vid den typen av liggunderlag var jag inställd på att jag skulle köpa något i samma kategori och prisklass, men från en annan tillverkare. Dessvärre visade det sig inte finnas. Därför köpte jag det betydligt tyngre Therm a Rest NeoAir Venture mat. Vikten på 560 gram är trots allt inte avskräckande annat än för gramjägare.

Efter att ha varit van vid betydligt lättare liggunderlag är det några saker som är ovant. Liggunderlaget känns mycket hållbart. Jag har haft ett fåtal punkteringar med Expeds liggunderlag, så problemet har inte varit alltför stort. Det känns trots det bra när man rullar ut liggunderlaget direkt på marken att det är lite tjockare än vad jag är van vid. Det återstår att se om det faktiskt håller bättre än de lätta liggunderlagen eller om det bara är en känsla.

Komfort

NeoAir Venture mat är tunnare än många andra uppblåsbara liggunderlag, 5 cm. Med rätt lufttryck och någorlunda jämnt underlag bör detta inte vara något problem för de flesta. Man ska komma i håg att platta liggunderlag fördelar trycket mer effektivt, du sjunker därför inte ned lika mycket.

En del liggunderlag kan ge dig dålig nattsömn på grund av låg friktion och prassel. Inget av detta upplever jag som något problem. Man ligger kvar på liggunderlaget så länge det inte lutar. När man rör sig uppstår inget störande ljud. Min erfarenhet är att liggunderlag i den här prisklassen sällan har problem med detta.

Ventiler

Ventilerna är en viktig del av liggunderlaget. De får inte gå sönder och liggunderlaget ska vara lätt att blåsa upp och tömma. På en del liggunderlag finns två envägsventiler för att göra detta så lätt som möjligt.Ventil på Neoair

NeoAir Venture mat har ventiler som liknar dem som suttit i Therm-a-Rests liggunderlag i decennier. Det är en väl beprövad design. Dessvärre är de små. Det är inget problem när man ska blåsa upp liggunderlaget, men tömningen kan ta tid. Du bör därför rulla i hop det långsamt och pressa över ett litet område i taget.

Liknande liggunderlag

ModellVikt (g)Tjocklek (cm)Längd (cm)Bredd (cm)R-värde
Therm-a-Rest NeoAir Venture Mat5605183511,8
Exped Synmat 7 UL M4757183523,3
Therm-a-Rest NeoAir XTherm Max Regular4906,3183515,7
Klymit Static V24636,5183591,3
Sea to Summit Comfort Light Insulated Rectangular Reg6206,3184554,2

Andra sidor för dig som ska köpa liggunderlag

Liggunderlag

Test av Therm-a-Rest Ridgerest

Test av Exped Synmat 7 UL

Test av Exped Synmat Hyperlite

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.