Test av Osprey Talon 33

Osprey Talon är en dagstursäck för vandring och joggingturer. Den är lätt, men betyder det att man prioriterat bort viktiga funktioner?

Publicerad 15 september 2019
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Testad sedan hösten 2017

Betyg 4 av 5

Osprey Talon 33 är en lätt dagsturryggsäck med många detaljer. Den har bland annat:

  • Hållare för vattenflaskor på bägge sidor av säcken.
  • Fäste för dricksvattenslang bakom nacken.Osprey Talon 33
  • Ytter och innerfack i ryggsäckens topplock. Innerfacket har fäste för nyckelknippa så man inte tappar bort nycklarna.
  • Fästen för stavar i axelremmarna.
  • Visselpipa i ett av spännena.
  • Små fickor i bägge sidor på midjebältet.
  • Öppet förvaringsfack längst bak på säcken.
  • Många reflexer på olika ställen.

Låg vikt

För att spara på vikten har man hållit tygernas tjocklek nede. Det riskerar dessvärre att gå ut över rivstyrkan och livslängden.

Ofta när man ska spara vikt i ryggsäckar drar man ned på bärkomforten. Det märks tydligast när man bär tungt. Tungt för en dagsturrygsäck är inte speciellt många kilo. Med tanke på vikten är bärkomforten på Talon bra.

Lätta dagstursäckar i denna storleksklass har ofta bara en rem runt midjan, inte ett avbärarbälte. Talon har ett brett avbärarbälte. Storleken, bortsett från tjockleken är som på ryggsäckar anpassade till stugturer. Det är inte speciellt styvt, men det är inte nödvändigt med de vikter det är aktuellt att bära i en dagstursäck på 33 liter.

Ryggen är också styvare än på många andra lätta ryggsäckar, men kan inte mäta sig med vad man får om man går upp några hekto. Jag upplever ändå inte detta som något problem med det jag har haft i säcken.

Luftning i bärsystemet

En mycket bra detalj på Ospey Talon är luftningen i bärsystemet. Närmast ryggen är det nättyg, därefter kommer skummgummi i ett rutmönster med stora hålrum. Till slut kommer en ”styv” platta.

Höftbälte

Höftbältet ger god luftning.

Axelremarna består också av skummgummi i ett rutmönster och nättyg, men har nättyget på bägge sidor.

Midjebältet har samma upplägg som axelremmarna, men vanligt tygg ytterst.
Detta gör att det är bättre luftning än på de flesta dagsturrygsäckar, något som uppskattas varma sommardagar. Samtidigt är bärsystemet lätt och bekvämt. Ryggsäcken sitter tillräckligt bra på ryggen för att man ska kunna använda den till joggingturer.

Vad saknas?

Är det något som skulle varit annorlunda på Ospey Talon 33? Det är en detalj jag saknar. Det finns möjlighet att komprimera ryggsäcken, men möjligheterna är inte så stora som de borde. Den kan därför snabbt upplevas som för stor om man inte fyller den.

Ryggsäckar som liknar Osprey Talon 33

Osprey tillverkar en större ryggsäck i samma serie, Talon 44. Osprey Tempest 40 är en ryggsäck som liknar Talon, men finns i 40 liter.

 

Fler artiklar om ryggsäckar

Ryggsäck till tälttur

Dagsturryggsäck

Test av Norrøna Para Ranger

Test av Bergans Alpinist

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.