Test av Mammut Sphere Down 3 Season

Mammut Sphere Down 3-Season är en lätt sovsäck för vår, sommar och höst. Den har bra kvalitet och är väl genomtänkt, men är dyr.

Senast uppdaterad 10 september 2020
Testet är av en sponsrad produkt. Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.
Betyg 5/5

Sammanfattning av testet av Mammut Sphere Down 3-Seasons

  • Lätt, men utan för stora kompromisser med funktionalitet.
  • Högt pris, men inte mer än andra sovsäckar med liknande egenskaper.

Ligger i sovsäck
Mammut Sphere Down 3-season är en mycket lätt tresäsongssovsäck med god kvalitet. Man har inte sparat på kvaliteten för att hålla ned priset. Dunet har fillpower 850 cuin, som är högsta kvaliteten som används i sovsäckar. Det ger en varm sovsäck i förhållande till vikten. Sovsäckar håller länge, jag anser därför att om man håller på mycket med friluftsliv bör man inte vara alltför snål när man köper sovsäck. Läs mer om detta i min artikel om sovsäckar.

Tunt tyg och dragkedjor hör inte ihop, de fastnar lätt i varandra. Problemet har minskats betydligt med två band innanför blixtlåset. Det händer någon gång ibland att tyget trots detta fastnar i blixtlåset, men det är inte ett stort problem.

Sphere har en krage som man kan dra åt. Kragen gör att om du har en varm mössa kan du minska lufttillströmningen i sovsäcken, utan att dra du bara har ett litet hål att andas genom. Det blir därför mer behagligt när man sover ute i låga temperaturer.

Ett problem med dunsovsäckar är att de förlorar isoleringsförmågan om de blir fuktiga. När det regnar och är runt noll måste man räkna med att det kan bli en del kondens i tältet som faller ned på sovsäcken. Mammut Sphere står mot fukt mycket bra. Den klarar inte regn, men daggdroppar en vanlig natt under bar himmel är inget problem.


Exempel på tresäsongssovsäckar med krage


Less is moreMammut sphere dragkedja

Den är Slim fit, jag som är 176 cm lång har svår att dra upp benen och att lägga mig i fosterställning för att värma fötter, men det går. Om jag varit några få centimeter längre hade inte det gått. Är du kall på tårna är bästa sättet att värma dem genom att få upp dem närmare kroppen och lägga händerna runt. Är du för lång och fryser ibland på nätterna är det en stor nackdel att du inte kan göra detta, tillräckligt stor för att jag starkt rekommenderar en bredare sovsäck.

Blixtlåset går inte hela vägen längs sovsäcken, det slutar några decimeter upp. Det gör att man har i stort sett de samma vädringsmöjligheterna som med en sovsäck med långt blixtlås, men mindre värmeförlust vid fötterna, där isolering behövs som mest. Det ger en lättare sovsäck i förhållande till långa blixtlås, men samtidigt en sovsäck man kan använda varma sommarnätter.

Pris

Priset för dunsovsäckar av hög kvalitet är högt, man måste räkna med att lägga 4 000 – 5 000 kronor på Sphere. Syntetsovsäckar för tre säsonger kostar en tredjedel, men väger runt ett halvt kilo mer.

Sovsäckar som liknar Mammut Sphere Down 3-Season

 

ModellVikt (g)KomforttemperaturVärmekrage
Sphere 3-season800-7Ja
Compact Down 3-Season1080-7Nej
Marmot Helium1040-10Nej
Western Mountainering Apache MF965-9Ja

 

Liknande artiklar

Sovsäck

Kläder på natten i sovsäcken

Liggunderlag