Test av Exped Synmat Hyperlite

Exped Synmat Hyperlite är ett lätt liggunderlag för användning under tre säsonger. Hållbarheten är god mot punkteringar, trots den låga vikten. Delaminering, som man inte kan reparera, är det värre med.

Senast uppdaterad 10 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Testad sedan hösten 2016.

Sammanfattning av testet av Exped Synmat Hyperlite

  • Lätt.
  • God hållbarhet mot punktering i förhållande till vikten.
  • Stor risk för delaminering
  • Opraktiskt att liggunderlaget bara har en ventil.
  • Pump ingår

Betyg 2 av 5

Lätt liggunderlag för gramjägaren

Man behöver inte höra mer än namnet för att förstå vad som är tanken med Exped Synmat Hyperlite: Ett lätt liggunderlag. Det har Exped lyckats producera. Ett liggunderlag med full längd (nåja) som är sju centimeter tjockt och väger under 400 gram. Det är inte så dåligt, i alla fall om det är hållbart.

Det är flera saker som Exped har gjort med Hyperlite för att få ned vikten.Exped Hyperlite

  • Hyperlite är mumieformat, ingen onödig bredd vid fötter och huvud som väger. Detta är ovant i början, om du är van vid breda liggunderlag måste du räkna med att vakna med fötterna på tältgolvet en gång i bland. Efter några nätter har du lärt dig hur brett liggunderlaget är även vid fötterna.
  • Det är bara en ventil. Det är en envägsventil som hindrar luften från att pysa ut när du blåser upp. För att ta ut luften måste du därför trycka undan gummistängningen. Det finns ett litet plasthandtag som man kan trycka in i ventilen.
  • Materialet är tunt, det kan betyda ökad risk för punktering. Jag är inte mer orolig för det än med min Exped Synmat 7 UL.  Innan jag köpte Hyperlite läste jag en del tester av det, några påstod att det var alltför utsatt för punkteringar, andra hade sovit mycket på marken utan problem. (Det är vanligt att det är delade meningar om hållbarheten.)

Hyperlite är tjockt, sju centimeter. Det gör att du inte behöver blåsa upp det så mycket du kan för att undvika att kroppen ligger mot marken. Du kan därför få ett mjukt liggunderlag om du vill det. Det gör även att många ojämnheter på marken inte blir märkbara.

Pump ingår och ser ut som en tunn vattentät packpåse med en ventil som kan kopplas till Hyperlites ventil. Jag rekomanderar inte att använda den som en packpåse, tyget är alltför tunnt för att hålla många turer. Du pumpar genom att göra pumpen så stor som möjligt och stänga öppningen. När du pressar i hop pumpen kommer liggunderlaget fyllas med luft. Jag klarar av att fylla liggunderlaget snabbare genom att blåsa med munnen, men man slipper fukt i liggunderlaget och det upplevs inte lika jobbigt.


Lätta uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara, lätta liggunderlag (under 350 gram) som är full ligglängd:


Risk för skador

Det ingår en lagningssats till Exped Synmat Hyperlite. Det är något man måste se till att ta med på turerna, det gäller även liggunderlag i betydligt kraftigare material. Lagningssatsen tar varken stor plats eller är tung, men kan rädda sömmnen på resten av turen om olyckan är framme.

Jag har bara varit med om en punktering på mina Exped Hyperlite, det var första gången jag blåste upp liggunderlaget. Jag är osäker på om det var punktering redan när jag fick det. Efter att ha läst andras erfarenheter kan jag konstatera att jag inte är den enda som upptäckt en punktering på Hyperlite första gången jag blåser upp det.

Det är inte bara punkteringar som riskerar att bli ett problem på uppblåsbara liggunderlag, även ventiler kan läcka. Det är inte bara att ventilens stängning läcker, också tätningen som hindrar luften från att pysa ut när man tar ett nytt andetag riskerar att läcka. Det är svårt att hålla för hålet om det läcker, det kan därför bli krävande att blåsa upp liggunderlag med läckande ventil. Det är risk för att Exped Hyperlite är extra utsatt för detta på grund av att stängningen måste petas bort när liggunderlaget ska rullas i  hop. Det kan därför vara bra att i tillägg till punkteringslagningssats ta med sig en extra gummistängning.

Delaminering

Efter att ha använt Exped Synmat Hyperlite i några år kan jag konstatera att största problemet är att det delaminerar, två cylindrar slås i hop till en stor. Det riskerar göra liggunderlaget oanvändbart eftersom du rullar av. Att ditt liggunderlag delaminerar måste du räkna med om det ligger nära elden eller i solen eftersom trycket stiger. Det har skett mig en gång med min Exped Synmat 7 UL. Det kan också ske om du använder det som studsmatta.

För mig har min Hyperlite delaminerat två gånger när det var ”normaltryck” i liggunderlaget och jag rörde mig på vanligt sätt. Tror jag i alla fall, ena gången skedde det när jag sov.

Bägge gångerna mitt Hyperlite gått sönder kunde jag reklamera, men jag litar inte längre på att det håller och föredrar andra liggunderlag på längre turer då det inte bara är någon enstaka natt man måste använda ett trasigt liggunderlag.

Isolering

Hyperlite isolerar bra, trots att det är lätt. Jag har sovit ute i -10 grader med Mammut Sphere utan problem. Det har även varit tillräckligt bra isolering med kyla underifrån på vinterturer då temperaturen krypet ned under -20 grader, men då tillsammans med Therm-A-Rest Ridge-Rest.

Exped Synmat Hyperlites fördelar och nackdelar

+ Lätt.

+ Pump ingår.

Exped Hyperlite ventil.

Den enda ventilen på Hyperlite där luften ska både ut och in.

– Krävs att man  vänjer sig vid att det är smalt vid fötterna.

– Bara en ventil.

– Stor risk för att det delaminerar.

Liggunderlag som liknar Exped Hyperlite

Exped Hyperlite kommer i flera olika storlekar, bland annat Hyperlite LW som både är bredare och längre. Det finns också en vintervariant som både har högre pris och vikt, men har bättre isolation. Exempel på lätta liggunderlag från andra tillverkare är den ännu lättare, men mindre Neo Air från Therm-A-Rest.

NamnVikt (g)R-värdeTjocklek (cm)Mått (cm)
Exped Synmat Hyperlite3051,97183*52
Exped Hyperlite LW4101,97197*70
Exped Downmat HI Winter LV6656,59197*65
Exped Neo Air2303,26119*51

 

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.