Trådutlösare och fjärrkontroll

Ska man fotografera med bulbexponering är det ett måste att ha en tråadutlösare eller fjärrkontroll till kameran. Fjärrkontrollen är också nödvändigt om man ofta fotograferar sig själv när man är på tur.

Trådutlösare

Trådutlösaren består av en knapp som är kopplad till kameran med hjälp av en kabel och gör att du kan ta bilder på stativ utan att röra kameran, det reduserar vibrationerna under exponeringen. Ett alternativ till trådutlösaren är att använda två sekunders fördröjning (gärna med spegellåsning) från att du trycker på avtryckaren till att bilden tas, det brukar vara tillräckligt för att få bort vibrationer. Trådutlösaren är ofta något man köper kort tid efter att man har köpt kamerastativ, trots att man klarar sig långt med en kort fördröjning som man kan ställa in i kameran. Ibland räcker inte den längsta exponeringstid man kan ställa in i kameran och man måste gå över på bulbexponering, då är man beroende av att inte behöva hålla inne knappen på kameran. Det går också att använda många fjärrkontroller till detta, men jag föredrar att inte behöva använda batterier under flera timmar i sträck när jag ska ta långa eponeringar.

Fjärrkontroll Hähnel Giga T ProPriset på en trådutlösare är från några hundra kronor till en enkel kamera, till några tusen kronor till proffskameror.

Fjärrkontroll

Om man ofta tar bilder av sig själv är en bra fjärrkontroll ett måste. Den skickar en signal trådlöst till kameran om att en bild ska tas. Hur signalen skickas varierar mellan de olika modellerna. Det finns bland enkla fjärrkontroller som använder IR ljus som ofta är billiga. Utöver det är det bara nackdelar med fjärrkontroller med IR-ljus. Det måste vara fri sikt mellan fjärrkontrollen och kameran. Man riskerar att signalen inte går fram och man börjar trycka mer och mer ihärdigt, till slut tas en bild av att både din blick och fjärrkontrollen är riktad mot kameran. Fjärrkontroller med IR-ljus har dessutom begränsad räckvidd och ger sällan fler valmöjligheter än att ta en bild när du trycker på knappen.

Ett betydligt bättre alternativ till fjärrkontroller med IR-ljus är de som skickar en radiosignal till en enhet som man kopplar till uttaget för kamerans trådutlösare. De har ofta en räckvidd på runt 100 meter och behöver inte fri sikt. De flesta ger också möjlighet att låta dig programmera fjärrkontrollen, till exempel: Efter knapptryckning ska den vänta fem sekunder med att skicka en signal, därefter ska den ta fem bilder med fyra sekunders mellanrum. Det ger möjligheter att göra timelapse om du inte redan har detta inbyggt i kameran. Det ger också bättre möjligheter när du tar bilder av dig själv, det kan ibland vara bättre att kameran tar bilder automatiskt istället för att man måste trycka för varje bild.

Fjärrkontrollen bör vara liten om den ska användas till att ta bilder av dig själv. Är den för stor, eventuelt med en antenn, kommer den synas på bilderna. Min är 8 cm, det är tillräckligt för att det ska vara något att hålla i, samtidigt som den sällan syns på bilder.