Multiverktyg för friluftsliv

Multiverktyg är ett måste att ha med i packningen när man går på tur. Det ger stora möjligheter till reparationer och improvisationer.

Senast reviderad 16 oktober 2019
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Det sägs att kniven är viktig när man håller på med friluftsliv. Det stämmer för en del. För mig slutade kniven vara viktig när jag blev för gammal för att göra barkbåtar. Jag använder fortfarande en kniv ibland, men inte mer än att jag klarar mig med den som finns på multiverktyget. Det blir mest till matlagning. Kniven på ett multiverktyg är inte lika bekväm att tälja med som en ordentlig kniv, men duger utan problem.

Multiverktyget är inte helt underhållsfritt. Kniven blir slö, dessutom måste man kontrollera någon gång i bland så alla verktyg kan fällas ut. Om det inte går måste man diska den för att få bort så mycket smuts som möjligt och olja efteråt. Torka bort överflödig olja så det inte samlar mer smuts och hamnar i maten.

Det är stor skillnad i pris på olika multiverktyg. En billig med samma verktyg som ett multiverktyg från Victorinox eller Leatherman kan vara lockande att köpa. Skillnaden är att de kända märkena kostar fyra gånger mer. Dessvärre är det stor skillnad på kvalitet, läs tester innan du bestämmer dig för det billigare alternativet.


Exempel på multiverktyg med de funktioner jag anser som minstakrav


Verktyg som bör finnas på ett multiverktyg

Kniv

Kniven är det jag använder mest, även om jag i inledningen skrev att jag inte använder den så mycket så jag behöver en ordentlig kniv. Ibland vill man göra en vandringsstav, skära av något, skära upp mat eller bre en brödskiva. Mitt multiverktyg har både vanlig kniv och en sågtandad, sistnämnda används mest för att skära bröd. Sistnämnda är inget måste, jag hade klarat mig med en vanlig kniv, men den används när jag först har den. Tidigare använde jag en Victorinox men en stor och en liten kniv, även då använde jag bägge, men hade klarat mig utan den lilla utan problem.

Sax

Multiverktyg Leatherman

Leatherman Charge

Ibland är det behändigare med en sax istället för kniv, även om man till nöds kan skära naglarna med kniven. Också sytråd kapas bäst med sax, en kniv gör att tråden fransar sig och blir svår att få genom nålsögat.

Skruvmejslar

Du bör ha både rak och stjärna, standardstorlek och elektronikstorlek.

Såg

Har du alltid med en separat såg har du inte så stor användning för sågen på multiverktyget. De flesta lämnar tursågen hemma på en del turer, men vill göra upp eld någon gång ibland. Många multiverktyg har både träsåg och metallsåg, jag har hittills bara haft användning för träsågen.

Tång med avbitare

Tången behövs när du till exempel ska dra år en mutter, dra upp tältpinnar som frusit fast i marken eller kapa en ståltråd. Den används inte ofta, men när den behövs är den desto viktigare.

Konservöppnare

Jag vet, man kan öppna en konservburk med en kniv, men det känns inte bra att skära i metall med kniven. En konservöppnare är därför ett måste. Jag använder oftast torrmat på tur, men en gång i bland har jag med en konservburk som kräver konservöppnare.

Har du fler funktioner får du användning för dem förr eller senare. På min gamla Victorinox var det till exempel en krok, de var mycket praktisk om en knop satt hårt. Tumstock får man användning för eller senare, även om jag hade klarat mig utan det. En karta fungerar också som tumstock.

Tidigare använde jag en Victorinox av standard utseende, den med ett rött handtag man fäller ut verktyg från. Jag anser att det är en sämre lösning än den som ser ut som en tång med verktygen i handtagen på bägge sidor (till exempel Leathermans knivar). Förstnämnda ger ofta mindre plats till ordentliga verktyg, i tillägg är det inte lika bekvämt och stabilt att hålla i när man använder det verktyg flest förknippar med ett multiverktyg: kniven.

Multiverktyg jag använder

Jag har en Leatherman Charge. Den har de verktyg jag anser nödvändiga utan att ha många extra verktyg. Jag upplever också att den har god kvalitet.

Andra sidor om reparationer

Reparationsutrustning

Multibränslekök – Användning och begränsninar