Nessesär

Vad man ska ha i neccesären är mycket individuellt. Det beror på behov av mediciner, kön och en mängd andra saker. Här är några tankar om det som jag brukar ta med.

Tandvård

Tandborste och tandkräm är självklart att ha med för att undvika hål. Tandtråd kan också behöver, inte minst för att reparera friluftsutrustning som går sönder. Att man småäter hela dagarna för att hålla energinivån uppe gör att behovet för tandborstning ökar. Under en tur på tre månader funderade jag på i vilken ordning man skulle äta energitillskottet för att det skulle vara så skonsamt som möjligt för tänderna. Jag hade nötter, torkad frukt och choklad som jag smååt under dagarna. Rensar något av detta tänderna bättre än något annat? När jag kom tillbaka besökte jag tandläkaren. Jag frågade om vilken ordning man skulle äta, men hon var osäker och vi gick till hennes kolleger som satt och åt lunch. En av dem sade att man ska välja mörk choklad och äta den först eftersom det ger ett skyddande lager. Torkad frukt är sämst för tänderna. Man bör avsluta med nötter eftersom det är det som mest liknar något som kan rensa tänderna. En annan tandläkare, som visade sig vara en fanatisk tandläkare som ser som sin livsuppgift att frälsa världen från de onda trollen Karius och Baktus, sade att man bör borsta tänderna efter varje gång man har ätit. Det behöver inte vara så nogrant, bara någon minut. Jag försökte förklara att det blir opraktiskt att borsta tänderna en gång i timmen under vintern. När jag till slut lyckats med det så sade hon att fluortabletter är bra. Ta med 8 stycken per dag så har man ett skydd som varar hela dagen. Det blev en lång och oöversiktlig förklaring, så den första tandläkaren försökte sammanfatta: ”Först mörk choklad, sedan torkad frukt och avsluta med nötter”. ”Och glöm inte fluortabletter!” skjöt den fanatiska tandläkaren in.

Hudvård

Tandborstning
Många kanske tänker att huden inte behöver tas om hand om på tur. Om huden inte har rätt fuktighet så har det inte så stor betydelse. Problemet när man är på tur är att man är mer utsatt för väder och vind som kan förstöra huden. Det gör att huden torkar ut betydligt mer än man någonsin varit med om i civilisationen. Därför har jag alltid med hudsalva och lipsyl, även om det inte är något jag har behov av i vanliga fall. Det behöver sällan användas, men när behovet finns så kan det vara jobbigt att behöva gå en vecka med hud som är så torr att den gör ont när man rör sig. Solskyddsmedel är också bra att ha med. På fjället får man lite skugga, och om det dessutom ligger en del snö så reflekteras strålarna. Ta med solskyddsmedel med hög faktor så slipper du ta med stora mängder. På våren när solen är stark, men snön ännu inte har smält kan det vara bra att skydda läpparna mer än vad vanligt solskyddsmedel klarar. Detta görs genom att man har på till exempel zinkpasta som lämnar ett vitt lager på läpparna.

På huden kan man få sprickor på grund av att den torkar ut. Sprickorna kan ibland bli mycket djupa. För att förebygge detta bör man dricka mycket och se till att ha tillräckligt med C-vitamin. C-vitamin ska förebygga problem med sprickor i huden. Jag hade tidigare en del problem med sprickor på fingertopparna när jag var på tur, vilket gjorde ont när jag böjde fingrarna. Jag började sätta tejp över såren, vilket inte läkte såren, men höll dem fuktiga, vilket medförde mindre smärta och skyddade mot att smuts skulle komma in i såren.

Myggallergi

Om du är allergisk mot mygg och du plågas av klåda i flera dagar så fort en mygga har stuckit dig, så kan det vara bra att ta med allergimedicin som tas i förebyggande syfte. Smärtstillande salva kan också vara bra att ha med för att smörja på. Det dämpar klådan. Se min artikel om mygg för att lära dig mer om hur du undviker dessa plågoandar.

Tvål och schampo

Tvål och schampo har jag normalt inte med på tur, så nogranna tvättar genomför jag aldrig på fjället. Att gå två veckor utan tvål och schampo är inga större problem, så den vikten väljer jag att spara mig. Samma sak gäller handduk. Vid långa turer där man provianterar efter några veckor och bor inne blir det en annan sak. Då kan det vara behagligt med tvål och schampo så man kan tvätta sig ordentligt.